Elizabeth Taylor şi Richard Burton: despărţiri ca-n viaţă, împăcări ca-n filme
https://www.ziarulmetropolis.ro/elisabeth-taylor-si-richard-burton-despartiri-ca-n-viata-impacari-ca-n-filme/

Comedia sentimentală dintre actorii Elisabeth Taylor şi Richard Burton a intrigat, uimit şi emoţionat, prin scenele de amor nebun cu încurcături, trădări, răzvrătiri, bătăi ca-n filme şi despărţiri furtunoase ca-n viaţă, urmate de împăcări cu diamante, care au alimentat tabloidele vremii din lumea întreagă.

Un articol de Monica Andrei|28 iunie 2015

IUBIRI CARE AU FĂCUT ISTORIE După decesul actriţelor Marilyn Monroe, Greta Garbo şi Ava Gardner, Elizabeth Taylor a rămas frumuseţea strălucitoare, cu surâs încântător şi ochii violeţi, care a uimit lumea. A fost căsătorită de nouă ori, dintre care de două ori cu Richard Burton; de 14 ori a apărut pe coperta revistei „People” (mai mult decât Prinţesa Diana), iar în 1999 a fost numită „Dame“ de către Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Elizabeth Rosemond Taylor s-a născut pe 27 februarie 1932, la Hamstead, în Anglia. Mama sa fusese actriţă, iar tatăl anticar. Când începe războiul, familia Taylor se mută în America, deschizând în Beverly Hills prima galerie de artă. Printre clienţi era şi un producător de film, care o vede şi o cere pe micuţa Liz pentru o probă.

Pe la 10 ani, copilul fără copilărie, care avea părul negru, gene întunecate şi ochii violeţi, dă primul test pe platoul de filmare în faţa camerei de luat vederi, demonstrând multă stăpânire de sine, uimind operatorii şi producătorii prin frumuseţea sa expresivă. De atunci i s-a părut fetei că acolo e lumea ei şi aşa a şi fost.

Primul rol vine cu prima dragoste care a durat până la terminarea filmărilor pentru “Conspirator”, partenerul ei fiind Robert Taylor. A urmat apoi, o poveste de dragoste şi mai scurtă decât prima, cu miliardarul Howard Hughes care-i oferise tatălui ei un milion de dolari, o cerere în căsătorie şi care a primit un mare refuz. Şocată, Liz a ascuns caseta plină cu bijuterii pe care i-o dăruise. După nişte flirturi şi o logodnă anunţată cu surle şi trâmbiţe, Liz e nevoită să plece în Anglia, să turneze un film. Reîntoarsă, îşi anunţă logodnicul că nu-l mai iubeşte, şi se căsătoreşte cu fiul celui care avea reţeaua de Hoteluri Hilton, Conrad Hilton Jr., în 1950. La puţin timp după luna de miere, dragostea pentru el se stinge. Avea doar 17 ani şi era mult prea tânără pentru viaţa privată deja agitată şi un divorţ.

oTTo_WatsonCăsătoria cu Michael Wilding, cu 20 de ani mai în vârstă decât tânăra actriţă, a fost o oază de linişte, care a durat cinci ani. Împreună au avut doi băieţi, Michael Howard şi Christopher Edward.

“A doua zi după divorţul nostru l-am întâlnit pe Mike Todd pentru prima oară în viaţa mea. Am schimbat doar câteva cuvinte, el m-a cerut în căsătorie”, îşi amintea actriţa, care se căsătoreşte la trei zile după al doilea divorţ. Todd era mai în vârstă cu 25 de ani decât ea. A murit într-un accident de avion. Deşi au avut împreună o fetiţă, viaţa lor a fost un circ. „Aproape în fiecare oră suna la telefon şi-mi spunea ceva de genul acesta: am uitat să-ţi spun că te iubesc!” îşi amintea plângând Liz Taylor, la aflarea veştii decesului, care o transformă în cea mai tânără şi bogată văduvă de la Hollywood.

