Eu. Despre mine. Al meu – spectacol lectură cu Nicoleta Lefter, Adina Andrei Lucaciu și Irina Velcescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/eu-despre-mine-al-meu-spectacol-lectura-cu-nicoleta-lefter-adina-andrei-lucaciu-si-irina-velcescu/

Nicoleta Lefter, Adina Andrei Lucaciu şi Irina Velcescu se întâlnesc din nou sub cupola atelierelor de autocunoaştere prin scris organizate de Asociaţia Culturală Control N, de această dată pentru spectacolul lectură ce finalizează a patra serie de lucru cu tineri bucureşteni: Eu. Despre mine. Al meu.

Un articol de Petre Ivan|30 mai 2022

”Adina, Nico și Velce, în afară de faptul că sunt niște actrițe minunate, sunt artiste real interesate de această zonă, pentru că toate trei sunt implicate în proiecte și spectacole care vizează publicul tânăr, care sunt gândite și create pentru publicul tânăr, sau sunt generate de autor tânăr. Prin urmare, fiind atât de conectate și atât de interesate de zona asta, mi s-a părut firesc să fie partenerele mele în crearea momentului ăsta. Cred că modul lor de a se bucura, de a se lăsa uimite și în același timp real impresionate de textele pe care ajung să le citească și să le rostească e ceva autentic, care ajunge să aibă puterea să te ducă dincolo de ecran.”, spunea Oana Răsuceanu, inițiator și trainer al proiectului, în urmă cu un an, în pregătirea spectacolului lectură Eux3.

În această vară, atelierele finalizează pentru prima oară cu un spectacol lectură în prezența publicului, ce va avea loc vineri, 10 iunie, de la ora 19.00, la unteatru open-air (Grădina Casei Universitarilor). De această dată, publicul va putea nu doar să audă textele scrise de copii, dar să îi și aplaude, căci tinerii autori vor fi printre spectatori. Intrarea este liberă. Concepția spectacolului îi aparține Oanei Răsuceanu.

Eu. Despre mine. Al meu. – ateliere de autocunoaștere prin scris, s-a desfășurat între 28 martie și 15 aprilie 2022, cu 30 de elevi din clasele a VI-a și a VII-a din: Școala Gimnazială “Sf. Calinic de la Cernica“, Liceul Teoretic Bilingv “Miguel de Cervantes” și Liceul Tehnologic “Antim Ivireanu”. În cadrul programului, elevii au fost familiarizați cu scrierea creativă, scrierea dramatică și scenaristica. Trainerii Eu. Despre mine. Al meu. au fost: Oana Răsuceanu (scenarist și regizor de teatru, trainer al atelierelor de scriere creativă), Mihaela Michailov (dramaturg, trainer al atelierelor de scriere dramatică) și Ana Agopian (scenarist și regizor de film, trainer al atelierelor de scenaristică).

Eu. Despre mine. Al meu. – ateliere de autocunoaștere prin scris vine ca o continuare organică a atelierelor DE TREI ORI – Poveste, Monolog, Scenariu, Eu x 3 și Ori Trei – ateliere de autocunoaștere prin scris, toate programe educaționale ce, în mai puțin de doi ani, au avut ca protagoniști aproape 100 de copii de gimnaziu și liceu.

O selecție din textele generate de fiecare participant al celor patru ateliere e găzduită de revista LiterNet.ro – în secțiunea Atelier, la capitolul Personale.

Eu. Despre mine. Al meu – ateliere de autocunoaștere prin scris a propus abordarea scrisului din trei perspective diferite (scenaristică, dramaturgie și scriere creativă), plecând, însă, de la un numitor comun: autorul. Copiii au fost încurajaţi să descopere şi să exploreze propriile trăiri, gânduri, experienţe pe care, mai apoi, le-au transpus pe hârtie, în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte.

04
/10
/17

Vineri, 6 octombrie 2017, Noaptea Albă a Galeriilor invită publicul la cele mai noi evenimente de artă contemporană românească și internațională la București, căruia i se alătură alte unsprezece orașe - Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Reșița, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara și, nu în ultimul rând, Petrila. Peste 150 de galerii, spații alternative, huburi creative și ateliere de artiști se deschid și creează un traseu nocturn pentru a oferi publicului un program variat și dinamic.

27
/09
/17

În urmă cu exact un secol, într-o zi de 27 septembrie (1917), se stingea din viață Edgar Degas, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai impresionismului. Balerinele lui Degas – centrul universului creaţiei sale -, de o frumuseţe răvăşitoare, şi impresionează și astăzi prin graţie și limbaj gestual.

15
/09
/17

Primăria Capitalei prin ARCUB organizează, în cadrul Zilelor Bucureștiului, Grădina cu sculpturi, prima expoziție de sculptură semnată de celebra artistă Alexandra Nechita. Spațiul expozițional poate fi vizitat în perioada 19 septembrie – 19 octombrie, chiar în fața Ateneului Român unde vor fi expuse 8 lucrări de sculptură, impresionante, realizate de artistă.

10
/09
/17

În 13 septembrie la Timișoara și în 19 octombrie la București vor avea loc prezentările instalației performative #dansliteratura, deschise publicului pentru o întâlnire specială cu dansul contemporan și poezia și 8 artiști din București, Timișoara și Brașov.

30
/08
/17

Cochetele veacului al XVII-lea, cu pielea înroșită de la diverse mâncăruri picante sau vinuri rare, sau cu tenul devastat de varicelă și alte boli, aveau un adevărat arsenal de batiste, pomezi, ape angelice și creme parfumate pentru obținerea carnației ideale.

22
/08
/17

Uriași de Pantelimon - proiectul Make a Point în care poveștile bucureștenilor sunt ilustrate de artiști din toată lumea și cocoțate pe acoperișurile halelor industriale din cartier – are săptămâna aceasta un oaspete important. Biancoshock, un celebru artist italian foarte secretos cu propria identitate, e cunoscut în toată lumea datorită instalațiilor sale efemere, dar cu un puternic mesaj social și politic. Celebrul italian cu fața nevăzută susține joi la Turnul de Apă și Artă o reprezentație interactivă.

21
/08
/17

Pe 24 august, între orele 21:00 și 22:30, va avea loc a doua intervenție performativă Spații Vii, intitulată#habitat, care va activa una dintre cele mai vechi case din București. Grădina Divanva fi transformată într-un spațiu performativ, participativ, în care publicul va parcurge un traseu care va dezvălui povești în timp real. Intrarea este liberă!