Eine kleine Nachtmusik, de Gigi Căciuleanu, la Festivalul Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/eine-kleine-nachtmusik-de-gigi-caciuleanu-la-festivalul-enescu/

„Eine kleine Nachtmusik”, spectacol de teatru coregrafic semnat Gigi Căciuleanu va fi prezentat în premieră la Festivalul Internaţional „George Enescu”, pe scena Ateneului Român, miercuri, 13 septembrie, de la ora 22:30.

Un articol de Petre Ivan|11 septembrie 2017

One man show-ul lui Lari Georgescu pe muzica lui W.A. Mozart, textele lui Gigi Căciuleanu şi un fragment de scenariu original din Comedia Dell’Arte aparţinând lui W. A. Mozart, este o coproducție a UNTEATRU, Fundația ART Production & Gigi Căciuleanu Romania Dance Company și Kult Studio.

„Mozart pe drum de seară… Spectacolul este o metaforă a singurătăţii creatorului de cursă lungă. Cea a unui solitar Om – Artist, Artist – Om, fără vârstă, Veşnic – Copil, dar în acelaşi timp, şi dintotdeauna: Bătrân – Filozof – Înţelept, Jongleur şi Alchimist. Aici şi Nicăieri, Acuma şi Oricând.  Între James Dean şi Pitagora, personajul piesei „Eine kleine Nachtmusik” nu e (numai) Mozart, Amadeus, sau Wolfgang… E o metaforă.”  – Gigi Căciuleanu

Scenografia spectacolului este semnată de Vladimir Turturică, iar light design-ul este asigurat de Dragoş Mărgineanu.

„Într-o destăinuire cu valențele unei profesiuni de credință, W. A. Mozart spunea (referitor la scriitură) că nu știe să aranjeze frazele în chip artistic, încât să producă lumină și umbră, afirma că nu este un dansator, dar că știe precis cum să potrivească sunetele astfel încât să obțină desăvârșirea armoniei în muzică. Dar iată cum aici, muzica celebrei sale „Eine Kleine Nacht Musik” ajunge să se alieze cu alte arte și să împlinească acel dor de poezie și de dans al geniului nepereche, să fie în osmoză cu mișcarea grăitoare, investită cu sens și simțire, a cuvintelor și a corpului omenesc, în această mereu cuceritoare și copleșitoare formulă de teatru coregrafic”, declară Gigi Căciuleanu.

Foto: Eine kleine Nachtmusik, Gigi Căciuleanu – facebook

27
/10
/16

Cea de-a treia ediție a HipTrip Travel Film Festival debutează în această seară, de la ora 19,00, la Cinemateca Eforie cu filmul El Clasico, propunerea Irakului pentru Premiile Oscar în 2017. Prezentat în mai multe festivaluri din întreaga lume, El Clasico a primit anul acesta două trofee la Tribeca Film Festival și trofeul pentru cel mai bun film străin la Traverse City Film Festival. Proiecția de la București a filmului va avea loc în prezența regizorului Halkawt Mustafa.

27
/10
/16

„La Muse et le Poète”, „Pour un tombeau sans nom” și seria de concerte aMUSE bouche sunt cele care deschid săptămâna aceasta cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, o ediție în care este celebrată eterna muză și eternul poet, o ediție tribut poeziei pe care arta o aduce în viețile noastre.

27
/10
/16

Cea de treia ediție a UrbanEye Film Festival va avea loc în București, între 16 – 20 noiembrie 2016, la Cinema Elvira Popescu și Cinemateca Eforie.

26
/10
/16

Cea de-a patra ediţie a Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, care a debutat astăzi, 26 octombrie, aduce în faţa publicului, până pe 30 octombrie, profesionişti din domeniul cărţii, atât din ţară cât şi din străinătate. În cele cinci zile de FILIT, la Iaşi vor fi prezenţi scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali.

26
/10
/16

Premiul Femina a fost decernat marți scriitorului francez Marcus Malte pentru romanul „Le garçon”, care face o incursiune la începutul secolului XX prin ochii unui băiat care nu are nume, a anunțat la Paris juriul acestui prestigios premiu literar alcătuit exclusiv din femei. Femina deschide sezonul anual al premiilor literare în Franța, dintre care cel mai prestigios, premiul Goncourt, va fi anunțat la 3 noiembrie.

26
/10
/16

Scriitorul american Paul Beatty a fost desemnat marți seară câștigătorul prestigiosului premiu literar Man Booker, pentru romanul său The Sellout, devenind astfel primul american care primește această înaltă distincție. Câștigătorul Man Booker este recompensat cu 50.000 de lire sterline (61.000 de dolari).

25
/10
/16

Marţi 22 noiembrie, de la ora 19:00, pasionații de muzică sunt invitați la concertul extraordinar AG Weinberger Band, de la Teatrul Fani Tardini din Galați. AG Weinberger este singurul artist de blues şi jazz din România selectat pentru nominalizare la 7 categorii la Premiile Grammy, decorat in 2011 cu Ordinul Cultural în grad de Cavaler.

25
/10
/16

Joi, 27 octombrie 2016, de la ora 19.00, iubitorii de carte sunt invitați la Librăria Humanitas de la Cişmigiu la o întâlnire-eveniment cu Ludmila Ulitkaia, una din cele mai importante voci ale literaturii contemporane, prilejuită de lansarea romanului ”Imago”, recent apărut în colecţia „Raftul Denisei“ la Editura Humanitas Fiction, în traducerea Gabrielei Russo.

25
/10
/16

În acest sfârșit de săptămână, Asociația Culturală Control N propune iubitorilor de dans și teatru un spectacolde dans contemporan – DORIAN, o producție Control N, care surprinde ultimele 24 de ore din viața lui Dorian.

25
/10
/16

Autorul „Cuvintelor potrivite” se naște sub semnul zodiacal al Gemenilor, în 21 mai 1880, la București, ca rod al conviețuirii nelegitime dintre tatăl român, Nicolae Theodorescu, funcționar de bancă și Rozalia Arghesi, de origine germană, venită din Ardeal, menajeră, în casa Theodorescu.

25
/10
/16

Concertul de Ziua Radioului este deja un element tradițional al stagiunii de la Sala Radio, acesta fiind programat în vinerea cea mai apropiată de data de 1 noiembrie, când în urmă cu 88 de ani era înființat radioul public în România. Primul concert al orchestrei ce avea să devină mai târziu Orchestra Națională Radio avea loc tot în noiembrie 1928, sub bagheta lui Mihail Jora.

25
/10
/16

Colecția Filme de aur din cinematografia rusă continuă! Cu această ocazie, Cinemateca Eforie îi invită pe cinefili miercuri, 2 noiembrie, la vizionarea unui film de excepție: Gară pentru doi.