Ecoul Sinagogilor răsună în septembrie în cinci orașe grație muzicii originale semnate de Alexander Bălănescu în colaborare cu prim-cantorul Emanuel Pusztai
https://www.ziarulmetropolis.ro/ecoul-sinagogilor-rasuna-in-septembrie-in-cinci-orase-gratie-muzicii-originale-semnate-de-alexander-balanescu-in-colaborare-cu-prim-cantorul-emanuel-pusztai/

Asociaţia Pantograf continuă să aducă în prim-plan poveştile şi emoţiile care însoţesc sinagogile prin cel mai nou proiect – Ecoul Sinagogilor.

Un articol de Petre Ivan|17 august 2023

În perioada 4-7 septembrie, în sinagogile din Arad, Timișoara, Reșița, Caransebeș și Lugoj vor putea fi ascultate în primă audiție lucrări muzicale compuse de Alexander Bălănescu în colaborare cu prim-cantorul cultului mozaic Emanuel Pusztai.

Sursa de inspirație a acestor lucrări o constituie ritualurile și practicile ciclului vieții evreiești.  Alexander Bălănescu și Emanuel Pusztai și-au propus să „reprezinte diferitele tradiții din cultura evreiască: așkenază, sefardă și chiar cea ladino”, cu speranța „de a construi un proiect viu, bogat și de interes pentru întreaga comunitate”.

Despre participarea lui în proiect și piesele compuse, Alexander Bălănescu a precizat:

„Sunt foarte bucuros că am ocazia să lucrez la acest proiect, cu muzică în sinagogi, fiind legat chiar de un vis mai vechi de-al meu. Am lucrat foarte mult timp gândindu-mă la folclorul românesc și mi-am dorit să pot lucra și inspirat de cultura evreiască. Colaborarea cu Emanuel Pusztai, prim-cantorul cultului mozaic, este incredibilă. (…) Ne-am bazat în principal pe liturghii, pe textele sacre, însă există și o componentă creativă din partea tuturor celor implicați. Acest lucru mă caracterizează, întrucât urmăresc mereu ca piesele să fie vii, spontane. Este un proiect foarte emoționant pentru mine deoarece există o dimensiune personală înțeleasă și ascultată, care se bucură să iasă la iveală; am crescut într-o familie de evrei și m-am identificat foarte bine cu această cultură, mai ales din punct de vedere social. (…)”.

Proiectul a debutat în luna iulie cu repetiții cu publicul, precum și cu înregistrarea a două lucrări muzicale în Sinagoga Nouă din Fabric, monument aflat într-o stare avansată de degradare. Prin aceste înregistrări în somptuoasa sinagogă din Fabric, odinioară foarte activă, și diseminarea lor în mass-media și pe rețelele de socializare, Asociația Pantograf continuă o campanie de sensibilizare demarată în 2021, care vizează menținerea atenției publice asupra urgenței de a restaura acest important punct de pe harta arhitectonică și spirituală a Timișoarei. Asociația imaginează astfel un viitor pentru această sinagogă, care poate deveni un  centru cultural, deschis artei și întregii comunități. Alexander Bălănescu, Emanuel Pusztai și Nicholas Holland, violoncelistul Cvartetului Bălănescu, au înregistrat aici o lucrare muzicală -, Avinu Malkeinu (Tatăl Nostru, Regele Nostru) -, o mostră a ceea ce publicul va putea audia în cadrul turneului Ecoul Sinagogilor.

Proiectul reprezintă o continuare a proiectelor derulate până acum de Asociația Pantograf – Sunetul Sinagogilor, Rapsodii pe teme românești și Poveștile Sinagogilor – care au vizat documentarea poveștilor sinagogilor, conștientizarea valorii acestor lăcașuri de cult,  integrarea lor într-un circuit regional și național și crearea unei legături prin muzică între patrimoniul material și imaterial.

Programul concertelor este următorul:

Luni, 4 septembrie, ora 19 | Sinagoga Neologă, Arad

Marți, 5 septembrie, ora 19 | Sinagoga din Cetate, Timișoara

Miercuri, 6 septembrie, ora 19 | Sinagoga din Reșița

Joi, 7 septembrie, ora 17 | Sinagoga „Beit El”, Caransebeș

Joi, 7 septembrie, ora 20 | Sinagoga Neologă, Lugoj

Accesul la concerte este gratuit și nu necesită înscriere în prealabil. Mai multe despre acest turneu, precum și despre proiectele Asociației Pantograf puteți afla pe pagina de Facebook, aici.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.