„Eroinele” își fac apariția în premieră la Iași
https://www.ziarulmetropolis.ro/eroinele-isi-fac-aparitia-in-premiera-la-iasi/

Expoziţia de ilustraţii „Eroinele” ajunge pe 16 februarie 2022 la Iaşi în cadrul celei de-a treia ediţii Classix Festival şi va fi găzduită timp de o lună de zile de Casa Muzeelor.

Un articol de Petre Ivan|11 februarie 2022

Classix Festival reunește peste 60 de artiști din 13 țări în perioada 13 – 19 februarie 2022 la Iași, având în program 8 concerte de muzică clasică, 7 proiecții de film, 10 masterclass-uri, o prelegere și o dezbatere. Tematica festivalului Classix din acest an gravitează în jurul feminismului și a instinctelor primare care ghidează ritmul și melodia: atât concertele, cât și evenimentele organizate sub umbrela Classix In Focus abordează aceste subiecte.

Expoziția „Eroinele” va putea fi vizitată în mod gratuit, în perioada 17 februarie – 16 martie, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00, la Casa Muzeelor Iași.

Vernisajul va avea loc miercuri, 16 februarie, de la orele 17:00, la Casa Muzeelor Iași din Str. Vasile Alecsandri nr. 6. Invitații manifestării sunt: Robin Ujfaluši, director al Centrului Ceh București; Irina Felea – activistă feministă, coordonatoare a campaniei „Absorbante pentru toate”; Corina Farcaș – manager comunicare Fundația Comunitară Iași; Viviana Gheorghian – membru al clubului Alecart. Evenimentul va fi prezentat de Nicoleta Dabija, muzeograf MNLR Iași.

Expoziția „Eroinele” este o celebrare a curajului, dedicării și perseverenței tuturor femeilor care au sfidat cu îndrăzneală normelele sociale ale vremurilor lor. Aceasta reunește portrete ale unor figuri marcante ale Cehiei și României, care au avut sau au în continuare contribuții importante în dezvoltarea progresului social, cultural, științific și economic. Scopul este de a trimite poveștile lor impresionante, dar și de a aduce un omagiu celor care au luptat pentru lumea pe care o cunoaștem astăzi – o lume în care libertatea și egalitatea sunt drepturi fundamentale, recunoscute pentru toate categoriile sociale.

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de când femeile cehe au obținut dreptul la vot, studenții Facultății de Design și Arte Ladislav Sutnar au realizat, sub îndrumarea Renátei Fučíková, o serie de ilustrații prin care se aduc un omagiu unor personalități importante din istoria Cehiei și celebrează reușitele tuturor acelor femei care au avut curajul să își urmeze propriul drum, într-o lume care refuză să le recunoască alte calități pe lângă cele materne. De asemenea, expoziția va include și o serie de ilustrații extrase din volumele „Nesupusele”. „Nesupusele” este un proiect al De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți, care propune o recuperare cultural-istorică a 100 de personalităţi feminine (individuale sau colective) despre care tânăra generaţie nu are ocazia să afle multe lucruri prin intermediul şcolii sau instituţiilor media.

După lansarea sa la București, expoziția „Eroinele” a călătorit la Cluj-Napoca, Galați, Piatra-Neamț și Eforie Sud, ajungând anul acesta la Casa Muzeelor din Iași, unde vine în completarea expozițiilor din Muzeul Literaturii Române care pun în lumină contribuția femeilor în istoria culturii și a literaturii.

 

28
/06
/21

Pe 2 iulie, de la ora 20, în Parcul Coloanei fără sfârşit din Târgu Jiu va poposi recitalul Vioara lui Enescu, eveniment ce va aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică. Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național “George Enescu”) străbat România alături de pianistul Horia Mihail, aducând muzica aproape de comunităţi dintre cele mai diferite România.

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.

02
/06
/21

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.

02
/06
/21

În seara zilei de duminică, 6 iunie, la ora 19, flautista Miruna Didu, violonista Corina Mitroi, violista Iulia Goiana și violoncelistul Eugen Bogdan Popa, toți instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, propun iubitorilor muzicii de cameră un program integral Mozart.

31
/05
/21

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (ora 19.00).