Expoziţiile „Comorile Chinei” şi „Aurul şi argintul antic al României”, anul acesta, la MNIR
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitiile-comorile-chinei-si-aurul-si-argintul-antic-al-romaniei-anul-acesta-la-mnir/

Expoziţiile de amploare „Comorile Chinei” şi „Aurul şi argintul antic al României” vor fi organizate anul acesta, în perioadele mai – august, respectiv septembrie – decembrie, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti, anunţă instituţia. Potrivit instituţiei, „Comorile Chinei” va fi o expoziţie de o importanţă excepţională, cuprinzând artefacte din patrimoniul cultural […]

Un articol de Andrada Văsii|5 februarie 2013

Expoziţiile de amploare „Comorile Chinei” şi „Aurul şi argintul antic al României” vor fi organizate anul acesta, în perioadele mai – august, respectiv septembrie – decembrie, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti, anunţă instituţia.

Potrivit instituţiei, „Comorile Chinei” va fi o expoziţie de o importanţă excepţională, cuprinzând artefacte din patrimoniul cultural al Chinei şi va fi organizată în colaborare cu Centrul Naţional de Schimb de Patrimoniu Cultural din China. Cu acest prilej vor fi prezentate 101 de exponate, care includ obiecte de bronz preistorice, figurine din Armata de teracotă (dinastia Qin), bunuri culturale legate de Drumul Mătăsii (dinastiile Han şi Tang), şi alte bunuri culturale (dinastiile Song, Yuan, Ming şi Qing).

Armata de teracotă a fost descoperită în anul 1974. Pe locul sitului a fost construit şi un muzeu, în acelaşi an. Estimările arată că sunt peste 7.000 de soldaţi, 100 de care şi 100 de cai în cele trei arii cercetate. Toate statuile sunt în mărime naturală, soldaţii având între 1,7-1,9 metri înălţime, iar caii, aproximativ 1,5 metri înălţime şi 2 metri lungime. Armata de teracotă oferă importante informaţii lumii moderne despre organizarea militară, cultura şi arta în timpul dinastiei Qin.

Pe de altă parte, expoziţia „Aurul şi argintul antic al României” îşi propune să reunească unele dintre cele mai reprezentative piese arheologice din aur şi argint descoperite pe teritoriul României, obiecte datate din neolitic până în secolele VI-VII e.n. Expoziţia va fi vernisată mai întâi la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României, urmând să fie itinerată în cel puţin 12 muzee din România. La acest eveniment au confirmat participarea, alături de MNIR, 31 de instituţii muzeale din toată ţara.

Dintre piesele selectate, unele se află în expoziţia Tezaur Istoric a Muzeului Naţional de Istorie a României şi pot fi văzute doar la Bucureşti, altele sunt expuse în diferite muzee de istorie şi arheologie din ţară, în timp ce altele, deşi cunoscute prin publicaţii de specialitate, sunt încă păstrate în depozite. Reunind un patrimoniu valoros, expoziţia va oferi o succesiune de stop-cadre, prilejuind o incursiune în timp, din neolitic până în secolul al VII-lea e.n.

 

Sursa: Mediafax

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

05
/01
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a ansamblului Operei Naționale București, asta după ce reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către public, fiind sold-out.

05
/01
/24

Luna iubirii începe la Sala Dalles în acorduri romantice, cu Chansons D’Amour: cele mai vibrante poveşti de dragoste şi momentele de maximă intensitate sentimentală din lirica universală şi din repertoriul pop-opera vor fi celebrate în acest eveniment în care se contopesc rafinamentul, pasiunea şi emoţia.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.