Elena Mîndru, o foarte promiţătoare solistă de jazz
https://www.ziarulmetropolis.ro/elena-mindru-o-foarte-promitatoare-solista-de-jazz/

Pe 10 şi 12 decembrie, cântăreaţa de jazz Elena Mîndru a susţinut două concerte la Sala Radio şi clubul Green Hours din Bucureşti. A fermecat publicul, printr-o prezenţă carismatică şi prin mirajul unei voci speciale.

Un articol de Corina Dima|14 decembrie 2015

Elena Mîndru locuieşte de aproximativ trei ani în Finlanda, dar păstrează în permanenţă legătura cu tărâmul natal, unde vine să concerteze în fiecare an. În prima parte a a cestui an, am ascultat-o în Bucureşti la Arcub şi Green Hours alături de cvartetul său Elena Mîndru Jazz Finnection. Elena a mai susţinut concerte/proiecte în Cluj, Târgu-Mureş şi alte oraşe din ţară.

Concertele din decembrie au sosit ca un cadou pentru bucureşteni – jazz de calitate, în două ipostaze diferite, complementare: jazz vocal în sala de concerte, cu susţinerea unei formule orchestrale ample (a Big Band-ului Radio) şi în completare, o variantă la polul opus – un duo, voce cu acompaniament de chitară, concert desfăşurat într-un club mic (dar cu mare tradiţie) de jazz, Green Hours.

Cine este Elena Mîndru

La cei 27 ani, Elena Mîndru a strâns în palmares numeroase premii naţionale şi internaţionale (Young Nordic Jazz Comets, finalistă la Euroradio Jazz Competition Roterdam etc). Absolventă a Conservatorului Gheorghe Dima, clujeana Elena Mîndru a păşit treptele desăvârşirii jazz-ului vocal şi componistic în ţările scandinave, unde a absolvit masterul NOMAZZ (Nordic Master of Jazz). În prezent, este doctorandă a Academiei Sibelius din Helsinki, Finlanda.

Reputaţia internaţională a dobândit-o în 2012, când a câştigat locul 2 şi Premiul Publicului în Elveţia la Montreux Jazz Voice Competition, concurs condus de un juriu prestigios, printre care şi Quincy Jones.

Elena a scos până acum două albume, „Romanian Christmas Stories” şi „Evenings in Romania” (la propria casă de discuri, EM Records); cel de-al treilea album („Third Stream Project”) îl pregăteşte pentru primăvara lui 2016.

Concert la Sala Radio – “Jazz pe româneşte”

Concertul Elenei Mîndru de la Sala Radio s-a înscris în seria lunară promovată de Sala Radio “Jazz pe româneşte”, cu Big Band-ul Radio condus de Ionel Tudor. Amfitrionul serii, Florian Lungu, alias Moşul, cum îl ştiu toţi iubitorii jazz-ului, a prezentat (ca de obicei) cu tâlc, punctând momentele importante ale carierei tinerei cântăreţe. Un concert în care standarde de jazz alături de compoziţii originale – variante instrumentale s-au intercalat cu piese vocale cu acompaniament orchestral.

Elena Mîndru este o prezenţă carismatică, cu o voce cu timbru extrem de cald şi de catifelat. Intonaţia curată şi tehnica vocală de care dă dovadă (schimbă cu uşurinţă posturi şi emisii, cu o mare atenţie la detalii şi articulaţie) ascunde multe ore de canto şi lucru asiduu; Elena a comunicat cu mare uşurinţă cu dirijorul şi cu membrii band-ului.

Concert la Green Hours jazz-cafe

Concertul intitulat ’’Songs for Lady Day’’ a fost dedicat celor 100 ani care se împlinesc anul acesta de la naşterea lui Billie Holiday. Atmosfera s-a construit încet, ca o bijuterie rară şi rafinată, lucrată cu multe detalii, în filigran. Toate elementele erau dozate şi echilibrate: o voce caldă, un acompaniament discret de chitară (Alex Man), cântece vrăjite cu parfum din anii 1940, interpretate în tempo-uri rare şi moderate. În plus, o locaţie mică (cu aproximativ 50 persoane), unde sentimentul de intimitate apare firesc şi te surpinde prin simplitatea şi naturaleţea sa.

Elena Mîndru a introdus fiecare piesă punctând perioada componistică / casa de discuri sau alte informaţii relevante (un alt detaliu ce denotă profesionalismul său). O mare parte a pieselor au fost selectate din albumul ’’Complete Billie Holiday on Columbia 1933 – 1944’’ care a primit şi un premiu Grammy pentru cel mai bun album istoric.

