Expoziţia de fotografie “Tatăl și fiii”, la Ceainăria Cărturești
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-de-fotografie-tatal-si-fiii-la-ceainaria-carturesti/

“Tatăl şi fiii”, expoziţia fotografului Francisc Mraz şi a fiicei sale, Maria, va avea loc la Ceainăria Cărtureşti din strada Pictor Verona. Vernisaj: 14 septembrie, ora 19.00.

Un articol de Liliana Matei|13 septembrie 2015

Francisc Mraz Ferko este profesor si fondator al școlii de fotografie Fotopoetica, iar Maria Mraz a fost inițiată fotografic de către prietenele sale Maria și Irina Buciu, absolvente ale școlii. Cei doi artiști expun pentru prima dată împreună fotografii relizate în ultimii doi ani.

Sorin Bejenaru, membru fondator A.N.A.V.: “Această preluare aparent indirectă a ‘meseriei’ de creator a fost și este un proces complex. Regăsim în ea atât doza de umor ce îl caracterizează pe profesorul Francisc Mraz, cât și bunătatea și încrederea cu care își girează elevii, care foarte curând îi devin camarazi, prieteni, sfătuitori”.

Maria și Francisc au convenit să-și cenzureze fără menajamente selecțiile, adoptând o severitate necesară, procesul fiind reciproc, multe dintre fotografiile tatălui fiind eliminate la reacția promptă a colegei mai tinere, a cărei titulatură de fiică a fost depășită, precum afirmă cu umor Francisc, de unde și titlul expoziției. Maria devine, astfel, “fiul” și duce mai departe învățăturile atât de subtile și universale despre bucuria creatorului. Francisc are, de fapt, mult mai mulți fii, deoarece elevii săi îi sunt și copii, și colegi în același timp.

foto Francisc MRAZ Ferko

Expoziția de fotografie “Tatăl și fiii” este organizată de Asociația Națională pentru Arte Vizuale Contemporane (ANAV) și Librăria Cărturești.

Despre ANAV

Asociația Națională pentru Arte Vizuale Contemporane promovează arta contemporană prin expoziții de fotografie, de pictură, sculptură, proiecții de film, teatru, organizează programe educaționale și de promovare a tinerilor artiști, precum și acțiuni filantropice pentru copiii cu sau fără nevoi speciale.

28
/05
/15

Într-o zi de 28 mai (1999), după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină, era expusă din nou publicului. Vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și nu pot rămâne în faţa tabloului mai mult 15 minute.

26
/05
/15

Academia Motanov organizează în perioada 18 iunie – 13 iulie, la București, un atelier de artă video cu mobilul pentru liceenii din familii cu venituri modeste. Atelierul de artă video este susținut de artistul Regele IONESCU și are două întâlniri pe săptămână, luni și joi de la 11:00 la 12:30, timp de 4 săptămâni.

19
/05
/15

Statui vivante și spectacole stradale din 9 țări vor umple străzile Clujului între 22 și 24 mai, la cea de-a 8-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Experimental Man.In.Fest. Printre invitații de top ai festivalului se numără campionii mondiali ai statuilor vivante, olandezii de la Beeldje Living Statues și fostul campion european al performance-urilor de același fel, Damian McKinnon.

07
/05
/15

În perioada 8-17 mai se desfășoară cea de-a cincea ediție a Zilelor Culturii Japoneze, eveniment organizat de Centrul de Studii Româno-Japoneze ”Angela Hondru” (CSRJ-AH), împreună cu Universitatea Româno-Americană din București, Otaku Festival, Cavaler Aikido Club și HaramichiRO.

05
/05
/15

Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti sărbătoreşte 79 de ani de la înfiinţare printr-o serie de evenimente, între care se numără expoziţii, colocvii, recitaluri folclorice, târguri de meşteri populari, dar şi un Festival al culturii thailandeze.