Ethan Hawke, 45!
https://www.ziarulmetropolis.ro/ethan-hawke-45/

Ethan Hawke împlineşte, astăzi. 45 de ani! Actorul american a debutat pe marele ecran în 1985, când a interpretat rolul lui River Phoenix, în „Explorers”. A urmat unul dintre cele mai bune roluri ale sale în drama „Dead Poets Society”, fiind apoi nominalizat la Oscar pentru rolurile din Training Day şi Boyhood.

Un articol de Petre Ivan|6 noiembrie 2015

Cu o carieră de peste trei decenii, Ethan Hawke, în vârstă de 44 de ani, a jucat în peste 50 de filme şi a fost în adolescenţă un veritabil star al generaţiei grunge, demonstrându-şi apoi talentul într-o serie de filme importante, apreciate atât de public, cât şi de criticii de specialitate.

Ethan Hawke, în filmul Training Day

Ethan Hawke, în filmul Training Day

Ethan Hawke a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar graţie evoluţiilor sale din filmele „Zi de instrucţie/ Training Day” şi „12 ani de copilărie/ Boyhood”, dar are şi alte două nominalizări la Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat, graţie filmelor „Înainte de apus/ Before Sunset” (2004) şi „Înainte de miezul nopţii/ Before Midnight” (2013), cele două continuări ale filmului romantic „Înainte de răsărit/ Before Sunrise” (1995).

Starul american s-a remarcat şi în alte producţii cinematografice de succes, precum „Cercul poeţilor dispăruţi”, „Cu picioarele pe pământ”, „Gattaca”, „Marile Speranţe”, „Identităţi furate”, „Asalt asupra secţiei 13” şi „New York, te iubesc”.

În ceea ce priveşte viaţa personală, timp de şase ani, a fost căsătorit cu actriţa Uma Thurman. De mai bine de zece ani, mama actorului, Leslie Hawke, pledează activ pentru şcolarizarea copiilor din medii defavorizate.

Foto: Ethan Hawke

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.