Perspective feminine la Reactor
https://www.ziarulmetropolis.ro/perspective-feminine-la-reactor/

În prima lună a noului an, la Reactor se discută din perspectivă feminină într-o serie de evenimente având ca numitor comun creatoarele de teatru din România.

Un articol de Liliana Matei|16 ianuarie 2022

Patru spectacole de teatru, o discuție și un performance alcătuiesc programul celei de-a doua jumătăți a lunii, un program care va vorbi despre condiția actriței în România, creând paralele între generații diferite de actrițe și punând în discuție poziția femeii în teatru, atât sub aspect socio-politic, cât și artistic. În acest fel se vor crea punți de legătură între creatoare de teatru aparținând unor generații diferite, de la primele actrițe care s-au afirmat în secolul al XIX-lea  până la actrițe contemporane, atât pentru a reflecta la importanța și rolul femeilor în teatrul românesc, cât și cu scopul popularizării acestora în rândul publicului larg. Evenimentele fac parte din Perspective feminine în teatrul românesc, proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerul Culturii.

Programul conține trei spectacole cu dramaturgie feminină: Interior-lumină (dramaturgia Ioana Hogman), (In)Corect(regia și dramaturgia Leta Popescu) și Dă-te din soare (dramaturgia Alexa Băcanu), precum și un al patrulea spectacol, Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois, în care personajul principal este o actriță care începe să își piardă unul dintre instrumentele esențiale – memoria.

În 31 ianuarie, de la ora 19, va avea loc performance-ul Când îmi vine să plâng e politic, coordonat de Olivia Grecea, cu Raluca Mara, Oana Mardare, Alina Mișoc și cu participarea Marianei Mihuț, care va avea o intervenție audio. Performance-ul e o reflecție personala a trei tinere artiste asupra meseriei și vocației de actriță.

Imediat după performance va avea loc o discuție cu Anca Hațiegan, conf. univ. dr. la Facultatea de Teatru și Film in Cluj-Napoca și autoarea cărții Dimineața actrițelor, apărută la editura Polirom. Autoarea va vorbi despre modul în care a evoluat statutul actriței în România, comparativ cu alte departamente artistice, după care discuția se va deschide către public și către artistele implicate în realizarea performance-ului.

Programul este următorul:

19 și 20 ianuarie, ora 19:00

INTERIOR-LUMINĂ

Regia: Mihai Păcurar

Dramaturgia: Ioana Hogman

Texte de: Oana Hodade, Ioana Hogman, Oana Mardare, Mihai Păcurar, Doru Taloș, Adonis Tanța

Sunet: Oana Hodade

Cu: Oana Hodade, Oana Mardare, Doru Taloș, Adonis Tanța

Patru performeri au fost comisionați de un regizor să facă un spectacol pe tema crizei identitare și a depresiei care o urmează, dar e neclar cât de departe ar trebui să meargă. S-ar putea să o dea în bară, s-ar putea să nu își mai revină deloc. Dar există metode și metode de a face față situației: sesiuni de mindfulness, incursiuni dezolante în trecut, abandonare și altele.

22 și 23 ianuarie, ora 19:00

(IN)CORECT

Regia și dramaturgia: Leta Popescu

Scenografia: Lucia Mărneanu

Mișcarea scenică: Farid Fairuz

Atmosferă sonoră: Oana Hodade

Colaj video: Doru Vatavului

Asistență de regie și pregătire muzicală: Dominik M. Iabloncic

Cu: Sânziana Tarța, Cătălin Filip, Oana Mardare, Alina Mișoc, Emőke Pál, Paul Sebastian Popa, Lucian Teodor Rus, Doru Taloș

Când membrii unei familii au vieți complet diferite, granița dintre ce e corect și ce e incorect este foarte fină. Seamănă cu locul în care Dunărea se revarsă în Marea Neagră. E un loc incert, tulbure, așa cum devin în miezul nopții mințile rudelor aflate într-o vacanță în Deltă.

