Ediția a X-a a festivalului 25 de (ore) zile de teatru (non-stop) demarează în primul weekend din octombrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/editia-a-x-a-a-festivalului-25-de-ore-zile-de-teatru-non-stop-demareaza-in-primul-weekend-din-octombrie/

În 2020 BIS Teatru aniversează 11 ani de activitate iar Festivalul „25 de ore de teatru non-stop” ajunge la cea de-a X-a ediţie. Din raţiuni de siguranţă sanitară, evenimentul nu va mai avea anul acesta formatul obişnuit, ci va fi adaptat condiţiilor impuse de epidemia de coronavirus. Astfel, cele 25 de ore de teatru vor deveni 25 de zile de teatru, care vor cuprinde 18 evenimente desfăşurate în perioada 2 -26 octombrie, în 8 spaţii de joc din Sibiu.

Un articol de Petre Ivan|30 septembrie 2020

Cu exceptia spectacolul din deschidere, Născut în 2000, programat pe 2 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Thalia, celălalte evenimente se vor desfășura outdoor. Festivalul este împărțit din punct de vedere tematic pe/ în patru capitole: capitolul I – Umor/ Uman, capitolul II – Experimental/ Nișă, capitolul III – Social/ Comunitar/ Emoție, capitolul IV – Basm/ Feerie.

Primul weekend din luna octombrie debutează sub semnul umorului și al umanului, oferind publicului trei producții marca BIS Teatru care au avut premiera în acestă vară (Născut în 2000, Povestea poveștilor și Doi moldoveni în Ardeal) și one-man-show-ul umoristic PAM – PAM. Deschiderea oficială, sau prologul festivalului, va avea loc vineri, 2 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Thalia. Născut în 2000, în regia lui Bogdan Sărătean, este un spectacol ce oferă povești de viață puternice și reale, fiind inspirat din experiența directă a celor trei actrițe (Aneea Axentea, Andrada Grosu, Alexandra Roatiș și Shama Leah), toate născute în anul 1990 și traind la momentul prezent vârsta maternității. Spectacolul împletește elementul biografic cu cel social-politic, textul fiind generat într-un proces de colaborare între regizor și actrițe pe baza experinețelor acestora în privința aducerii pe lume a unui copil. Premiera acestei noi producții BIS Teatru a avut loc pe 16 augut 2020, în cadrul programului ACCES ONLINE, finanțat de Ministerul Culturii, iar transmisia live a acesteia din Grădina BIS a fost urmărită de peste 30.000 de spectatori în mediul virtual. În deschiderea festivalului de anul acesta, se va juca pentru prima dată într-un spațiu închis, în scenografia adaptată a Alexandrei Budianu.

Al doilea spectacol programat pentru acest weekend va fi prezentat la Șura Culturală Gușterița pe 3 octombrie, de la ora 16:00. Este vorba despre PAM – PAM,  un one-man-show umoristic, care aniversează 10 ani de când este jucat cu mare succes în festival, în interpretarea talentatului actor George Constantinescu (Teatrul de Artă București). Având la bază pamfletele lui Constantin Tănase, scrise în urmă cu 80 de ani, spectacolul uimește prin comicul și actualitatea sa. A fost găzduit an de an în diverse spații, în anul 2015, jucându-se fără oprire timp de 25 de ore.

Sibienii dornici să-și mai descrețească frunțile și să se bucure de umor de calitate sunt așteptați sâmbătă, 3 octombrie, de la ora 19:00, pe Terenul de baschet Elemer Tordai pentru Doi moldoveni în Ardeal, cu Dumitru Stegărescu și Cristian Lupașcu și duminică, 4 octombrie, de la ora 18:00 pentru Povestea poveștilor, un spectacol șugubăț, după un scenariu inspirat din textul lui Creangă, cu trei personaje fascinante: Eminescu (Claudiu Fălămaș), Ion Creangă (Dumitru Stegărescu) și Tinca Vartic (Andrada Grosu).

Capitolul II al festivalului (10 – 11 octombrie 2020) va fi marcat de caracterul experimental, de nișă al celor două spectacole programate. Pe 10 octombrie, de la ora 19:00, la Grădina BIS va fi prezentat Delirium (din însemnările unor nebuni). Este vorba despre un dialog imaginar între două figuri emblematice ale artei moderne: Antonin Artaud (interpretat de Dan Țilea) — artistul complet (poet, eseist, dramaturg, actor, regizor de teatru) și pictorul Vincent van Gogh (Dumitru Stegărescu), ambii geniali și lunatici, a căror nebunie a fost catalizatorul unor creații ce și-au devansat timpul și au influențat puternic posteritatea.

