Elena Mîndru, o foarte promiţătoare solistă de jazz
https://www.ziarulmetropolis.ro/elena-mindru-o-foarte-promitatoare-solista-de-jazz/

Pe 10 şi 12 decembrie, cântăreaţa de jazz Elena Mîndru a susţinut două concerte la Sala Radio şi clubul Green Hours din Bucureşti. A fermecat publicul, printr-o prezenţă carismatică şi prin mirajul unei voci speciale.

Un articol de Corina Dima|14 decembrie 2015

Elena Mîndru locuieşte de aproximativ trei ani în Finlanda, dar păstrează în permanenţă legătura cu tărâmul natal, unde vine să concerteze în fiecare an. În prima parte a a cestui an, am ascultat-o în Bucureşti la Arcub şi Green Hours alături de cvartetul său Elena Mîndru Jazz Finnection. Elena a mai susţinut concerte/proiecte în Cluj, Târgu-Mureş şi alte oraşe din ţară.

Concertele din decembrie au sosit ca un cadou pentru bucureşteni – jazz de calitate, în două ipostaze diferite, complementare: jazz vocal în sala de concerte, cu susţinerea unei formule orchestrale ample (a Big Band-ului Radio) şi în completare, o variantă la polul opus – un duo, voce cu acompaniament de chitară, concert desfăşurat într-un club mic (dar cu mare tradiţie) de jazz, Green Hours.

Cine este Elena Mîndru

La cei 27 ani, Elena Mîndru a strâns în palmares numeroase premii naţionale şi internaţionale (Young Nordic Jazz Comets, finalistă la Euroradio Jazz Competition Roterdam etc). Absolventă a Conservatorului Gheorghe Dima, clujeana Elena Mîndru a păşit treptele desăvârşirii jazz-ului vocal şi componistic în ţările scandinave, unde a absolvit masterul NOMAZZ (Nordic Master of Jazz). În prezent, este doctorandă a Academiei Sibelius din Helsinki, Finlanda.

Reputaţia internaţională a dobândit-o în 2012, când a câştigat locul 2 şi Premiul Publicului în Elveţia la Montreux Jazz Voice Competition, concurs condus de un juriu prestigios, printre care şi Quincy Jones.

Elena a scos până acum două albume, „Romanian Christmas Stories” şi „Evenings in Romania” (la propria casă de discuri, EM Records); cel de-al treilea album („Third Stream Project”) îl pregăteşte pentru primăvara lui 2016.

Concert la Sala Radio – “Jazz pe româneşte”

Concertul Elenei Mîndru de la Sala Radio s-a înscris în seria lunară promovată de Sala Radio “Jazz pe româneşte”, cu Big Band-ul Radio condus de Ionel Tudor. Amfitrionul serii, Florian Lungu, alias Moşul, cum îl ştiu toţi iubitorii jazz-ului, a prezentat (ca de obicei) cu tâlc, punctând momentele importante ale carierei tinerei cântăreţe. Un concert în care standarde de jazz alături de compoziţii originale – variante instrumentale s-au intercalat cu piese vocale cu acompaniament orchestral.

Elena Mîndru este o prezenţă carismatică, cu o voce cu timbru extrem de cald şi de catifelat. Intonaţia curată şi tehnica vocală de care dă dovadă (schimbă cu uşurinţă posturi şi emisii, cu o mare atenţie la detalii şi articulaţie) ascunde multe ore de canto şi lucru asiduu; Elena a comunicat cu mare uşurinţă cu dirijorul şi cu membrii band-ului.

Concert la Green Hours jazz-cafe

Concertul intitulat ’’Songs for Lady Day’’ a fost dedicat celor 100 ani care se împlinesc anul acesta de la naşterea lui Billie Holiday. Atmosfera s-a construit încet, ca o bijuterie rară şi rafinată, lucrată cu multe detalii, în filigran. Toate elementele erau dozate şi echilibrate: o voce caldă, un acompaniament discret de chitară (Alex Man), cântece vrăjite cu parfum din anii 1940, interpretate în tempo-uri rare şi moderate. În plus, o locaţie mică (cu aproximativ 50 persoane), unde sentimentul de intimitate apare firesc şi te surpinde prin simplitatea şi naturaleţea sa.

Elena Mîndru a introdus fiecare piesă punctând perioada componistică / casa de discuri sau alte informaţii relevante (un alt detaliu ce denotă profesionalismul său). O mare parte a pieselor au fost selectate din albumul ’’Complete Billie Holiday on Columbia 1933 – 1944’’ care a primit şi un premiu Grammy pentru cel mai bun album istoric.

Alături de Ella Fitzgerald şi Sarah Vaughan, Billie (sau Lady Day, aşa cum i se spunea) a contribuit la dezvoltarea stilului vocal interpretativ modern în muzica de jazz. Am ascultat melodii celebre (printre care „Lover man”, „A Fine Romance”, „The man I love”, „Blue Moon”), care au fermecat audienţa (extrem de receptivă şi atentă) din Green Hours. Bis-ul concertului a fost o surpiză, un colind românesc într-o interpretare proprie („Iată vin colindători!”).

Dar, mai presus de toate, ne-au fermecat prezenţa şi mirajul unei voci speciale. Felicitări, Elena Mîndru, te mai aşteptăm în Bucureşti!

 

FOTO: Roza Zah

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.