E început de săptămână? Hai la film la Centrul Ceh!
https://www.ziarulmetropolis.ro/e-inceput-de-saptamana-hai-la-film-la-centrul-ceh/

Toamna se numără proiecţiile la Centrul Ceh, locul unde an de an se dă startul unor noi ediţii ale Documentary Mondays şi Fiction Tuesday. Anul acesta vor putea fi văzute şase documentare şi tot atâtea filme cehe care surprind din perspective insolite problematici diverse, de la scindarea continentului în timpul Războiului Rece şi până la emergenţa inteligenţei artificiale în viaţa oamenilor.

Un articol de Petre Ivan|24 octombrie 2018

Seria de proiecţii se deschide luni, 29 octombrie, de la ora 20:00, cu documentarul Cyborgs Among Us, urmând ca marţi, 30 octombrie, tot de la ora 20:00, în cadrul Fiction Tuesday, să ne uităm împreună la Accumulator 1. Intrarea este, ca de fiecare dată, liberă.

Primele două proiecţii din această toamnă tratează, parcă evocând direcţia artistică a scriitorului Karel Capek, influenţa tehnologiei în viaţa omului, a cărei evoluţie mai degrabă distopică reuşeşte să atragă consecinţe nedorite asupra acesteia.

Cyborg Among Us este primul documentar selectat în cadrul ediţiei din aceasta toamnă a Documentary Mondays. Intriga filmului este pe cât de simplă, pe atât de cutremurătoare: tehnologia este atât de avansată şi a pătruns atât de mult în viaţa oamenilor, încât într-un final se ajunge la implantarea în corpurile acestora, cu scopul de a le îmbunătăţi capacităţile, de dispozitive electrice, confruntând spectatorul cu implicaţiile depăşirii naturii umane.

Chit că aflat la cea de-a doua ediţie, Fiction Tuesday nu se lasă şi vine tare din urmă, debutând cu filmul Accumulator 1, distins cu premii la Festivalurile de Film de la Veneţia şi de la Tromso. În această poveste satirică, ecranele televizoarelor pot absorbi forţa vitală din orice lucru viu. Vă invităm să descoperiţi cum se va descurca Olda, protagonistul filmului, care suferă de o letargie acută după ce a fost intervievat pe stradă.

Ceea ce este posibil să vă frapeze este lejeritatea cu care regizorii celor două filme tratează aceste subiecte – dacă Cyborgs among us pare că începe ca un mockumentary, din pricina difuzării unor interviuri cu oameni „modificaţi” (unul cu o antenă care îi iese din cap, altul cu un led implantat în palmă) care susţin că sunt cyborgi, fapt cumva amuzant în 2017 când a fost realizat filmul, Accumulator 1 este descris de critici drept un basm modern cu elemente de spiritualism New Age, cuplul tată-fiu, Jan Sverak şi Zdenek Sverak, reuşind să realizeze unele dintre cele mai bune filme cehe recente.

Iubitorii filmului sunt aşteptati aşadar la Centrul Ceh să urmărim primul documentar, respectiv primul film de ficţiune din această toamnă! Ca de obicei, intrarea este liberă şi berea Budweiser Budvar din partea casei.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

Foto: Hai la film la Centrul Ceh – facebook

21
/04
/21

CRONICĂ DE FILM Ar fi nedrept să nu i se recunoască regizoarei Chloé Zhao meritul pentru generozitatea faţă de marginali din spatele celui de-al treilea film al ei, „Nomadland” (2020), câştigător al Leului de Aur la Festivalul de la Veneţia şi favorit la Premiile Oscar.

20
/04
/21

Filme selecționate sau premiate în marile festivaluri ale anului trecut - Cannes, Veneția și San Sebastián - dar și noutăți absolute semnate de regizori precum Pedro Almodóvar sau François Ozon vor completa seria de surprize rezervate publicului TIFF, la cea de-a 20-a ediție.

19
/04
/21

87 de filme românești, lansate în cinematografe, festivaluri naționale și internaționale sau pe platforme de video on demand în 2020, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 15-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești.

16
/04
/21

Competiția ediției de anul acesta a festivalului One World România, care se va desfășura fizic la București între 21 și 30 mai, și online între 31 mai și 6 iunie, cuprinde cele mai incitante 9 filme din selecția de anul acesta, ce vor fi evaluate de două jurii: unul format din profesioniști din industria internațională de film, și celălalt din liceeni din toată țara. Premiul Juriului Internațional este în valoare de 1000 euro și va fi oferit regizorului câștigător cu sprijinul Institutului Cultural Român.

13
/04
/21

Editura Trei, Târgul de Cariere și Cărturești vă invită joi, 15 aprilie, la ora 19.00, la evenimentul de lansare volumului „Învățăm împărtășind”, coordonat de Gabriela Hum. Vor vorbi: Călin Grigorovici, Răzvan Goga, Zamfira Stan, Mónika Pál și Gabriela Hum Moderator: Victor Popescu Evenimentul va putea fi urmărit live pe paginile de Facebook Cărturești, Târgul de […]

13
/04
/21

CRONICĂ DE FILM E ceva ciudat în legătură cu „Another Round” („Încă un rând, 2020), noul film multipremiat al danezului Thomas Vinterberg. Îi simţi lucrătura la fiecare pas, mai ales pe scenariu, dar până la final, cu ajutorul unui moment muzical salvator şi al jocului mereu la înălţime al lui Mads Mikkelsen, reuşeşte să înfrângă o eventuală rezistenţă.

06
/04
/21

Ce destin! Să te naşti la începutul secolului 20, să fii unul din pionerii documentarului din România, dar şi al dezvoltării instituţionale a cinematografiei, să faci filme în două regimuri autoritare şi în timpul unui război şi să mori la aproape 100 de ani. Regizorul Paul Călinescu poate fi descoperit prin 12 documentare de scurtmetraj disponibile online, gratuit, în cadrul Cineclubului One World Romania.

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.