eXplore dance festival #9: limitele tehnologiei versus arta conceptuală
https://www.ziarulmetropolis.ro/explore-dance-festival-9-limitele-tehnologiei-versus-arta-conceptuala/

Asociaţia 4 Culture anunţă ediţia a 9-a eXplore dance festival, ce se va desfaşura între 3-26 octombrie 2014, la WASP – Working Art Space and Production şi la MNAC – Muzeul Naţional de Artă Contemporană.

Un articol de Petre Ivan|29 septembrie 2014

eXplore dance festival aduce încă o dată în faţa publicului său un program concentrat şi intens, ce chestionează mişcarea şi prezenţa corpului, testând limitele tehnologiei versus arta conceptuală, dezvoltând dramaturgii în mişcare şi adresându-se unui public extins.

Ediţia a noua a festivalului reflectă totodată rezultatele programul internaţional de rezidenţe şi producţii dezvoltate în ultimul an, în Bucureşti, de către Asociaţia 4 Culture şi WASP, încurajând experimentele creative ce depăşesc graniţele artistice, căutând noi formate de artă trans-disciplinară.

Programul de spectacole din cadrul eXplore dance festival #9 este compus dintr-o selecţie de creaţii ce introduc publicului voci puternice ale scenei europene de dans.eXplore dance festival Utilizând o varietate de direcţii artistice şi influenţe estetice, spectacolele din program îşi propun să construiască un dialog nou şi necesar despre corpul contemporan, cu toate straturile sale politice, emoţionale şi sociale.

Un corp golit de sens, aflat în căutarea unui nou conţinut, într-o eră a consumerismului. Un corp fără nici un punct de referinţă, în afara propriei minţi.

In acest an, eXplore dance festival propune pentru prima oară şi un program special dedicat copiilor, tinerilor şi familiei, incluzând spectacole şi ateliere de dans, teatru, new-media, desene creative şi jocuri.

Arta contemporană îşi caută un viitor public îndrăzneţ. Şi ce context mai bun ca acesta pentru a-l explora?

eXplore dance festival #9 prezintă în perioada 3-26 octombrie o selecție de lucrări din cadrul expoziţiei Platforma X, rezultatul celei mai noi rezidenţe internaţionale de artă în cadrul cercetării şi producţiei de proiecte new interactive şi trans-media interactive din Bucureşti, găzduită de WASP – Working Art Space and Production.

Programul detaliat al eXplore dance festival #9 este disponibil aici.

Foto: eXplore dance festival –  exploredancefestival.ro

22
/10
/14

Anamaria Marinca, cea care interpretează rolul Irmei în drama de război "Furia: Eroi anonimi/ Fury", a declarat, la premiera lungmetrajului de la Festivalul de Film de la Londra, că Brad Pitt, alături de care joacă în această peliculă, şi regizorul David Ayer au fost "sprijinul" său.

22
/10
/14

Les Films de Cannes à Bucarest se deschide vineri, 24 octombrie, de la ora 17.30, la Cinema Studio cu Trece şi prin perete, în regia lui Radu Jude, singurul film selecţionat – şi premiat – anul acesta la Cannes. În închuiderea festivalului, pe 30 octombrie, de la ora 20.00, va rula White God/ Oraşul câinilor, câştigătorul secţiunii Un certain Regard la Festivalul de la Cannes şi candidatul Ungariei la Oscar.

22
/10
/14

Iubitorii teatrului pot vedea în zilele de 22 şi 23 octombrie, de la ora 19.00, la Palatul Naţional al Copiilor (Bulevardul Tineretului 8-10, Bucureşti) - Sala Ion Cojar - "Cine e fazanul", de G. Feydeau. Spectacolul are două distribuţii diferite din care fac parte studenţi din anul III, Arta Actorului de la UNATC „I.L. Caragiale”.

22
/10
/14

Scenografia este arta de a executa decoruri și costume pentru un spectacol de teatru. În era tehnologiei, scenografia poate fi transpusă prin mijloace multimedia și astfel teatrul ne conduce într-o altă dimensiune sau ne creează o iluzie optică. Helmut Stürmer și Carmen Lidia Vidu explică dacă mijloacele multimedia pot fi un inamic al scenografiei clasice.

21
/10
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „La capătul liniei”, poate cel mai important lungmetraj al lui Dinu Tănase, director de imagine devenit regizor, este o mostră de cine-verite întârziat, însă alb-negrul imaginii, surprinderea unei realităţi necosmetizate şi jocul credibil al actorilor îl fac unul din cele mai bune filme româneşti ale anilor `80.

21
/10
/14

Începând de astăzi, 21 octombrie 2014, „Omul cu mârţoaga” de George Ciprian, una din ultimele premiere ale fostei Săli Amfiteatru, poate fi văzută pe scena sălii Atelier a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, de la ora 19.30.

21
/10
/14

Anul acesta Rusia va fi invitat de onoare al Târgului Internațional de Carte „GAUDEAMUS” organizat de Radio România. În premieră absolută, românii vor avea parte de o săptămână a mâncărurilor tradiţionale din Rusia (la unul dintre restaurantele din Centrul Vechi al Bucureştiului) și se vor bucura de colecția de aur MOSFILM pe DVD, pentru că Zilele Filmului Rus, deja tradiționale, vor fi dedicate celor 90 de ani de la înființarea concernului cinematografic Mosfilm.

21
/10
/14

Între 3 și 9 noiembrie 2014, Bucureștiul devine scena principală a teatrului independent românesc. Timp de o săptămână, Festivalul Național de Teatru Independent va prezenta cele mai bune producții independente din țară, workshop-uri inedite și conferințe.

21
/10
/14

Sâmbătă, 1 noiembrie, în cadrul seriei de concerte bilunare Jazzaj la ARCUB, va avea loc concertul „Gypsy Blues“, susținut de Emil Bîzgă (trompetă), Marius Vernescu (pian), Toma Zaharia Tomiță (bas) și Tudy Zaharescu (tobe). Evenimentul va avea loc la Sala ARCUB din Str. Batiște nr. 14, de la ora 20:00.

20
/10
/14

Teatrul de Artă Bucureşti prezintă, în premieră, spectacolul “MOARTEA PENTRU PATRIE”. Dragoste, trădare, violență, inocență și uitare. Destinele locuitorilor a trei apartamente dintr-un bloc se întrepătrund într-o disperată luptă pentru supraviețuire urbană. Un spectacol în distribuţia: Constantin Cojocaru, Lucian Ifrim, George Constantinescu, Paula Chirilă, Dana Voicu, Ruxandra Hule.