El Clasico, propunerea Irakului pentru Oscar 2017, deschide HipTrip Travel Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/el-clasico-propunerea-irakului-pentru-oscar-2017-deschide-hiptrip-travel-film-festival/

Peste 20 de filme din toate colţurile lumii, majoritatea în premieră în România, vor fi prezentate publicului iubitor de călătorii şi cinema la HipTrip Travel Film Festival. Cea de-a treia edi’ie a evenimentului va avea loc în perioada 27-30 octombrie la Cinema Union şi Cinemateca Eforie din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|4 octombrie 2016

Începând de anul acesta, HipTrip Travel Film Festival are un nou selecționer. Cătălin Olaru, primul câștigător al bursei Alex Leo Şerban pentru critică de film în 2012 și câștigător al concursului „Fii critic la Cannes!” în 2015, a ales pentru publicul HipTrip filme care ilustrează tema festivalului și cinemaul actual deopotrivă.

Destinațiile pe care ni le alegem, atât cele turistice, cât și cele cinematografice, spun multe despre noi. Plaje tropicale sau vârfuri inaccesibile? Comedii fără pretenții sau experimente arthouse? Fie că vorbim de filme sau de călătorii, moderația e mai mereu un deziderat greu de atins. La a treia ediție de HipTrip, ne-am propus să găsim echilibrul între comercial și artistic, dar și între între 100% travel, 0% cinema, și cinema-și-nimic-altceva. Indiferent de preferințe, ne dorim ca HipTrip să fie acel festival la care călătorești și totodată te simți ca acasă. –  Cătălin Olaru.

Halkawt Mustafa, invitat special la HipTrip 2016

Festivalul va debuta joi, 27 octombrie, cu filmul El Clasico, propunerea Irakului pentru Premiile Oscar în 2017. Filmul spune povestea a doi frați care suferă de nanism, Alan și Shirwan. Ei trăiesc într-un orășel kurd izolat din Irak. Alan visează să întemeieze o familie alături de iubita sa, Gona, dar tatăl fetei, Jalal,  se opune vehement căsătoriei celor doi.

Știind că tatăl Gonei, de meserie cizmar, este suporter înfocat al echipei de fotbal Real Madrid, frații se aventurează într-o călătorie primejdioasă către Spania. Alan speră să-l întâlnească pe Cristiano Ronaldo și să-i dăruiască o pereche de ghete de fotbal făcută de Jalal, pentru a-l convinge pe cel din urmă să-i devină socru.

Prezentat în mai multe festivaluri din întreaga lume, El Clasico a primit anul acesta două trofee la Tribeca Film Festival și trofeul pentru cel mai bun film străin la Traverse City Film Festival.

Proiecția de la București a filmului va avea loc în prezența regizorului Halkawt Mustafa. Născut în 1985 în Sulaymani, un oraș kurd din Irak, Halkawt Mustafa  s-a mutat alături de familia sa în Norvegia în anul 2000, țara în care primiseră azil politic părinții săi. Halkawt a studiat regia la Academia de Film din Oslo.

Filmul pe care l-a realizat în 2011, Inimă Roșie / Rødt hjerte, a fost achiziționat de către o companie de distribuție în timpul Festivalului de Film de la Cannes și a obținut premiul pentru cel mai bun film și premiul publicului la Festivalul de Film de la Vincennes.HipTrip Travel

Pleci de la HipTrip, într-o aventură cu destinaţie necunoscută

Pentru că anul acesta motto-ul HipTrip este „Ia-ţi viza de cinefil”, spectatorii care vin la proiecțiile din festival şi pot pleca de la cinematograf direct într-o aventură cu destinație necunoscută.

Compania aeriană BlueAir oferă biletele de avion, iar portalul de rezervări turistice Vivolis.ro face cinste cu cazarea la destinația finală.

Primii aventurieri vor fi decişiprin tragere la sorţi din rândul spectatorilor proiecției El Clasico (joi, 27 octombrie de la 20:30 la Cinema Eforie), iar tot ce vor afla iniţial sunt detaliile despre starea vremiila destinaţie şi ce haine trebuie să-şi pună în bagaje, iar la aeroport vor afla şi destinaţia către care vor decola.

Anul acesta vor fi oferite trei astfel de aventuri cu destinaţie necunoscută.

HipTrip Travel Film Festival este un festival dedicat cinefililor dependenți de călătorii, precum și celor care caută inspirație pentru viitoare călătorii. Este un mod de a ne aminti că filmul în sine este o călătorie deschisă oricui, care ne poartă în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, prin viziunea cineaștilor care l-au creat.

Foto: HipTrip Travel Film Festival – facebook.com-hiptrip.ro.

30
/11
/18

„Apostolul Bologa”, realizat de TVR prin Casa de Producție şi regizat de Dominic Dembinski, are premiera la TVR1 astăzi, 30 noiembrie, de la la 18.10. Următoarele difuzări sunt la TVRM, pe 15 decembrie, ora 22.00, şi TVRi, pe 16 decembrie, ora 23.00. Producţia va fi difuzată cu subtitrare în limba română, putând astfel să fie accesibilă şi persoanelor cu deficienţe de auz.

