Ediția 17 a Festivalului BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU, la jumătate de drum
https://www.ziarulmetropolis.ro/editia-17-a-festivalului-buzau-iubeste-teatru-la-jumatate-de-drum/

Festivalul BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU se desfăşoară în această săptămână, până pe 18 iunie, cu o selecţie de spectacole valoroase pentru spaţiul teatral românesc, o expoziţie de costume elisabetane şi un atelier special de scenografie pentru tinerii buzoieni.

Un articol de Liliana Matei|15 iunie 2022

Aplauzele încă răsună seară de seară în Teatrul „George Ciprian” din Buzău, iar activitățile cu specific teatral sunt în toi. Publicul buzoian așteaptă cu nerăbdare reprezentațiile semnate de Răzvan Mazilu, Cristian Ban, Sânziana Stoican și Radu Iacoban. Spectacolele care urmează să fie vizionate în cadrul festivalului aparțin de instituții teatrale importante, precum Teatrul „Maria Filotti” Brăila, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul „Toma  Caragiu” Ploiești și Teatrul EXCELSIOR București.

În foaierul teatrului, o expoziție permanentă de costume elisabetane, „Shakespeare in love”, îi întâmpină, cu eleganță și materiale sofisticate, pe spectatori. Curatorul și coordonatorul acestei expoziții este scenografa prof.univ.dr. Ștefania Cenean, totodată membră a juriului festivalului. Tot la intrarea în teatru, este plasat și un stand de carte de teatru publicată la Fundația Culturală „Camil Petrescu”.

În același timp, elevii din Buzău au prilejul de a experimenta confecționarea de costume în cadrul atelierelor de scenografie aflate sub coordonarea scenografei prof.univ.dr. Ștefania Cenean, asistată de studenții Departamentului de Scenografie, Facultatea de Teatru, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București. Acest workshop se desfășoară pe durata a patru zile, urmând să se concluzioneze vineri, pe 17 iunie. Întâlnirea tinerilor cu creația de costume are loc la Teatrul „George Ciprian” Buzău, într-o atmosferă de lucru armonioasă, menită să le facă adolescenților buzoieni cunoștință cu meșteșugul și arta scenografiei.

 

Despre atelier, prof.univ.dr. Ștefania Cenean:

„Ne bucurăm să fim la Buzău cu un eveniment foarte frumos pe care l-am realizat în cadrul Departamentului de Scenografie, Facultatea de Teatru, UNATC, expoziția de costume elisabetane. În cadrul acestei expoziții, avem și un workshop, în care ne propunem să antrenăm câțiva tineri doritori să afle tainele costumului de teatru. Bineînțeles că materialele utilizate vor fi alese într-un mod nonconformist, stimulându-le imaginația și creativitatea. Costumele vor fi din hârtie, acest tip de alegere a materialului fiind atipic pentru costumul de teatru. Pe scurt, este un fel de joacă creativă pentru tinerii de la Buzău, cu vârste între 14 și 19 ani, din clasa a 8-a până în a 12-a. După prima zi de workshop, simt că sunt chiar bucuroși și doritori să continue cele patru zile de workshop.”

Nu ratați ultimele zile ale Festivalului!

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.