Diana Nicolaie, de la New York la Art Safari
https://www.ziarulmetropolis.ro/diana-nicolaie-de-la-new-york-la-art-safari/

După debutul de succes cu expoziţia personală „LIGHT. An airy view point of density” de la Bucureşti, urmată de o nouă expoziţie la New York, în toamna acestui an, Diana Nicolaie, designer şi artist vizual, expune acum la Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din România.

Un articol de Liliana Matei|18 decembrie 2023

Show-ul de artă, design și lumini „LIGHT. An airy view point of density” poate fi văzut până pe 14 ianuarie 2024, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

Diana Nicolaie prezintă o selecție de 8 lucrări mixed media, care ilustrează cele mai importante simboluri ale luminii, în viziune proprie: Life, Divinity, Hope, Truth, Celebration, Purity, Guidance, Knowledge. Exclusiv în tonuri de alb, lucrările combină pictura, elementele structurale și lumina, totul fiind completat de o experiență olfactivă specială.

„Mă bucur să închei anul 2023 și totodată să încep 2024 cu a treia expoziție din cariera mea de artist. A fost un an de debut intens, cu o expoziție la ARCUB, urmată de o expoziție la New York, la ICR, alături de realizarea conceptul de design pentru expoziția de genți celebre de la Victoria and Albert Museum, Londra, prezentată de Art Safari. Mă bucur să mă întorc la Art Safari, de data aceasta în calitate de artist”, a deeclarat Diana Nicolaie.

Arta Dianei Nicolaie iese din sfera convenționalului, având la bază forme și texturi variate, volumetrii puternice și tehnică mixtă. Artista creează astfel piese distinctive, monumentale, adevărate instalații pe pânză, folosește jocul de lumini și umbre ca pe o invitație deschisă către privitor spre universul artistic. „Lumina este nucleul care unește perspective, sentimente, lumi diferite și conduce privitorul spre introspecție. Lumina contopește perspective asupra a ceea ce simțim și trăim, transformând în experiență unică și definitorie un moment, o emoție, o imagine. Ceea ce am încercat să cuprind în lucrări este tocmai modul prin care pot combina sculptura și pictura pentru a transmite un mesaj cu ajutorul luminii. Fiecare dintre noi percepem în mod diferit imaginile, texturile, ideile, dar lumina este mereu constantă. Ea este cea care dă emoția unei imagini conturate de umbre și culori”, explică Diana Nicolaie, artistă și designer de interior/produs.

Ioana Ciocan, curatoarea expoziției, a declarat: „Mă bucur să îi spunem bun-venit artistei Diana Nicolaie la Art Safari! Vă invităm să vă bucurați de o expoziție plină de lumină, care completează atmosfera festivă, strălucitoare din Palatul Dacia-România. Lumina este factorul coagulant din arta, dar și din personalitatea Dianei Nicolaie. Lumina a fost esențială în toate stilurile de pictură, de la Renaștere la Impresionism și până la arta abstractă. Lucrările Dianei Nicolaie îmbină designul cu arta, îmblânzesc materiale și texturi, scot în evidență legături nebănuite între formă și emoție, și, mai ales, au o capacitate interesantă de a declanșa emoții privitorilor. Diana combină materialele naturale cu cele sintetice și provoacă perfecțiunea scenelor și sculpturilor renascentiste la o joacă a designului și geometriei”.

Diana Nicolaie este absolventă de Design de produs – Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Artist al obiectelor, s-a dedicat profesiei de designer de interior & produs încă de la absolvire, întrupând emoția în forme și culori cu fiecare produs unic creat. Diana Nicolae este inspirată de natura sculpturală și arhitecturală a obiectelor de design cu care intră în dialog, de materiale naturale raw și de compoziții contemporane. Creează piese distinctive, monumentale, adeseori adevărate instalații pe pânză, ce provoacă o reacție imediată din partea privitorului. Arta Dianei Nicolaie are la bază jocul cu forme și texturi variate, volumetrii puternice și tehnică mixtă. Artista folosește jocul de lumini și umbre ca pe o invitație deschisă către privitor spre universul ei artistic. Câteodată, alege să introducă direct sau sugerat prezența umană în lucrările sale.

Mai multe informații despre artist puteți citi aici: https://diananicolaie.ro.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.