27
/11
/18

Cine Europa prezintă o comedie perfectă de sărbători pentru întreaga familie! Pe 6 decembrie, special de Moș Nicolae, se vor ține proiecții în avanpremieră în majoritatea cinematografelor! Filmul poate fi vizionat din 7 decembrie în cinematografele din România dublat sau subtitrat în limba română, iar în unele orașe chiar și dublat în limba maghiară.

26
/11
/18

Cinesseur despre Bertolucci: Zicea Truffaut, prin '75: "Astăzi, un regizor trebuie să admită ideea că munca sa va fi judecată, eventual, de cineva care nu a văzut niciodată un film de Murnau".  După aproape 20 de ani, Bertolucci îi prelua vorbele și completa: "Am ajuns să fim judecați de oameni care nu au văzut niciun film de Truffaut"

26
/11
/18

Cineastul italian Bernardo Bertolucci a murit, în dimineaţa zilei de luni, la Roma, la vârsta de 77 de ani, din cauza unui cancer, potrivit agentei lui, Flavia Schiavi. Considerat unul dintre giganții cinematografiei, Bertolucci a fost recompensat cu două premii Oscar, dar şi cu un Palme d'Or onorific.

26
/11
/18

Prima ediție a Festivalului Filmului Palestinian (FFP) începe luni la București cu proiecția în premieră în România a multipremiatului film „Wajib – Invitație la nuntă” (2017), regizat de Annemarie Jacir. Festivalul are loc între 26 și 28 noiembrie la Cinema PRO din București.

25
/11
/18

CRONICĂ DE FILM Scris împreună cu Lia Bugnar, „Moon Hotel Kabul” (2018), noul film al regizoarei Anca Damian, are în centru un jurnalist, jucat de Florin Piersic Jr., pus în situaţia de a-şi reconsidera viaţa după moartea suspectă a unei traducătoare din România pe care o întâlneşte în Afganistan.

25
/11
/18

Centrul Ceh continuă Documentary Mondays și Fiction Tuedays cu două noi proiecții. Astfel, veţi putea vedea luni, 26 noiembrie, filmul documentar „Occupied Cinema”, iar marți, 27 noiembrie, filmul mut ceh „Erotikon”. Ambele proiecții vor avea loc de la ora 20:00, cu intrarea liberă.

24
/11
/18

„Un om la locul lui”, filmul de debut în lungmetraj al regizorului Hadrian Marcu, rulează din 23 noiembrie în mai multe cinematografe din țară. Din distribuție fac parte Bogdan Dumitrache, Ada Galeș, Mădălina Constantin și Adrian Titieni.

23
/11
/18

Timp de șapte zile, între 23 și 29 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco cele mai bune filme din cinematografia germană recentă vor fi proiectate în cadrul celei de-a 13-a ediție a Zilelor Filmului German organizate la București de Goethe-Institut.

21
/11
/18

„APOSTOLUL BOLOGA”, filmul realizat de Televiziunea Română prin Casa de Producție TVR şi regizat de Dominic Dembinski, a avut luni, 19 noiembrie prima proiecție publică la care au fost prezenți jurnaliști si echipa filmului. Adaptare a romanului „Pădurea Spânzuraţilor” de Liviu Rebreanu, filmul are o distribuție de excepție, în sală fiind prezenți: Alexandru Repan, Adrian Titieni, Cristi Iacob, Mihai Stănescu, Andras Demeter, Andrada Fuscaș, Mihai Bica.

21
/11
/18

În perioada 22 – 25 noiembrie, Asociația CulturALL, în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB, pregătește la București prima ediție a Bucharest Best Comedy Film Festival, ce va avea loc în 2019. Timp de patru zile, personalități internaționale din lumea cinematografiei se întâlnesc la București pentru a stabili structura festivalului și regulamentul de selecție a filmelor ce vor concura, în 2019, pentru titlul „Comedia Anului”.             

21
/11
/18

OPINIE Cum se explică succesul lui „Moromeții 2”, care pare de neoprit în drumul de a deveni cel mai vizionat film românesc cel puțin de după 2000? Am încercat să ofer cinci motive ale acestei primiri neașteptate pe care publicul român i-o oferă noului film al veteranului regizor Stere Gulea.

20
/11
/18

Regizorul care a semnat “Afacerea Est” sau seriile “Umbre” și “Hackerville” participă la realizarea unui documentar colectiv despre România. “Am cunoscut oameni și am văzut locuri. Posibilitatea de a povesti despre ele și altora este fabuloasă. Să vadă ce am văzut eu, să audă ce-am auzit eu și, dacă este făcut bine, să simtă, poate, ce am simțit eu”, spune Igor Cobileanski.