Editura Fayard va publica scrisorile inedite între Freud şi fiica sa, Anna
https://www.ziarulmetropolis.ro/editura-fayard-va-publica-scrisorile-inedite-intre-freud-si-fiica-sa-anna/

Corespondenţa între Freud şi fiica sa, Anna, singura din copiii săi care i-a fost discipol, prezintă intimitatea unei familii vieneze de la începutul secolului al XX-lea, arătând cum i-a apropiat psihanaliza pe cei doi, relatează AFP. Corespondenţa, alcătuită din aproape 300 de scrisori, publicată de editura Fayard, dintre părintele psihanalizei şi cea mai mică din […]

Un articol de |15 octombrie 2012

Corespondenţa între Freud şi fiica sa, Anna, singura din copiii săi care i-a fost discipol, prezintă intimitatea unei familii vieneze de la începutul secolului al XX-lea, arătând cum i-a apropiat psihanaliza pe cei doi, relatează AFP.

Corespondenţa, alcătuită din aproape 300 de scrisori, publicată de editura Fayard, dintre părintele psihanalizei şi cea mai mică din fiicele sale, acoperă perioada 1904 – 1938, oprindu-se puţin înainte de moartea lui Sigismund Freud. Lucrarea a apărut deja în 2006, în limba germană.

Sunt scrisori ca de la tată la fiică, cei doi fiind adesea departe din punct de vedere geografic, însă înţelegându-se foarte bine. Anna îi spune cel mai des ‘Dragă tată’, iar Freud începe scrisorile cu ‘Draga mea Anna’.

‘Acum văd, privindu-te, cât sunt de bătrân, fiindcă ai exact vârsta psihanalizei. Amândouă mi-aţi adus necazuri, dar, la urma urmelor, aştept mai multe bucurii de la tine decât de la ea’, îi scria Sigismund Freud Annei în 1920.

Născută în 1895, Anna Freud este al şaselea copil şi a treia fiică a lui Sigismund şi a Marthei. Afecţiunea pe care i-o poartă tatăl ei este de la început strâns legată de teoria psihanalitică. Freud observă copilul neliniştit, mai ales activitatea lui onirică, şi îl psihanalizează de două ori, între 1918 şi 1924. Tratamentul pare a fi o prelungire a educaţiei sale, fiind decisiv pentru Anna, care începe să se întâlnească cu membrii International Psychoanalytical Association şi să se intereseze de terapia copiilor.

Anna a fost celibatară şi fără copii, ocupându-se de cei ai Sophiei, sora ei care murise, şi sfătuindu-se cu Freud în privinţa educaţiei lor. Însă, dincolo de faptul că le-a purtat de grijă nepoţilor ei, a găsit în legătura cu ei propriul ei drum spre psihanaliză. A devenit principala reprezentantă a şcolii vieneze, având-o ca rivală pe Melanie Klein, reprezentantă a şcolii engleze. După ce familia s-a exilat în Anglia, în 1938, Anna Freud a deschis o clinică şi între cele două şcoli s-a instaurat o înţelegere cordială, încheie AFP.

Sursa: Agerpres

14
/09
/13

La 53 de ani, Antonio Pappano e considerat un al doilea Bernstein. Când nu dirijează sau nu face înregistrări, vorbește la radio și la televiziune despre Verdi, dar și despre Beatles. Săptămâna aceasta a venit la București, împreună cu orchestra di Santa Cecilia, pentru Festivalul „Enescu”.

14
/09
/13

Ioana Nicolaie va fi tradusă peste hotare. Romanele ,,Cerul din burtă’’ şi ,,O pasăre pe sârmă’’, de Ioana Nicolaie, ambele apărute în colecţia ,,Ego. Proză” a Editurii Polirom, vor fi publicate în traducere în Suedia, Bulgaria şi Serbia.

13
/09
/13

Love Building are astăzi o seară cu totul specială. Aceasta reprezintă mult așteptatul moment al premierei de gală a filmului, care va avea loc de la ora 19.30, la CinemaPRO.

13
/09
/13

Teatrul Nottara începe toamna în forță. Pe lângă deschiderea stagiunii, instituția organizează prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, între 12 și 19 octombrie.

12
/09
/13

Martha Bibescu cu ,,Catherine-Paris'', una dintre cele mai importante figuri ale perioadei interbelice româneşti, și ,,Visătorul'' de Ian McEwan, sunt cele mai recente apariţii din colecţia de traduceri a Editurii Polirom.

12
/09
/13

CRONICĂ DE FILM. „Love Building”, debutul în lungmetraj al Iuliei Rugină, este o comedie de public despre ipostazele relaţiei de cuplu. Un film lipsit de profunzime, care păstrează însă distanţa regulamentară faţă de prostul-gust.