Pe 11 octombrie, de la ora 17:00, în Curtea Librăriei Erasmus (Casa Teutsch) Claudiu Fălămaș va oferi un nou show pornind de la creații poetice. Caelum Meditatio este un performance muzical pe versuri de Ezra Pound, traduse de Radu Vancu.

Evenimentele ce vor urma vor fi cuprinse în capitolele III (15 – 18 octombrie 2020) și IV (23 – 25 octombrie 2020). Născut în ’90, Doi moldoveni în Ardeal, Povești africane, Născut în 2000 și Doar sunt vor sta sub umbrela Social/ Comunitar/ Emoție iar spectacolele Sârmă & Scoci, Basme vechi și Basne noi, Clandestino și Povestea Poveștilor vor vorbi spectatorilor despre Basm/ Feerie.

Programul complet al evenimentului poate fi consultat pe site-ul http://bisteatru.ro/ și pe pagina de facebook Festival – 25 De Ore De Teatru Non Stop – Sibiu. Biletele pot fi achiziționate de pe platforma iabilet.ro. Preţul unui bilet este de 40 lei (double) și 30 de lei (single). Elevii, studenții și pensionarii vor plăti 15 lei. Un abonemant double costă 300 de lei iar unul single 200 de lei.

04
/11
/14

Spectacolul „Omul cel bun din Sîciuan”, după Bertold Brecht, regia Anca Bradu, produs de Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu în colaborare cu Teatrul Național „Radu Stanca” participă în aceste zile la cea de-a patra ediţie a China Campus Theatre Festival, de la Shanghai (3-12 noiembrie).

04
/11
/14

După Fest(in) pe Bulevard, un festival iniţiat şi organizat de Teatrul Nottara, pentru Teatrul Nottara a urmat a 24-a ediţie a Festivalul Naţional de Teatru, organizat de UNITER, în care au fost selectate două producţii ale teatrului - Noul locatar de Eugène Ionesco şi Aniversarea de Thomas Vinterberg și Mogens Rukov.

04
/11
/14

Satiră cinematografică la adresa lumii showbiz de la Hollywood, Maps to the Stars a fost considerat de presă drept cel mai bun film al regizorului din ultimii zece ani. De săptămâna trecută rulează în toate cinematografele din România, distribuit de Independenţa Film.

04
/11
/14

“Nu vreau să mor până nu termin de trăit!”, spunea autorul "muşatismelor". Tudor Muşatescu, unul dintre cei mai talentaţi dramaturgi şi umorişti români, s-a stins din viaţă într-o zi de 4 noimebrie (1970), la vârsta de 67 de ani.

03
/11
/14

Dacă aţi crezut că muzica nu ţine de foame, v-aţi înşelat. Pentru unii chiar merge şi ca aperitiv, înainte de o ciorbiţă fierbinte. De exemplu pentru actorul de comedie Claus Pilgaard, cunoscut sub numele de Chili Klaus, care a pus la cale un spectacol picant.

03
/11
/14

Mii de spectatori au umplut sălile Studio, Patria și Elvira Popescu, la cel mai așteptat eveniment cinematografic al toamnei: Les Films de Cannes à Bucarest. Între 24 și 30 octombrie, peste 14.000 de spectatori au luat parte la proiecții și dezbateri, un număr record pentru istoria de doar cinci ediții a festivalului

03
/11
/14

Actriţa Anne Hathaway crede în existenţa extratereştrilor şi a declarat într-un interviu recent că "este foarte puţin probabil să nu existe nimic acolo, în spaţiu", dezvăluind de asemenea că a acceptat să joace în filmul SF "Interstellar" întrucât adoră astronomia

03
/11
/14

În stagiunea 2014-2015 Teatrul de Comedie adaugă repertoriului său un spectacol inedit: Rencontres de Dragoș Huluba, cu Violeta Huluba și Dragoș Huluba. Un spectacol bazat pe sinteza unor diferite mijloace de expresie scenică: pantomimă, dans, step, teatru, gest, o împletire de muzică și lumini.

03
/11
/14

Marţi, 4 noiembrie, de la ora 19.00, iubitorii de carte sunt aşteptaţi la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru lansarea volumului Inima inimii de António Lobo Antunes. La eveniment vor participa criticul literar Tania Radu, Daniel Perdigão, directorul Institutului Camões şi scriitorii Nicolae Prelipceanu şi T.O. Bobe.