Expoziţie documentară, dedicată regelui Carol al II-lea, la Lisabona
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-documentara-dedicata-regelui-carol-al-ii-lea-la-lisabona/

O expoziţie documentară, organizată cu ocazia comemorării a şaizeci de ani de la moartea regelui Carol al II-lea, va fi inaugurată, joi, la Institutul Cultural din Lisabona (ICR).

Un articol de Andrada Văsii|7 iulie 2013

O expoziţie documentară, organizată cu ocazia comemorării a şaizeci de ani de la moartea regelui Carol al II-lea, va fi inaugurată, joi, la Institutul Cultural din Lisabona (ICR).

Datorită perioadei din viaţa sa în care a trăit la Estoril şi înrudirii cu casa regală portugheză (prin bunica sa, Antonia de Bragança), Carol al II-lea este una dintre cele mai cunoscute personalităţi româneşti din Portugalia. El a dorit să fie, aşa cum o spunea pe 15 august 1930, la scurt timp după întoarcerea în România, „un Brâncoveanu al culturii româneşti”.

2.000 de cămine culturale săteşti

Pe tot parcursul domniei sale, Carol al II-lea a sprijinit şi finanţat iniţiativele culturale, dar şi pe oamenii de cultură, fie direct, fie prin instituţiile pe care le-a creat sau le-a întărit. Carol al II-lea s-a preocupat intens şi de accesul la cultură al păturilor celor mai largi din societatea românească a vremii sale.

De la Fundaţiile Culturale Regale şi până la cele peste 2.000 de cămine culturale săteşti, regele a conceput şi a pus în practică cea mai amplă şi coerentă strategie de dezvoltare culturală pe care a cunoscut-o România până la acea vreme.

De asemenea, expoziţia va fi însoţită de o conferinţă şi de un cocktail oferit participanţilor de către Hotel Palácio. În încheiere, cei prezenţi vor putea beneficia de o vizită ghidată excepţională a ultimei reşedinţe a regelui Carol al II-lea, vila Mar y Sol din Estoril, aflată în apropiere, notează Mediafax.

Un cult al propriei personalităţi

În partea a doua a conferinţei (susţinută de dr. în istorie Cornel Constantin Ilie de la Muzeul Naţional de Istorie a României), se va discuta şi despre felul în care Carol al II-lea a înţeles să instrumenteze instituţiile mai sus amintite în vederea edificării unui cult al propriei personalităţi, în scop politic şi propagandistic.

„Pionieratul” său dictatorial şi propagandistic a inspirat multe dintre formele de cult al personalităţii care s-au etalat ulterior, în România postbelică.

Discursul prinţului

În continuarea acestei sinteze tematice, Alteţa Sa Regală Prinţul Charles d’Orléans va vorbi în comunicarea sa despre exilatul Carol al II-lea, despre viaţa sfârşită în anonimat a fostului suveran. Alteţa Sa Regală Prinţul Charles d’Orléans este autorul cărţii „Les Rois en Exil”, dedicată monarhilor exilaţi la Estoril în aceeaşi perioadă cu Carol al II-lea, mai informează site-ul ICR.

Foto credit: Wikipedia

06
/12
/23

Teatrul „Gong” și Revista „Euphorion” prezintă cea de-a treia conferință organizată în cadrul Simpozionului Național „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”. Evenimentul va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” și îl va avea ca invitat pe Marin Mălaicu-Hondrari.

06
/12
/23

Teatrul Național din Timișoara invită publicul sâmbătă, 9 decembrie 2023, de la ora 19, la Sala 2, la premiera cu care închide programul pe care l-a construit pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023: SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ de Mihail Săulescu, spectacol semnat de regizorul Ion-Ardeal Ieremia.

06
/12
/23

Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) – ediția a 10-a va fi deschisă de Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Raluca Turcan, Ministrul Culturii și Andrei Chistol, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova, joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 09.30.

06
/12
/23

Evenimentul de lansare a albumului expoziției „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curator: Adrian Majuru, organizată de Art Safari în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer și Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, are loc vineri, 8 decembrie, la 18:30, la Art Safari;

05
/12
/23

EVENIMENT Deschisă din 1 decembrie la Muzeul Național de Artă al României, expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” dezvăluie arta de dincolo de granițe și formule a celebrului artist originar din România.