Eveniment dedicat aniversării a 137 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, la cinematograful Scala
https://www.ziarulmetropolis.ro/eveniment-dedicat-aniversarii-a-137-de-ani-de-la-nasterea-lui-constantin-brancusi-la-cinematograful-scala/

Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor – RADEF Româniafilm şi Societatea Internaţională „Constantin Brâncuşi” din Canada organizează marţi, 19 februarie, la cinematograful Scala din Bucureşti, un eveniment internaţional – omagierea a 137 de ani de la naşterea marelui artist român Constantin Brâncuşi. Potrivit unui comunicat transmis miercuri de preşedintele Societăţii Internaţionale „Constantin Brâncuşi”, scriitorul […]

Un articol de Andrada Văsii|31 ianuarie 2013

Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor – RADEF Româniafilm şi Societatea Internaţională „Constantin Brâncuşi” din Canada organizează marţi, 19 februarie, la cinematograful Scala din Bucureşti, un eveniment internaţional – omagierea a 137 de ani de la naşterea marelui artist român Constantin Brâncuşi.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de preşedintele Societăţii Internaţionale „Constantin Brâncuşi”, scriitorul Laurian Stănchescu, „evenimentul se doreşte a fi o întâlnire cu universul brâncuşian care a făcut din România un punct cardinal între marile culturi ale lumii”.

Alături de conducerea Instituţiei RomaniaFilm, reprezentată prin director general Marius Iuraşcu şi director adjunct Elena Incrosnatu, participă reprezentanţi ai Patriarhiei Române, Academiei Române, membri ai Guvernului şi Parlamentului şi personalităţi ale culturii şi vieţii publice româneşti.

La eveniment sunt invitaţi primul-ministrul Victor Ponta, ministrul Culturii, Daniel Barbu, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Cristian David, preşedinţii Comisiilor de cultură din Senat, Georgică Severin, şi Camera Deputaţilor, Sorinel-Gigel Ştirbu, preşedintele-director general al TVR, Claudiu Săftoiu, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, regizorii de teatru, film şi TV maeştrii Geo Saizescu şi Alexandru Croitoru, directorul general al Centrului Naţional al Cinematografiei, Eugen Şerbănescu.

Programul cuprinde evocări şi mărturii inedite despre viaţa şi opera marelui artist român, cu proiecţii şi selecţiuni din filme documentare şi o expoziţie fotografică despre drumul parcurs de Laurian Stănchescu de la Hobiţa până la Paris, mergând pe urmele lui Constantin Brâncuşi.

Totodată, Laurian Stănchescu, iniţiatorul demersului repatrierii osemintelor lui Brâncuşi, va prezenta o scurtă istorie a destinului tragic trăit de sculptorul român şi preocuparea sa pentru împlinirea ultimei dorinţe a artistului, care mărturisea pe patul de moarte: „Mor cu sufletul neîmpăcat că nu pot să-mi dau sufletul în ţara mea şi voi putrezi în pământ străin, departe de fiinţa cea mai dragă, mama mea”.

Actriţa canadiană de origine română Claudia Motea va susţine un recital extraordinar – „Remember Brâncuşi” -, având alături şi alţi virtuoşi artişti ai scenei româneşti.

 

 

Sursa: Agerpres

20
/07
/17

Astăzi, 20 iulie, de la ora 18.30, în Grădina Cărturești Verona din București (Str. Pictor Arthur Verona 13-15), Veronica D. Niculescu va citi fragmente din primul său roman pentru copii, O vară cu Isidor, apărut de curînd în colecția „Junior” a Editurii Polirom, ediţie ilustrată, disponibilă și în format digital.

19
/07
/17

Romanul „Fiica Estului” (traducere din limba spaniolă de Mariana Sipoș) a fost publicat la Editura Polirom în anul 2017.

19
/07
/17

Din 15 iulie, românii pot vota online cele mai relevante kitsch-uri autohtone timp de două săptămâni. Categoriile și nominalizările au fost făcute de o comisie formată din Sergiu Vasile (Utopia Balcanica și Timesnewroman), Mihai Popescu (VICE),Corina Băcanu, Cristian Șimonca (Blogu’ lui Otravă), Ioana Mănoiu (Managing Partner GMP Public Relations) și Cristian Lică, Kitsch manager la Romanian Kitsch Museum. Comisia a ținut cont de sugestiile exprimate de vizitatorii muzeului și de recomandările din social media.

19
/07
/17

La finele anului 2016, Franța își arăta gratitudinea față de Vladimir Cosma într-un spectacol aniversar unic. Peste 3.500 de persoane au aplaudat, în picioare, la finalul concertului triumfal al compozitorului român, aflat la pupitrul Orchestrei Române de Tineret, prin care acesta aniversa, la Palatul Congreselor din Paris, 50 de ani de activitate artistică de succes.

19
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Pentru a reda încărcătura uriaşă – deopotrivă istorică şi simbolică – a cunoscutei Bătălii de la Dunkerque din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Christopher Nolan aruncă în luptă un arsenal maiestuos în acest nou film al său, „Dunkirk”.

18
/07
/17

Unul dintre ultimele „concerte” susţinute de Ciprian Porumbescu rămâne cel din faţa mării, în Italia, din iarna lui 1882. Peste un an, pe 6 iunie 1883, avea să moară în căsuța lui din Stupca, neîmpăcat și fără să înțeleagă de ce destinul i se curmă la doar 29 de ani.

18
/07
/17

În această seară, de la ora 18.00, Institutul Cultural Român de la Viena prezintă, la sediul său, proiecţia reportajului în limba germană „Timişoara – vizita unui oraş în schimbare“ din seria „KulTOUR mit Holender“, realizată şi difuzată de postul de televiziune austriacă Servus TV. Evenimentul este programat cu ocazia aniversării lui Ioan Holender, care împlinește astăzi 82 de ani. Timişoara, orașul nașterii lui Ioan Holender, va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

18
/07
/17

Concursul "Cea mai frumoasă IE" va avea loc în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Festivalului "Valea Mureșului" cu tema "Tradiția continuă!", care se va desfășura la Răstolița, în perioada 29-30 iulie. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Mureș, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu Mureș și Centrul Creației Populare Mureș, în scopul promovării modelelor autentice.

17
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie. Spectatorilor li se pregătesc comedii, drame, thrillere animații, filme premiate în marile festivaluri și succese de casă. Intrarea este liberă.

17
/07
/17

O discuţie cu cineastul Alexandru Solomon despre ultimul său documentar, „Ouăle lui Tarzan”, şi vernisajul unei expoziţii cu fotografii din Petrila realizate de regizorul Andrei Dăscălescu se numără printre evenimentele conexe proiecţiilor la cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

17
/07
/17

Universul din "Un veac de singurătate", capodopera lui Gabriel Garcia Marquez publicată în urmă cu 50 de ani, s-a transformat în sursă de inspirație pentru doi artiști urbani, care au pictat pe zidurile Bibliotecii naționale din Columbia lupte de cocoși, capete de morți și un cuplu înlănțuit.

16
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Despre o spectaculoasă docuficţiune poloneză cu viaţa de noapte a tinerilor din Varşovia. Şi despre un thriller elveţian care are ca protagonist un detectiv particular cu o minte tulburată. Acum, în iulie, în (unele) cinematografe.