Expoziţia „Comorile Chinei văzute prin ochii micilor artişti“ va fi vernisată marţi, la MNIR
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-comorile-chinei-vazute-prin-ochii-micilor-artisti-va-fi-vernisata-marti-la-mnir/

Micro-expoziţia „Comorile Chinei văzute prin ochii micilor artişti”, care cuprinde operele realizate în colaborare cu elevii unei secţii de arte plastice din Bucureşti, va fi vernisată marţi, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti.

Un articol de Andrada Văsii|12 iulie 2013

Micro-expoziţia „Comorile Chinei văzute prin ochii micilor artişti”, care cuprinde operele realizate în colaborare cu elevii unei secţii de arte plastice din Bucureşti, va fi vernisată marţi, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti.

Expoziţia, realizată în colaborare cu Şcoala Gimnazială de Arte Nr. 3 din Bucureşti, va cuprinde operele elevilor Secţiei de Arte Plastice, coordonată de profesor Elena Vlad.

Schițe de observație realizate de copii

Capodoperele civilizaţiei chineze, prezentate la Muzeul Naţional de Istorie a României între 29 aprilie şi 1 august, reprezintă o sursă de inspiraţie pentru cei 30 de copii de la Şcoala Gimnazială de Arte Nr. 3 din Bucureşti, ale căror desene pot fi considerate schiţe de observaţie ce pot face cunoscute formele, proporţia specifică obiectelor prezentate în cadrul expoziţiei, ornamentarea suprafeţelor, precum şi materialele folosite în realizarea acestora, notează Mediafax.

Soldați faimoși din teracotă

Expoziţia „Comorile Chinei văzute prin ochii micilor artişti” va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 16 iulie – 1 august şi va putea fi vizitată de marţi până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

Expoziţia „Comorile Chinei” include câţiva dintre faimoşii soldaţi ce făceau parte din armata de teracotă, parte a inventarului funerar al împăratului Qin Shi Huang, din celebrul sit arheologic de la Xi’an.

Este vorba despre statui în mărime naturală reprezentând ofiţeri din armata chineză, atât infanterişti, cât şi arcaşi şi cavaleri. Aceştia sunt realizaţi într-o tehnică deosebită, având o valoare artistică cu totul aparte şi detalii extraordinare de execuţie care uimesc şi astăzi, la mai bine de 2.000 de ani de când au fost create aceste artefacte.

Artefacte vechi de mii de ani

Pe lângă aceste capodopere, expoziţia cuprinde o serie de alte artefacte, printre care pot fi amintite mai multe vase neolitice, cu o vechime de câteva mii de ani, artefacte care atestă o uimitoare realizare artistică. Acestora li se adaugă alte piese de referinţă – o serie de vase din bronz, celebre în lume pentru calitatea şi valoarea lor extraordinară.

Periplul prin civilizaţia chineză continuă cu o serie de bunuri culturale legate de istoria Drumului Mătăsii şi artefacte referitoare la istoria modernă a Chinei. Prin intermediul acestei expoziţii publicul are ocazia să admire unele din comorile spectaculoase ale milenarei civilizaţii chineze, datând din zorii epocii neolitice până în perioada modernă, în timpul dinastiilor Ming şi Qing.

Foto credit: MNIR (Facebook)

09
/08
/22

La împlinirea a 150 de ani de la nașterea primului academician provenit din rândul artiștilor plastici, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci și Asociatia Pro Valores, organizează prima ediție a Concursului Internațional de arte plastice „Gheorghe Petrașcu”.

21
/07
/22

Deși am trecut prin doi ani de pandemie, iar anul 2022 a început cu un război, oamenii de bine continuă să se mobilizeze pentru a-i susține pe cei în nevoie. În primele șase luni ale acestui an, pe platforma Galantom s-au făcut 10.707 donații, în valoare totală de 1.620.231 lei. Donațiile au fost strânse în cadrul a 1.241 de campanii individuale inițiate de oameni de bine, galantomi, care și-au mobilizat apropiații pentru cauzele în care cred cu tărie.

18
/07
/22

Ziarul Metropolis vă oferă o selecție de 22 de imagini de la Art Safari 2022, eveniment care aduce la București expozițiile străine „Picasso, Dalí & Falla. Le tricorne” și „Barbara Klemm. Light and Dark. Photographs from Germany” și ne invită în universul unor artiști români precum Marcel Iancu, Theodor Aman și Irina Dragomir. Până pe 7 august, la Palatul Dacia-România din Strada Lipscani nr. 18-20!

07
/07
/22

La începutul săptămânii viitoare, luni, 11 iulie, începând cu ora 20.00, Institutul Cervantes din București invită publicul iubitor de cultură la sediul său la un eveniment în aer liber: vernisaj, vizionare de filme și sangría. Evenimentul va avea loc în El Patio, curtea interioară a Institutului, unde artistul vizual Pisica Pătrată a realizat o nouă intervenție murală.