Evgheni Vodolazkin revine în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/evgheni-vodolazkin-revine-%c3%aen-rom%c3%a2nia/

Evgheni Vodolazkin, unul dintre cei mai importanţi şi îndrăgiţi scriitori, revine în România, în perioada 24–28 octombrie, la invitaţia Editurii Humanitas Fiction şi a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara – FILTM 2019.

Un articol de Liliana Matei|19 octombrie 2019

Tradus în peste 30 de limbi, Evgheni Vodolazkin a primit cele mai prestigioase premii literare din Rusia: Premiul Bolșaia Kinga (Marea Carte) pentru romanele Laur (2013) și Aviatorul (2016), Premiul Iasnaia Poliana (Premiul Lev Tolstoi) pentru romanul Laur (2013), Premiul Kniga Goda (Cartea Anului) pentru romanul Brisbane (2019) și Premiul Soljenițîn pentru întreaga operă (2019).

Evgheni Vodolazkin este creatorul unui univers literar unic în care teme precum timpul, iubirea, libertatea și memoria sunt tratate în mod sclipitor, cu un registru stilistic al cărui ritm își păstrează intactă capacitatea de a surprinde mereu cititorul. În România, romanele lui Evgheni Vodolazkin, publicate în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, s-au vândut până în prezent în peste 60.000 de exemplare.

Programul evenimentelor de la Timișoara, București și Brașov:

Timișoara – joi, 24 octombrie, ora 19.00

Evgheni Vodolazkin invitat al Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara – FILTM, ediția a VIII-a, cu tema „Libertatatea între istorie și literatură“

Lectură publică alături de scriitorii José Luís Peixoto și Lucian Dan Teodorovici

Moderator: Mihaela Dedeoglu

Muzeul de Artă din Timișoara, Sala Barocă, Piața Unirii nr. 1

București – vineri, 25 octombrie, ora 19.00

Lansarea romanului „Brisbane” și sesiune de autografe

Participă: Evgheni Vodolazkin, Ioana Bâldea Constantinescu, Marian Voicu și Denisa Comănescu

Librăria Humanitas de la Cișmigiu, bd. Regina Elisabeta nr. 38

Acces gratuit, în limita locurilor disponibile, pe baza rezervării prin Eventbook

Brașov – sâmbătă, 26 octombrie, ora 13.00

Evgheni Vodolazkin la Bookfest Brașov

Lansarea romanului „Brisbane” și sesiune de autografe

Participă: Evgheni Vodolazkin, Adrian Lăcătuș, Denisa Comănescu și Mihail Vakulovski

Aula Universității Transilvania, str. Iuliu Maniu nr. 41A

București – luni, 28 octombrie, ora 18.30

Evgheni Vodolazkin în dialog cu Marius Constantinescu

Sesiune de autografe

Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I“, str. Boteanu nr. 1

Acces gratuit, în limita locurilor disponibile, pe baza rezervării prin Eventbook

„Brisbane”, cel mai recent roman al scriitorului Evgheni Vodolazkin, a apărut în luna octombrie în colecția „Raftul Denisei“, în traducerea Adrianei Liciu.

„Cred că mesajul romanelor mele este acesta: «Nu te lăsa pradă disperării». El se aude şi în „Brisbane”, în care eroul principal pierde sensul vieţii; dar viaţa e mai cuprinzătoare decât sensul ei”, crede Evgheni Vodolazkin

La 50 de ani, Gleb Ianovski, un virtuoz al chitarei recunoscut internațional, născut la Kiev, cu studiile făcute la Sankt-Petersburg și care cunoaște succesul la München, e diagnosticat cu boala Parkinson. Un autor rus întâlnit întâmplător vrea să-i scrie biografia, și astfel Gleb pornește pe firul amintirilor, în încercarea de a găsi un nou sens existenței sale. Tot întâmplarea îi prilejuiește întâlnirea cu Vera, fiica de 13 ani a unei iubite din tinerețe, extrem de talentată la pian, și ea măcinată de o boală gravă. Conceput pe două voci, a muzicianului și a biografului său, pendulând între prezent și trecut, „Brisbane” e un roman simfonic în care moartea e învinsă nu prin muzică, nici prin iubire, ci prin puterea memoriei și a cuvântului.

„Cu orașul Brisbane propriu-zis romanul meu nu are nici o legătură; altfel nu i-aș fi dat acest titlu“, declara Vodolazkin într-un interviu. Și totuși Brisbane e cheia întregii povești.

28
/10
/14

Duminică, 26 octombrie, s-a desfășurat prima seară a Festivalului Național de Teatru la Librăria Humanitas București, în cadrul căreia s-au lansat cărțile: "Caragiale după Caragiale. Arcanele interpretării: exagerări, deformări, excese" de Angelo Mitchievici și "În dialog cu anticii" de Alexandra Ciocârlie.

21
/10
/14

Anul acesta Rusia va fi invitat de onoare al Târgului Internațional de Carte „GAUDEAMUS” organizat de Radio România. În premieră absolută, românii vor avea parte de o săptămână a mâncărurilor tradiţionale din Rusia (la unul dintre restaurantele din Centrul Vechi al Bucureştiului) și se vor bucura de colecția de aur MOSFILM pe DVD, pentru că Zilele Filmului Rus, deja tradiționale, vor fi dedicate celor 90 de ani de la înființarea concernului cinematografic Mosfilm.

15
/10
/14

Miercuri, 15 octombrie, de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu îi aşteaptă pe pasionaţii de lectură la lansarea celui mai nou roman al scriitorului britanic James Meek, Invaziile inimii, roman finalist la Costa Novel of the Year Award 2012 şi tradus în peste douăzeci de ţări.

11
/10
/14

Filosoful şi matematicianul francez René Descartes, autorul celebrului dicton "Cogito ergo sum" ("Cuget deci exist"), prezenta o excrescenţă osoasă de aproximativ 5,4 centimetri pătraţi în zona sinusurilor, o tumoare benignă care nu a avut însă legătură cu moartea sa, potrivit oamenilor de ştiinţă.

09
/10
/14

Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2014 a fost acordat scriitorului francez Patrick Modiano, "pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de înţeles destine umane şi a dezvăluit universul ţărilor aflate sub ocupaţie", a precizat Comitetul Nobel. Patrick Modiano are 69 de ani şi este cel de-al 11 scriitor de origine franceză care câştigă Premiul Nobel pentru literatură.