Efectul Genovese – o nouă premieră la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/efectul-genovese-o-noua-premiera-la-tvr-2/

TVR 2, TVR HD şi TVRplus.ro difuzează astăzi, de la ora 20.10, filmul „Efectul Genovese“, regizat de Jon Gostin, în seria de premiere produse recent de televiziunea publică, prin intermediul Casei de Producţie TVR.

Un articol de Andrada Văsii|25 noiembrie 2013

TVR 2, TVR HD şi TVRplus.ro difuzează astăzi, de la ora 20.10, filmul „Efectul Genovese“, regizat de Jon Gostin, în seria de premiere produse recent de televiziunea publică, prin intermediul Casei de Producţie TVR.

Din distribuţie fac parte Nicoleta Lefter, Nicolae Urs, Oana Ştefănescu, Vlad Logigan, Vivian Alivizache, Grigoriţa Rogobete, Lavinia Andrei, Puiu Vasile, Cosmin Găleată, Cristian Rădulescu.

În dicţionarele de psihologie socială, Efectul Genovese este definit ca fenomen în care martorii unui moment de agresiune individuală sau colectivă refuză implicarea, asistând pasivi, fără să intervină în ajutorul victimei.

Sintagma îşi are originea într-un eveniment petrecut în 1964, când tânăra Kitty Genovese, originară din New York, aflată într-o situaţie–limită, nu a beneficiat de ajutorul salvator al martorilor. Cu cât numărul celor ce asistă este mai mare, cu atât fiecare individ se simte mai puţin responsabil, abţinându-se de la acţiune.

Adaptare pentru televiziune a textului semnat de dramaturgul Alina Nelega, filmul aduce în prim-plan drama unei tinere – Silvana – care se confruntă cu greşelile făcute de părinţii săi în „Epoca de Aur”.

Efectul Genovese

Scenă din filmul „Efectul Genovese“

Tatăl ei a fost informator al Securităţii, dând note informative chiar şi despre cea care urma să-i devină soţie. Nimeni nu doreşte ca acest secret dureros şi consecinţele lui grave să devină publice, iar preţul tăcerii de acum, al aparentei pacificări, va fi imens.

„Ne aflăm în cinemaul neliniştii morale, unde manipularea conştiinţei şi pierderea identităţii, odată experimentate, provoacă dezorientare, disperare şi alienare – adică premisele unui final tragic”, declară regizorul Jon Gostin.

„Dincolo de dificultatea de a lua decizii majore, protagonista filmului se zbuciumă între voinţa de cercetare a răului şi neputinţa ei lăuntrică de a pedepsi răul, între datoria de judecare morală şi nevoia sufletească de a iubi. Şi dacă, până la urmă, iubirea şi nu ideologia dezvăluie persoana adevărată a eroului tragic, acesta este şi marele semn ascuns în mesajul filmului «Efectul Genovese»”, adaugă Gostin.

Foto credit: TVR 2, Efectul Genovese

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.