“Port ghinion celui care stă lângă mine”, spunea adesea, după nenumăratele ei divorţuri. La înmormântarea soţului său, participă şi cântăreţul Eddie Fischer, prietenul lui Todd, și el extrem de afectat. Se consolează unul în braţele celuilalt, până ajung din nou la starea civilă, pentru că nu au altceva mai bun de făcut.

„Îţi cumpăr soţul, cât ceri pe el?”

Richard Walter Jenkins s-a născut în 10 noiembrie în Anglia, într-o familie numeroasă de mineri săraci cu mulţi copii, şi a fost adoptat de către profesorul englez Philipp Burton purtându-i numele şi pe genericul filmelor. Student eminent la Oxford, Richard Burton se simte atras de teatru. Debutează pe scena londoneză la 18 ani şi are succes. Se căsătoreşte cu Sybil Williams şi au împreună doi copii. Vocea lui melodioasă, ochii turcoaz, pătrunzători, ca apa mării, vor face să fie remarcat de producătorii din lumea filmului.

Elizabeth Taylor era deja celebră pentru rolurile de ingenuă. Frumuseţea sa artistocratică îl atrage pe Burton. Scenariul lor de dragoste debutează pe platourile de filmare unde se turna „Cleopatra”. Patosul din povestea secretă de dragoste dintre Regina Nilului, rol interpretat de Liz Taylor şi Marc Antoniu, rol jucat de Richard Burton, depăşea scenariul şi regia, transferând în viaţă efectele din film. Intriga amoroasă din culise atrage atenţia producătorilor care-i avertizează pe cei doi actori că se pot iubi, dar fără scandal în presă, până la promovarea filmului, deoarece erau căsătoriţi amândoi.

„Aş vrea să-ţi cumpăr soţul, cât ceri pe el?” îi spune frumoasa actriţă soţiei lui Richard Burton. Prin avocaţi îi oferă un milion de lire sterline în schimbul acceptării divorţului, dar Sybil refuză. În 12 ani de căsnicie, soţia lui Burton îi suportase toate infidelităţile, beţiile, iritabilitatea.

“Însoară-te cu mine Burton, dacă nu, eu voi muri!” striga actriţa în timp ce înghiţea somnifere. Richard nu are de ales, face naveta o vreme între amantă şi nevastă, până când soţia sa acceptă “târgul” divorţului. Amanţii teribili s-au căsătorit în secret.

Ultimul act al dramei unei căsnicii cu multe repetiţii

Între 1960 şi 1970, Liz are succes după succes, primeşte două Oscaruri pentru rolurile din filmele sale, însă mariajul ei cu Richard Burton umple săptămâni de-a rândul prima pagină a tabloidelor vremii.

Dovezile de dragoste apar din prima clipă a mariajului lor: vesela de preţ ajungea în capul unuia, în timp ce în capul celuilalt zbura o bijuterie masivă. Apoi se împăcau. El îi dăruia bijuterii şi automobile, iar ea îi oferea un castel. Amândoi îşi promiteau că nu vor mai bea alcool. Scenele căsniciei lor se repetă. Între perioadele de acalmie şi rarele momente de armonie, ceva diavolesc îi împingea să se sfâşie: urmau palme aruncate pe faţă, beţii interminabile, vase sparte, şi din nou cadouri magnifice, după care îşi urau iubire eternă. Singurul lucru bun a fost că împreună au adoptat o orfană germană, pe Maria Carson.

După ani tumultuoşi, hotărăsc să divorţeze, în 1974. “În vremea când am fost despărţiţi, eram tot timpul obsedat de toţi anii de fericire pe care i-am trăit împreună. Nimic nu mă putea face să uit… Aveam într-adevăr caractere prea opuse pentru ca viaţa să ne fie uşoară, dar făceam eforturi, fiecare, să ne stăpânim… Liz e capricioasă, exigentă, autoritară pe moment, dar este atât de caldă, de apropiată, atunci când o cunoşti bine, încât nu mai poţi trăi departe de ea. În plus, are o inimă de aur. Şi-ar da viaţa pentru cei pe care îi iubeşte”, îşi amintea Richard Burton.

