Efterklang – The Ghost of Piramida, la Cărtureşti Verona
https://www.ziarulmetropolis.ro/efterklang-the-ghost-of-piramida-la-carturesti-verona/

Astăzi, de la ora 19.00, fanii formaţiei daneze Efterklang sunt aşteptaţi în Ceainăria Cărtureşti Verona, pentru 65 de minute în culisele procesului creativ al trupei: proiecţia filmului documentar The Ghost of Piramida.

Un articol de Andrada Văsii|8 noiembrie 2013

Astăzi, de la ora 19.00, fanii formaţiei daneze Efterklang sunt aşteptaţi în Ceainăria Cărtureşti Verona, pentru 65 de minute în culisele procesului creativ al trupei: proiecţia filmului documentar The Ghost of Piramida.

Înainte de concertul pe care formația daneză îl va susține, în premieră la București, la Control Club, pe 13 noiembrie,  vedeţi călatoria celor trei muzicieni de la prima idee până la ultimul sunet al celui mai recent album – Piramida.

Regizat de Andreas Koefoed, The Ghost of Piramida documentează vizita celor trei membri Efterklang în orașul rus Piramida, o așezare minieră abandonată, călătorie care a inspirat cel mai recent album al trupei – Piramida (4AD, 2012).

Inspirația pentru acestă călătorie a venit în 2010, atunci când membrii trupei au văzut fotografii din Piramida, o așezare uitată de lume, situată pe insula Spitsbergen, la jumătatea distanței dintre Norvegia și Polul Nord.

Citiţi şi: Efterklang: turneu în Bucureşti, pe 13 noiembrie

La origine un oraș minier rus ce găzduia peste o mie de oameni, Piramida zace abandonată din ianuarie 1998. Curioși și fascinați de existența orașului-fantomă, cei trei membri Efterklang au decis să-l viziteze în august 2011. Timp de nouă zile, au cules mărturii sonore și înregistrări ce au pus bazele noului album, produs apoi într-un studio berlinez.

Efterklang descoperă misterele oraşului-fantomă

Însoțiți de un ghid rus taciturn și indiferent, a cărui misiune era să-i păzească de urșii polari, danezii caută „comori” sonore în clădirile orașului abandonat, în timp ce naratorul filmului, un fost locuitor al Piramidei, vorbește despre vremurile demult apuse, când Piramida era un oraș înfloritor, în care minerii ruși trăiau împreună cu familiile lor într-o societate sovietică ideală, departe de realitatea aspră din țara natală.

The Ghost of Piramida a avut premiera în noiembrie 2012, la Festivalul Internațional de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA), una din cele mai mari manifestări de gen din lume, unde filmul a fost nominalizat în primele trei documentare muzicale ale anului.

Efterklang The Ghost

Afişul evenimentului

De atunci, filmul a fost prezentat atât în cadrul mai multor festivaluri de film europene, cât și în proiecții private, destinate exclusiv fanilor formației. The Ghost of Piramida a fost lansat digital anul acesta și poate fi achiziționat online.

Intrarea la proiecția de film din Ceainăria Cărturești Verona (Str. Arthur Verona, nr 13-15) va fi liberă (în limita locurilor disponibile).

Cel mai nou album Efterklang – Piramida este distribuit în România exclusiv de A&A Records și poate fi găsit în librăriile Cărturești.

Info:

Biletele pentru concertul Efterklang din Control Club pot fi achiziționate în avans, la prețul de 50 de lei, online pe Easytickets: și în rețeaua națională Eventim, precum și de la Control Club (Str. Constantin Mille, nr. 4).

Foto credit: Efterklang

06
/04
/21

Sâmbătă, 10 aprilie 2021, de la ora 18.30, Opera Brașov vă invită să vizionați online, în transmisiune directă, spectacolul cu opera bufă „La Cenerentola” de Gioachino Rossini.

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.

01
/04
/21

Opera bucureșteană sărbătorește astăzi, 1 aprilie 2021, un moment important din istoria sa: chiar dacă existența unei Companii de Operă găzduite de Teatrul Național de pe Calea Victoriei datează încă din 1885, la 1 aprilie 1921 are loc instituționalizarea acesteia sub titulatura Opera Română din București, printr-un decret guvernamental care îl avea printre semnatari pe Ministrul Culturii din acea vreme, poetul Octavian Goga.

26
/03
/21

Tuturor ne este dor de concerte, de experiența muzicii live, de schimbul de energie dintre scenă și public. Așa că am readus pe scenă cele mai tari trupe de alternativ pentru o serie de concerte filmate, produse de Overground Music și găzduite de Expirat! Periodic, vineri de la ora 20:00, pe Overground Showroom – „Netflixul de concerte” – va avea premiera în exclusivitate câte un concert din seria Showroom Original ⨯ Expirat. Seria continuă vineri, 26 martie, la ora 20:00 cu concertul Eyedrops live la Expirat.

26
/03
/21

În conştiinţa publicului, Valentin Gheorghiu, care a devenit solist al Filarmonicii în anul 1950, este pianistul exemplar și universal. Filarmonica „George Enescu” îl aniversează, în cadrul stagiunii online, la împlinirea a 93 de ani, prin difuzarea de înregistrări ale unor concerte susținute de maestru, în calitate de solist, la Ateneul Român.

23
/03
/21

Kristjan JÄRVI, dirijor al „Filarmonicii Mării Baltice”, director artistic al orchestrei simfonice MDR, Paul MÜLLER, director artistic al Filarmonicii din München, Ainars RUBIKIS, dirijor al Orchestrei Filarmonicii George Enescu pentru interpretarea operei „Die Tote Stadt”, sunt trei dintre artiștii care vor participa miercuri, 24 martie, începând cu ora 12.00 (ora României) la un eveniment online pentru prezentarea programului Festivalului Internațional George Enescu pentru presa de limbă germană din mai multe țări europene.