27 și 28 ianuarie, ora 19:00

TOATE LUCRURILE PE CARE MI LE-A LUAT ALOIS

De Cosmin Stănilă

Regia: Andrei Măjeri

Decor: Adrian Balcău

Sound design: Adrian Piciorea

Cu: Emőke Kató, Lucian Teodor Rus

Light design & sonorizare: Cătălin Filip

Video: Mihai Stanciu

Când actrița Eszter Nagy este diagnosticată cu demență, fiul ei Cristi alege să se întoarcă acasă pentru a o îngriji. În încercarea de a-și proteja mama de suferințele bolii și de a-i conserva imaginea publică și personalitatea artistică, lui Cristi începe să-i scape printre degete propria viață. Boala lui Eszter devine un al treilea personaj pe care cei doi îl înfruntă cu umor și curaj, dar care îi va face să se îndoiască de concepțiile lor despre grijă, iubire și demnitate.

29 și 30 ianuarie, ora 19:00

DĂ-TE DIN SOARE

Text de: Alexa Băcanu cu inserții ale echipei

Regia: Leta Popescu

Cu: Andreea Ajtai, Radu Dogaru, Raluca Mara, Oana Mardare, Cosmin Stănilă, Adonis Tanța

Cu participarea: Alexandru Dabija, Ionuț Caras, Ramona Dumitrean, Anca Hanu, Radu Lărgeanu, Alexandra Tarce, Irina Wintze

Scenografia: Mihai Păcurar

Costumele: Teodora Frîncu

Muzica: Radu Dogaru și Adonis Tanța

Mișcarea scenică: Mihai Mihalcea

Asistente de regie: Irisz Kovacs și Ana Maria Țîrlea

Mulțumiri speciale: Rondocarton

În anul pandemiei, Reactorul încearcă să facă un spectacol despre decalajul dintre generații, împreună cu un regizor dintr-o generație mai în vârstă. Între ședințe de zoom, drafturi de text eșuate și efortul de a purta un dialog real, totul devine un delir de forme teatrale, o căutare febrilă de răspunsuri la întrebări retorice.

31 ianuarie, ora 19:00

CÂND ÎMI VINE SĂ PLÂNG E POLITIC

Coordonarea artistică: Olivia Grecea

Cu: Raluca Mara, Oana Mardare, Alina Mișoc

Invitat special: Mariana Mihuț

O reflecție personala a trei tinere artiste asupra meseriei și vocației de actriță. Plecând de la întrebări-cheie adresate unei personalități a mediului teatral, acesta va răscoli găurile negre si momentele de strălucire, agonia si extazul de a fi actriță.

Performance-ul este urmat de o discuție cu publicul, moderată de Olivia Grecea. Invitată: Anca Hațiegan.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

13
/05
/22

Într-o mobilizare fără precent, foarte multe muzee, entități culturale, dar și spații neconvenționale din România au pregătit pentru vizitatori peste 210 evenimente, expoziții și activări pe 14 mai, la Noapea Muzeelor.

12
/05
/22

Pe 15 mai, de la ora 19:00, la Teatru³, va avea loc premiera spectacolului „Oameni singuratici”, un proiect al Teatrului Național Iași, realizat în coproducție cu FaPt - Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iași / Deutsches Kulturzentrum Iași; o adaptare după piesa omonimă a lui Gerhart Hauptmann (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură), tradusă de Paul B. Marian, montată pe scena ieșeană de Florin Caracala.

12
/05
/22

Un nou concept de eveniment cultural, dedicat în premieră absolută segmentului de vârstă 0 - 3 ani, a epuizat deja biletele pentru prima serie de 4 spectacole, pusă în vânzare de organizatorul Opera Comică pentru Copii. “Bubu și Anotimpurile” este un concept creativ semnat Andreea Soare și Irina Furdui și constituie primul spectacol senzorial și muzical adresat bebelușilor. Reprezentații suplimentare au fost deja programate pentru 27, 28 mai și 4, 5 iunie.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

Compania de dans Jean-Claude Gallotta vine pentru prima dată în România, la cea de-a XXII-a ediție a Întâlnirilor JTI. „My Ladies Rock”, în coregrafia lui Jean-Claude Gallotta va fi prezentat în premieră pentru publicul român la București, pe 30 iunie, ora 20:00, la Teatrul Național București, sala Ion Caramitru. Spectacolul va fi prezentat și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), pe 2 iulie, ora 17:00 și pe 3 iulie, ora 19:00 la sala Eugenio Barba din Sibiu.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.