S-au recăsătorit în 1975 şi au divorţat în 1976. „A fost un moment teribil în viaţa mea, când m-am temut că va trebui să mor de cancer. Când medicii mi-au spus că nu eram bolnavă, aproape am înnebunit de bucurie. Am reînceput să trăiesc şi i-am cerut lui Richard să ne recăsătorim. A ezitat, la început, apoi, după câtva timp, el a fost cel care mi-a solicitat-o, îngenunchind în faţa mea şi cerându-mi mâna. I-am răspuns: «Desigur!» Nu ştiu dacă o dorea într-adevăr, dar acum nu mai are importanţă.”

Dragostea pentru bijuterii

“Am iubit bijuteriile de când mă ştiu”, povestea ea, în biografia scrisă de Ellis Amburn. Diamantul Krupp, de 33 de karate, un diamant Cartier denumit apoi Taylor-Burton, de 69 de karate (estimat la un milion de dolari), broşa cu diamante a Ducesei de Windsor şi diamantele Taj Mahal, perla uriaşă „La Peregrina“ (bijuterie care i-a aparţinut reginei Maria I a Angliei) sunt doar câteva bijuterii din colecţia sa. Sclipirile lor i-au şters dezamăgirile din dragoste, dar nu pentru mult timp.

“Când ne-am cunoscut – îşi amintea Richard Burton – această divă mondială era plină de datorii: un milion de dolari. I-am cumpărat iaht, avion, blănuri preţioase, bijuterii. Iar la o petrecere a apărut în pulover şi blugi. Ştiu că a suportat toate intervenţiile chirurgicale câte medicina a inventat. Cu toate acestea, nimeni nu putea să o doboare. Ajunseserăm să nu ne mai suportăm. Am avut escapade cu femei notorii de la Hollywood: Sophia Loren, Barbara Streisand, Susan Strasberg, Jean Simmons, Claire Bloom. Cea mai mică discuţie se transforma în conflict. Nu puteam să ne privim în ochi fără a simţi pofta să ne aruncăm în cap tot ce ne venea la îndemână. Cred că de-o parte şi de alta intervenise un soi de plictiseală. Când am ajuns la separare, ne-am dat seama că nu putem trăi unul fără altul. Ultima dorinţă a mea este să sfârşesc lângă Liz”.

Următorul soţ al lui Liz Taylor a fost senatorul republican John Warner. După divorţul de acesta, a urmat o perioadă în care a preferat statutul de femeie singură. Dependentă de alcool şi medicamente, Liz Taylor se căsătoreşte în 1989 doar pentru câteva luni, la faimosul ranch al prietenului ei Michael Jackson, Neverland, cu Larry Fortensky, un muncitor care avea jumătate din vârsta ei, pe care-l cunoscuse la clinica de dezintoxicare Betty Ford.

După 5 fracturi de coloană, două pneumonii severe, cancer de piele, o operaţie de tumoră pe creier, în 2010, s-a recăsătorit pentru a noua oară, cu impresarul Jason Winters. Actriţa a decedat pe 23 martie 2011 şi a fost înmormântată în cimitirul celebrităţilor din Los Angeles.

„Mama mea a fost o femeie extraordinară, care a trăit viaţa din plin, cu multă pasiune, umor şi dragoste. Deşi pierderea ei este devastatoare pentru cei care o iubeau, vom fi mereu inspiraţi de contribuţia eternă pe care a adus-o acestei lumi. Remarcabila ei interpretare din filme, succesul ei ca femeie de afaceri şi lupta ei curajoasă şi de neoprit împotriva SIDA ne fac mândri de ceea ce a realizat ea. Ştim că lumea este mai bună deoarece mama a trăit în ea”, a declarat unul din fiii actriţei, Michael Wilding.

Richard Burton n-a sfârşit lângă Liz, aşa cum şi-a dorit, dar pentru el actriţa a rămas unica iubire, deşi s-a mai însurat de trei ori (ultima dată cu o lună înaintea morţii sale); a trecut printr-un sanatoriu pentru dezalcoolizare şi a decedat la 58 de ani, pe 5 august 1984, în urma unei hemoragii cerebrale. Liz nu a asistat la funeralii din cauza lui Saly, care o acuza des că ea a fost cea care i-a distrus viaţa. Totuşi, la câteva zile de la înmormântare, s-a furişat în cimitir, fără să fie văzută de paparazzi, şi a plâns la mormântul lui.