Alături de Ella Fitzgerald şi Sarah Vaughan, Billie (sau Lady Day, aşa cum i se spunea) a contribuit la dezvoltarea stilului vocal interpretativ modern în muzica de jazz. Am ascultat melodii celebre (printre care „Lover man”, „A Fine Romance”, „The man I love”, „Blue Moon”), care au fermecat audienţa (extrem de receptivă şi atentă) din Green Hours. Bis-ul concertului a fost o surpiză, un colind românesc într-o interpretare proprie („Iată vin colindători!”).

Dar, mai presus de toate, ne-au fermecat prezenţa şi mirajul unei voci speciale. Felicitări, Elena Mîndru, te mai aşteptăm în Bucureşti!

 

FOTO: Roza Zah

11
/01
/23

The Strizzers sunt o trupă de rock alternativ din București, care își invită ascultătorii să exploreze alături de ei un nou concept – rockul urban.

06
/01
/23

Tenorul Rolando Villazón este invitatul special al celor două reprezentații ale spectacolului „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, în regia lui Andrei Șerban, conducerea muzicală Ciprian Teodorașcu, de pe scena Operei Naționale București. Reprezentațiile vor avea loc joi, 12 ianuarie, și sâmbătă, 14 ianuarie, ora 18:30.

04
/01
/23

Filarmonica "George Enescu" celebrează Anul Nou în concertele de joi 5 și vineri 6 ianuarie 2023, ora 19.00, pe scena Ateneului Român. Sub bagheta maestrului David Crescenzi, vor evolua Orchestra Simfonică și Corul Filarmonicii, într-un program ce cuprinde lucrări de Gioachino Rossini, Giuseppe Verdi, Pietro Mascagni, Gaetano Donizetti, Amilcare Ponchielli, Johann Strauss-fiul și Emile Waldteufel. Dirijorul corului: Iosif Ion Prunner.

22
/12
/22

Palatul Bragadiru vă invită vineri, 23 decembrie, de la ora 19:00, la concertul extraordinar „Din suflet, de Crăciun” - o producție originală în care repertoriul și coregrafia se îmbină grațios, alături de o experiență wine-tasting de neuitat, pentru a putea savura Ajunul Crăciunului în atmosfera sofisticată a unui palat, monument istoric, fondat în anul 1905.

22
/12
/22

Corul Filarmonicii „George Enescu", pregătit de maestrul Ion Iosif Prunner, susţine la Berlin un concert extraordinar pe 23 decembrie, de la ora 20 (Ora României), concert transmis live de Radio România Muzical. Deplasarea în Germania şi partea de tour management pentru acest eveniment sunt asigurate de Artexim, organizatorul Festivalului Internaţional George Enescu.

21
/12
/22

În perioada 4 – 20 decembrie 2022 Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a susținut 9 spectacole care s-au desfășurat cu casa închisă, în cadrul turneului național „Pe drumul Crăciunului”, care a avut loc la Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara, Craiova, Suceava, Iași și București. Invitați speciali ai Corului Madrigal au fost actorii Ofelia Popii și Marius Turdeanu.

21
/12
/22

Strălucita atmosferă plină de fervoare a muzicii clasice este rezervată celor care vor alege să se bucure de trecerea dintre ani la Sibiu. Aflat la cea de-a 14-a sa Ediție, Concertul de Anul Nou de la Sibiu continuă să inoveze formula vieneză și propune publicului tema sonoră a unui «City Break».

20
/12
/22

În preajma Crăciunului, Filarmonica "George Enescu" invită publicul în zilele de joi, 22 decembrie şi vineri, 23 decembrie la ultimele concerte programate în stagiunea simfonică din anul 2022. La pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii se va afla dirijorul francez Nicolas Simon, iar ca soliste vor evolua violonistele Sarah şi Deborah Nemţanu, născute la Bordeaux într-o familie de muzicieni de origine română, cu remarcabile cariere internaţionale.

19
/12
/22

Prima parte a stagiunii 2022-2023 se încheie la Sala Radio cu un eveniment de cea mai înaltă ținută artistică! Vineri, 23 decembrie (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio, în primă audiție în România, Swing Symphony, lucrare compusă de celebra personalitate a jazz-ului mondial Wynton Marsalis. Acesta este deținător a 9 premii Grammy și director artistic de jazz al cunoscutului Lincoln Center – New York, una dintre cele mai importante scene ale Americii. O altă creație semnată de artistul american (Blood on the Fields) este prima compoziție de jazz care a obținut vreodată Premiul Pulitzer pentru muzică.

16
/12
/22

Folclor românesc și argentinian, muzică clasică și jazz, operă și musical, colinde și o expoziție de artă cu vânzare, toate acestea pentru a sărbători un Crăciun de neuitat, într-un palat cu aer interbelic, monument istoric, fondat în anul 1905.