După succesul premierei cu „Norma”, Vincenzo Bellini aniversat la Opera Națională București, pe 3 noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/dupa-succesul-premierei-cu-norma-vincenzo-bellini-aniversat-la-opera-nationala-bucuresti-pe-3-noiembrie/

La 220 de ani de la naşterea compozitorului italian Vincenzo Bellini, Opera Naţională Bucureşti îi dedică reprezentaţia operei „Norma” din 3 noiembrie, ora 18:30, celui care a fost unul dintre reprezentanţii de seamă ai genului distinct operatic italian, de la începutul secolului al XIX-lea, numit belcanto.

Un articol de Liliana Matei|1 noiembrie 2021

Pentru reprezentația închinată lui Bellini, publicul spectator va avea ocazia să se bucure de o distribuție de excepție cu celebra soprană de renume internațional Elena Moșuc în rolul titular, mezzosoprana Oana Andra interpretând-o pe Adalgisa, iar tenorul Daniel Magdal în rolul lui Pollione.

Cu doar câțiva ani de activitate și o creație redusă la numai 9 opere, Vincenzo Bellini, mai mult decât oricare alt compozitor italian, a devenit un model în ceea ce privește alcătuirea liniei vocale. Este surprinzător când descoperim câți compozitori, cu stiluri mult mai complicate, îl nominalizează ca sursă de inspirație. Chopin îl situa pe Bellini printre cei trei compozitori ai săi preferați (ceilalți doi fiind Bach și Mozart), iar Wagner obișnuia să cânte Casta Diva în timpul repetițiilor propriilor opere.  Operele sale se remarcă prin reliefarea personajelor feminine, neîndreptățite de destin („La sonnambula”, „Norma”, „Beatrice di Tenda”, „I puritani”), numindu-și lucrările „tragedii lirice” ori „melodrame” (melodramma).

Din mai multe puncte de vedere, „Norma” reprezintă situația tipică a operei romantice în esența ei lirică meridională. Intens melodică, cu o primordialitate a vocalității, „Norma” are pagini antologice (printre acestea mai ales Casta Diva) care justifică întru totul aura de legendă ce o înconjoară și judecata entuziastă a lui Wagner: „Admir la Norma inspirația melodică, unită cu un profund realism al pasiunilor cele mai intime; o mare partitură care se adresează inimii, o creație de geniu.”

Biletele se pot achiziționa de pe Tickets.operanb.ro și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Consultați noul regulament de participare la spectacole disponibil pe site-ul instituției, aici.

Sponsor oficial: Enel România

Sponsori: Aqua Carpatica, EURO Insol

Parteneri: Sansha

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Forbes România, RFI România, Romantic FM, Radio Seven, Radio Itsy Bitsy, România TV, Zile și Nopți, Agerpres, Spot Media, Ziarul Metropolis, News București, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, București Business, Reușita.ro, Revista Timpul, 9am.ro., Kudika, Garbo, Ballet Magazine, Mediatrust

 

 

 

 

 

 

 

 

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.