Dublă explozie – formarea Universului vs. adolescenţii Cehoslovaciei
https://www.ziarulmetropolis.ro/dubla-explozie-formarea-universului-vs-adolescentii-cehoslovaciei/

Pe 8 şi 9 aprilie, Centrul Ceh a pregătit două proiecţii: bătrânul şi îndrăgitul Documentary Mondays reîncepe cu filmul „Photon”, iar Fiction Tuesdays continuă cu a doua proiecţie din acest sezon, când veţi putea vedea filmul de debut al renumitului Miloš Forman.

Un articol de Liliana Matei|5 aprilie 2019

Documentary Mondays reîncepe, noul sezon reunind 3 documentare proiectate pentru prima dată în Romania şi încă două, cele mai apreciate şi vizitate documentare din cadrul ediţiiilor Documentary Mondays în 2018.

Pe 8 aprilie, de la ora 20:00, sunteţi aşteptaţi să vedeţi Photon, un documentar avangardist științifico(-fantastic) regizat de polonezul Normal Leto, care trasează circuitul unei călătorii ambițioase și amețitoare prin istoria Universului, de la Big Bang la revoluția cuantică și mai departe.

Inspirat de lucrările celebrului autor David Deutsch (The Beginning of Infinity, The Fabric of Reality), Leto își înmărmurește publicul cu un eseu complex, dar fascinant, despre misterele spațiului terestru și cosmic. Teoriile sale sunt transmise prin intermediul unui voice-over ușor amuzant și sunt acompaniate de o serie de animații CGI șocante cu valuri și particule, ilustrând concepte științifice abstracte precum câmpul Higgs, prin modele 3D impecabile. Norman Leto este scenaristul, regizorul, editorul și totodată directorul de animație pentru Photon, la care a lucrat timp de 5 ani și în cadrul căruia a reușit să compună o înșiruire amețitoare de elemente ce crează o adevărată bijuterie cinematografică.

Marţi seara, de la ora 20:00, se intră în lumea adolescenţilor din Cehoslovacia anilor 60, prin ochii regizorului Miloš Forman. Black Peter este primul lui lungmetraj, cu care acesta a câştigat premiul cel mare la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, surclasându-i pe faimoşii regizori ai vremii Jean-Luc Godard (cu filmul Le mépris) şi Michelangelo Antonioni (cu Il deserto rosso).

Black Peter este un film emblematic al Noului val cehoslovac, care prezintă o viziune empatică asupra procesului de alienare a adolescenților cehi în contextul anilor ’60. Tânărul Petr începe să lucreze la un magazin cu autoservire, unde rolul său este de a supraveghea produsele și a prinde potențialii hoți. Petr își dă toată silința, dar nu excelează în această activitate. Acasă nu are o relație bună cu părinții – mama sa îl vede ca pe un copil, iar tatăl său, veșnic nemulțumit, își petrece timpul ținându-i prelegeri. Şi ca orice adolescent, el este îndrăgostit de o colegă, Asa, cu care își petrece duminicile la piscină.

Documentary Mondays şi Fiction Tuesdays continuă în tandem până la jumătatea lunii mai, intrarea la toate proiecţiile este liberă, iar berea din partea casei.

Evenimente Facebook aici: Documentary Mondays, Fiction Tuesdays. Evenimente susţinute de de Budweiser Budvar.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

 

 

08
/09
/23

Legenda comediei franţuzeşti se dezvăluie drept omul modest şi sensibil Louis de Funès, în documentarul difuzat în premieră la TVR 1 sâmbătă, 9, respectiv 16 septembrie, de la ora 15.30. În aceleaşi zile, de la ora 21.00, telespectatorii TVR 1 urmăresc filmele „Hibernatus” şi „Omul-orchestră”, din colecţia Louis de Funès.

06
/09
/23

Atelierele de film documentar pentru adolescenți organizate de Asociația One World Romania capătă anul acesta o nouă dimensiune: cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele 4 ateliere (Oradea, Brașov, Timișoara, București) va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni.

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.