„Dublu”. Clasa de mijloc visează sex pe plajă
https://www.ziarulmetropolis.ro/dublu-clasa-de-mijloc-viseaza-sex-pe-plaja/

CRONICĂ DE FILM Debut fără mari pretenţii al regizoarei Catrinel Dănăiaţă, „Dublu” este tipul de film care nu va rămâne un reper al cinematografiei române, dar nici nu te scoate din sala de cinema înjurând sau regretând că ai dat banii pe bilet.

Un articol de Ionuţ Mareş|17 iunie 2016

Este vizibilă şi, de ce nu, lăudabilă ambiţia lui Catrinel Dănăiaţă, care semnează şi scenariul alături de Alexandra Axinte şi Andreea Borţun, de a realiza cel puţin un film corect, fără stridenţe, dar şi fără riscuri.

Naraţiunea caută să se extragă peisajului românesc – cel puţin celui consacrat de Noul Cinema, plasându-se mai curând într-un mediu aseptic, în care spaţiul (mai ales cel exterior) nu contează aproape deloc dramaturgic (putea fi filmat în orice ţară). Iar stilistic, „Dublu” se desprinde de realismul pur, încercând o apropiere de un cinema mainstream mai puţin ofertant (adio planuri-secvenţă lungi sau dramatizare cât mai redusă!).

Protagonistul George (jucat de Bogdan Dumitrache) este arhitect într-un cabinet de succes din Bucureşti. Prin el, spectatorul este invitat să pătrundă într-o lume de „upper midle class”, pentru care banii nu sunt o problemă şi în care apartamentele comuniste înghesuite lasă locul unor apartamente sau chiar vile mai spaţioase şi mobilate modern (deşi în unele se regăsesc, asumat-nostalgic, câteva obiecte vintage).

George este într-o relaţie nu tocmai fericită cu Corina (Corina Moise). Fiecare trăieşte în propria casă luxoasă, deşi ea şi-ar dori să locuiască împreună.

Viaţa plictisită şi aparent fără sens a protagonistului (la birou, partenerul sau, mai degrabă, şeful, interpretat de Dorian Boguţă, îl tot presează cu proiectele) este dată peste cap de întâlnirea, într-un club de noapte, cu o tipă atrăgătoare şi misterioasă, Alina (jucată de Maria Dinulescu, ce revine la filmul românesc, pe care îl părăsise acum câţiva, inexplicabil, pentru America).

Extrem de rapid, devine clar că „Dublu” se îndreaptă, previzibil, spre povestea unei obsesii venită pe fondul unei presupuse crize existenţiale, deşi nici una din cele două direcţii nu este dezvoltată foarte convingător.

Atracţia şi pasiunea dintre George şi Alina (personaj construit la graniţa dintre realitate şi fantezie) sunt expediate prea repede pentru a da forţă dorinţei celor doi de a se revedea mai târziu – câteva săruturi adolescentine în toaleta clubului, după o „coup de foudre” în timpul unui dans filmat în ralanti pentru a se accentua importanţa momentului.

Catrinel Dănăiaţă foloseşte câteva instrumente-metaforă clasice, de manual, pentru a da ceva culoare. Pentru a sugera starea proastă a lui George şi a anticipa eventualul rău care ar putea apărea în viaţa sa, introduce trei secvenţe în care protagonistul vede ba un păianjen, ba i se aşază pe maşină o cioară. Când se reîntâlnesc în cele din urmă, George şi Alina fug, evident, la mare, unde iubirea lor fulgerătoare se consumă printr-o partidă nocturnă de sex pe plajă.

Regizoarea mizează mult şi pe contraste, unele prea îngroşate. Întors în Târgovişte pentru a-şi revedea părinţii (jucaţi de Teo Corban şi Catrinel Dumitrescu), mama fiind bolnavă şi internată în spital, George se duce şi în apartamentul copilăriei. Aici, inevitabil, se revine la imageria Noului Cinema privind locuinţa la români, însă uşor caricaturizată: mobilă exagerat de veche (mai ales că părinţii nu sunt chiar bătrâni) şi obiecte dintr-o altă epocă (inclusiv anticele sticle de sifon).

