EUROPAfest 2022, 1 – 9 iulie – Cool jazz într-o vară fierbinte
https://www.ziarulmetropolis.ro/europafest-2022-1-9-iulie-cool-jazz-intr-o-vara-fierbinte/

Pe 1 iulie EUROPAfest#29 a debutat în forţă cu un duo de excepţie format din câştigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Opening Gala Concert i-a avut ca nume de afiş pe “Best guitarist” 2021 – Peter Autschbach | Germania şi “Best Voice” 2019 – Samira Saygili | Turcia, Germania, care au susţinut un concert de neuitat alături de artişti din Italia, Statele Unite şi Indonezia.

Un articol de Petre Ivan|5 iulie 2022

Următoarele două seri au adus pe scena Sălii Auditorium a MNAR concertele Summertime Jazz și Italian Jazz Night. Cinci trupe de jazz diferite ca stil și abordare muzicală au transformat o seară de vară obișnuită într-o explozie de bucurie și culoare, o îmbinare de sunete eclectice, reușind să transmită pasiunea jazz-ului fiecărui spectator. Comunicarea s-a făcut atât dinspre scenă către spectatori, cât și invers prin aplauze intense, bis-uri, zâmbete și felicitări.

4 iulie a fost dedicat workshop-urilor. Directorul JazzFM Bulgaria, dl. Svetoslav Nikolov, a prezentat o temă de mare interes mai ales în epoca digitalizării și a comunicării intense “Efficient communication with media and establishing an emotional bond with the audience” , în timp ce bateristul australian Steve Wright pregătise un workshop tematic cu abordări practice “Tips for Playing in a Jazz Rhythm Section”.

Între 4 și 8 iulie urmează o nouă serie de concerte Nothing but Jazz, It’s Jazz Time, Jazz a Perfect Day si Best of Jazz care îmbină recitalurile cu sesiunile de jam session, pentru ca pe 9 iulie să sărbătorim cei mai buni artiști ai acestei ediții în cadrul Galei EUROPAfest.

Luigi Gageos, director EUROPAfest: “Sunt mândru că sunt liderul unei echipe de oameni deosebiți, buni profesioniști și plini de entuziasm, cu care am reușit să creăm și în 2022 o ediție complexă. Am realizat un line-up cu artiști din 23 de țări, care livrează conținut jazz-istic divers, atât ca stil, cât și ca abordare. La EUROPAfest se poate asculta cool jazz, hard bop, modal jazz, free jazz, bepop, world jazz sau jazz fusion. Agenda festivalului a fost gândită de așa manieră încât să ofere un aha muzical cu fiecare ocazie. Muzicieni consacrați evoluează alături de tineri artiști promițători, în concerte savuroase și jam session-uri creative. Sunt recunoscător că putem aduce în București jazz de asemenea valoare care să prezinte tendințele și direcțiile marilor scene internaționale. Nu ratați ultimele zile ale festivalului !”

În 2005, EUROPAfest a fost primul eveniment din România căruia Casa Regala i-a acordat Înaltul Patronaj, iar din 2015 a fost inclus pe lista celor mai apreciate festivaluri din Europa, primind titulatura Europe’s Finest Festivals.

Mai multe detalii pe www.EUROPAfest.ro.
Bilete se pot achiziționa online prin rețeaua www.iabilet.ro

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.