F-SIDES Cineclub prezintă în luna septembrie filmul britanic Riddles of the Sphinx (1977), la Cluj-Napoca
https://www.ziarulmetropolis.ro/f-sides-cineclub-prezinta-in-luna-septembrie-filmul-britanic-riddles-of-the-sphinx-1977-la-cluj-napoca/

F-SIDES Cineclub prezintă pe 27 septembrie, de la ora 18:30, cea de-a patra proiecţie din acest sezon, filmul britanic “Riddles of the Sphinx” („Enigmele Sfinxului”, 1977), la cinema Arta din Cluj-Napoca.

Un articol de Petre Ivan|26 septembrie 2023

Filmul este proiectat în contextul temei cineclubului din această lună, “Flip the Script on Gazing”, ce o aduce în atenția noastră pe teoreticiana Laura Mulvey, femeia care a schimbat cinematografia feministă.

Riddles of the Sphinx (1977), 92′
Regia: Laura Mulvey, Peter Wollen, Marea Britanie
27 septembrie, ora 18:30, cinema Arta

Riddles of the Sphinx” („Enigmele Sfinxului”) este un film dramatic experimental britanic din 1977, scris, regizat și produs de Laura Mulvey și Peter Wollen, cu Dinah Stabb, Merdelle Jordine și Riannon Tise în rolurile principale.

“Flip the Script on Gazing” este tema lunii septembrie a cineclubului F-Sides și aduce în atenția noastră figura care a schimbat cinematografia feministă, teoreticiana Laura Mulvey, care în anii ’70 vorbea despre conceptul male gaze, care a avansat către female gaze în cel de-al doilea val feminist.

Conform Laurei Mulvey, așa cum prezintă în eseul său celebru “Visual Pleasure and Narrative Cinema” (1975), în mod tradițional, femeia de pe ecran a avut un rol pe trei niveluri – obiect al dorinței pentru personajul din film, obiect al dorinței pentru cel care se află în spatele camerei și obiect al dorinței pentru spectatori, care s-au identificat întotdeauna cu eroul masculin al filmului.

Fiecare film din acest sezon F-SIDES Cineclub primește un răspuns literar din partea unei autoare române, invitate de Elena Vlădăreanu, din echipa Premiile Sofia Nădejde. Autoarea va intra în dialog cu viziunea filmului, va contesta, va chestiona sau va privi din alte perspective tropii abordați de film.

Pentru “Riddles of the Sphinx”, scriitoarea Domnica Drumea propune ca răspuns textul „SÂNGELE LAPTE NU SE FACE”, care poate fi audiat înainte de proiecție în sala de cinema și citit în curând pe Scena9.ro.

Domnica Drumea este poetă și traducătoare. Este membră fondatoare a primei mișcări literare importante post-2000 din România, „Fracturi”. Debutează în 2004 cu volumul „Crize”, Editura Vinea, distins cu premiul pentru debut al Asociației Scriitorilor din București. În 2009 publică volumul “Not for Sale” la Editura Cartea Românească. În 2014 publică volumul „Vocea” la Editura Charmides. Poemele sale au fost traduse în engleză, franceză, suedeză, cehă, slovenă.

Despre “Riddles of the Sphinx

În cel de-al doilea lungmetraj pe care l-au realizat împreună, un clasic al cinematografului feminist, avangardist și anticanonic, teoreticienii de film Laura Mulvey și Peter Wollen interoghează, pe baza mitului lui Oedip, imaginea Sfinxului grecesc. Își propun să rescrie astfel coduri care creează sens și continuitate narativă.

Cu o structură godardiană, împărțită în șapte secțiuni, “Riddles of the Sphinx” încearcă să descifreze ce reprezintă acest simbol feminin în sistemul cultural și politic european, legătura dintre poziția lui în afara cetății și subordonarea în patriarhat și felul în care aceasta ne influențează noțiunile de feminitate, maternitate și diferență sexuală (Georgiana Vrăjitoru, curatoare).

F-SIDES Cineclub Cluj-Napoca Sezonul 4 este realizat cu sprijinul: AFCN, Zilele Sofia Nădejde Institutul Francez, Cinema Arta, Glitch Shop.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.