Iar pentru a sugera existenţa unei alte vieţi posibile pentru George, de care el pare a fugi, este introdus personajul verişoarei (Ştefania Samfira), deja mamă a doi copii. Un alt element de contrast care îşi arată destul de transparent rolul narativ, fără a deveni însă foarte supărător.

Dacă ar fi riscat şi îndrăznit mai mult şi dacă ar fi insuflat mai multă viaţă în personaje şi vitalitate în dialoguri şi scene, Catrinel Dănăiaţă ar fi oferit, cu siguranţă, un debut mai solid.

„Dublu”, debutul în lungmetraj al regizoarei Catrinel Dănăiață, rulează de la 17 iunie în cinematografele din București și în alte 23 de orașe din țară.  

 

„Dublu”, România, 2016

Regie: Catrinel Dănăiaţă

Scenariu: Alexandra Axinte, Andreea Borţun, Catrinel Dănăiaţă

Distribuţie: Bogdan Dumitrache, Maria Dinulescu, Corina Moise, Andrei Mateiu, Ştefania Samfira, Teo Corban, Catrinel Dumitrescu, Cosmina Stratan

22
/11
/24

După un maraton de 7 zile de evenimente speciale în București, Cluj, Iași, Tulcea, Piatra Neamț, Brăila și Constanța, pelicula Moromeții 3 se lansează azi oficial în cinematografele din întreaga țară. Începând de azi filmul va putea fi văzut în 88 de săli de cinema din 47 de orașe din România. Programul complet poate fi consultat pe site-ul oficial al distribuitorului și va fi updatat săptămânal. 

13
/11
/24

ETERN, o poveste de dragoste pusă la încercare de o amenințare care ar putea însemna sfârșitul lumii, navighează interacțiunea dintre schimbările climatice, alegerile umane și consecințele lor, creând o narațiune bogată în simbolism care cucerește publicul.

04
/11
/24

Miercuri, 6 noiembrie, de la ora 18.30, la Cinema Elvire Popesco are loc deschiderea oficială a celei de-a XI-a ediții a UrbanEye Film Festival București, evenimentul anual care promovează, prin intermediul filmului, dialogul despre oraș și viața urbană și creează un cadru de întâlnire pentru cei preocupați de aceste subiecte.

20
/10
/24

Asociația PATRUPETREI anunță un eveniment special de proiecție a filmelor documentare realizate de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 14 „Sfântul Bartolomeu” (proiectul Focus Plus), respectiv ai Școlii Gimnaziale nr. 31 „Triaj” (proiectul Focus Plus 31), la Centrul Cultural Reduta, duminică 20 octombrie, începând de la ora 15:00, cu intrarea liberă.

15
/10
/24

Timișoara se pregătește să găzduiască din nou Festivalul Taifas, un eveniment dedicat filmului și culturii balcanice! Între 15 și 20 octombrie 2024, ne așteaptă o săptămână de filme, muzică, poezie și mâncare balcanică, toate reunite sub tema libertății. De la proiecții premiate la festivaluri internaționale, până la evenimente culturale și petreceri animate, Taifas promite să aducă împreună oameni de toate vârstele.

07
/10
/24

Săptămâna aceasta începe KINOdiseea - Festivalul internațional de film pentru publicul tânăr, ajuns la ediția cu numărul 16. Între 9 și 13 octombrie, la Sala Gloria și Cinema Muzeul Țăranului din București, publicul va putea descoperi o selecție remarcabilă de filme educative, recunoscute și premiate la festivaluri prestigioase precum Annecy, BUFF Malmö sau Locarno Kids.

07
/10
/24

Un nou film românesc de impact, despre un subiect major și necesar, se lansează în cinematografele din țară pe 11 octombrie. „Clara”, lungmetrajul românesc regizat de Sabin Dorohoi, spune povestea milioanelor de români care sunt nevoiți să plece în străinătate pentru a asigura familiilor lor un trai mai bun.