Dragos Bucur, 39. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/dragos-bucur-39-la-multi-ani/

“Sunt un om fără „idealuri”. Adică îmi doresc să trăiesc fericit şi împăcat alături de cei apropiaţi. Şi, bineînţeles, dacă pe lîngă asta se poate să iau un Oscar, să salvez balenele, să inventez o sursă de energie total nepoluantă ar fi perfect.” – Dragos Bucur. Îndrăgitul actor, ajuns în atenţia publicului în 2001, după rolul din “Marfa si banii”, împlineşte astăzi 39 de ani.

Un articol de Petre Ivan|13 iunie 2016

Premiat doi ani la rând (2009 si 2010) cu Premiul Gopo pentru cel mai bun actor, Dragoş Bucur a început să joace la teatrul studenţesc Podul, alături de mentorul său, profesorul Catalin Naum.

Primele sale roluri de film au fost cele din “Marfa si banii”, regizat de Cristi Puiu (selectat in sectiunea Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 2001) si “Furia” lui Radu Muntean, pentru care a primit Premiul pentru cel mai bun actor, din partea Uniunii Cineastilor.

În anii următori, Dragos Bucur a mai jucat in lungmetrajele lui Radu Muntean “Hârtia va fi albastra” (2006) şi “Boogie” (selectat in sectiunea Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 2008), unde detine rolul principal.

În 2009, Bucur a incheiat filmarile la “The Way Back”, in regia lui Peter Weir, peliculă care îi avea în distributie pe Colin Farrell si Ed Harris.

În acelaşi an a jucat rolul principal în “Politist, adjectiv”, de Corneliu Porumboiu (Premiul Juriului si Premiul FIPRESCI in cadrul sectiunii Un Certain Regard, Cannes, 2009).

Actorul este căsătorit cu Dana Nalbaru, alături de care are doi copii.

Foto: Dragos Bucur – cinemagia

28
/11
/19

CRONICĂ DE FILM După „Cealaltă Irina” (2009) și „Q.E.D.” (2013), regizorul Andrei Gruzsniczki revine cu un nou lungmetraj, „Zavera” (2019), o dramă minimalistă - dar și manieristă - despre un inginer constructor (Dorian Boguță) a cărui viață e dată peste cap de moartea celui mai bun prieten (Șerban Pavlu).

28
/11
/19

Organizat de American Independent Film Festival și Cinema „Elvire Popesco”, pe 30 noiembrie, Maratonul „Blade Runner” este o invitație în lumea a două filme cult.

27
/11
/19

CRONICĂ DE FILM Martin Scorsese revine cu voluptate la ce i-a fost cel mai drag: filmul cu gangsteri. Produs și lansat de Netflix, adică în afara limitărilor la durată impuse de o distribuție în cinematografe, „The Irishman” i-a permis veteranului regizor să se lăfăie într-o cronică a mafiei de aproape trei ore și jumătate.

23
/11
/19

10 filme internaționale proiectate în premieră la București, un juriu de excepție, 12 masterclass-uri și 2 workshop-uri cu specialiști în cinematografie și actorie, și voie bună fără limite!

21
/11
/19

CRONICĂ DE FILM După două filme ilustrative, fără forță, eșuate, „Poarta Albă” (2014) și „Fals tratat de mântuire a sufletului” (2018), nu aveam mari așteptări de la noul lungmetraj al regizorului Nicolae Mărgineanu, „Cardinalul” (2019), tot despre victimele comunismului. Filmul are însă câteva calități, fără a fi memorabil.

19
/11
/19

CRONICĂ DE FILM Primele două episoade din sezonul al treilea al miniseriei „Umbre”, produs de HBO și scris și regizat de Bogdan Mirică, arată mai bine decât primele două sezoane. Asta nu înseamnă că lipsesc de tot replicile teribiliste sau că narațiunea nu e tot simplistă. Doar că personajele sunt mai închegate.