Sursa: Constantin Popescu, “Cupluri celebre din lumea filmului”



09
/06
/21

România este reprezentată în acest an la Festivalul de la Cannes de două lungmetraje şi două scurtmetraje, la care se adaugă prezenţa lui Cristian Mungiu în fruntea juriului secţiunii "Săptămâna Criticii". Un moment important pentru cinematografia română.

08
/06
/21

După mii de kilometri parcurși, sute de ore de filmare și 10 ani de pre-producție, cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră, va fi lansat pe marile ecrane, în premieră absolută, în Piața Unirii open-air, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 23 iulie - 1 august), în prezența echipei.

08
/06
/21

În paralel cu cea de-a 14-a ediție a festivalului One World Romania, se va desfășura și o nouă ediție Kinedok, programul ce promovează filmul documentar în spatii neconventionale din șapte țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Norvegia, Bulgaria și România.

07
/06
/21

Apariția misterioasă a unui monolit tulbură liniștea unei comunități dacice în campania de imagine a celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021). Spotul semnat de artiștii româno-britanici Anton și Damian Groves, după un concept creat de echipa TIFF, surprinde un fenomen bizar petrecut în urmă cu mai bine de 2000 de ani în locul unde se află astăzi orașul Cluj-Napoca.

04
/06
/21

La Civil de Teodora Ana Mihai a fost ales în selecția oficială a Festivalului de la Cannes, 2021, în secțiunea ‘Un Certain Regard’. Director de imagine este românul Marius Panduru (autor al imaginii filmelor “Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, “Polițist adjectiv”, “Closer to the Moon”, “Aferim!” sau “Eu când vreau să fluier, fluier”).

04
/06
/21

Levente Molnár este nominalizat pentru premiul cel mai bun actor la Premiile Naționale de Film – Ungaria 2021 ( Magyar Mozgókép Díj ), pentru rolul Bálint Grassai, jucat în filmul Hasadék / Ravine, debutul regizoral în lungmetraj al regizorului maghiar Balázs Krasznahorkai. Decernarea premiilor și proiectiile de gala, vor avea loc în cadrul Magyar Mozgókep Fesztivál 2021 - Balatonfüred – Veszprém www.mozgokepfestival.hu

03
/06
/21

Bucuria revenirii la cinema s-a simțit din plin de 1 iunie, când un număr impresionant de părinți și copii au ales să își petreacă ziua liberă în fața marilor ecrane de la Cineplexx, unde au fost ocupate aproape toate scaunele disponibile la majoritatea filmelor din program, în condițiile restricțiilor în vigoare.

03
/06
/21

În 2021, One World România revine cu peste 60 de filme de lungmetraj și scurtmetraj din întreaga lume, majoritatea în premieră națională. Festivalul se va desfășura fizic, la București, între 11 și 20 iunie, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și alte locații indoor și outdoor din Capitală și online în toată țara, între 21 și 27 iunie. Tema principală din acest an surprinde instanțe diferite ale feminității și feminismului din întreaga lume, din diverse culturi, straturi sociale și epoci diferite.

03
/06
/21

Proiectul „Verde-n față”, implementat de asociațiile Bloc Zero și Mai Mult Verde și susținut de HeidelbergCement România, continuă în luna iunie cu o caravană de film și acțiuni de protejare a mediului. Proiecțiile de film vor avea loc în aer liber și vor fi dublate de evenimente de ecologizare și de amenajare a unor spații de colectare separată.

02
/06
/21

PREVIEW S-au redeschis cinematografele, s-au reluat premierele de filme româneşti şi străine şi reîncep festivalurile. Luna iunie e bogată în evenimente cinematografice, aproape ca în vremurile bune, de dinainte de pandemie, aşa că Ziarul Metropolis face câteva recomandări, pentru a vă ghida mai uşor.

02
/06
/21

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, deschide sesiunea de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a șaptea ediții, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt 25 iunie (normal) și 16 iulie (târziu).

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.