Farmecul Lisabonei, într-un nou album
https://www.ziarulmetropolis.ro/farmecul-lisabonei-intr-un-nou-album/

Albumul bilingv „Azur de Lisabona”/ „Azul de Lisboa”, realizat de Ambasada României în Republica Portugheză şi Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu sprijinul Fundaţiei Bonte, a avut prezentarea oficială în ultima lună a anului.

Un articol de Liliana Matei|4 ianuarie 2021

Lansarea s-a desfășurat pe paginile de Facebook ale ICR Lisabona și Ambasadei României în Republica Portugheză.

Volumul tipărit la prestigioasa editură Guerra e Paz, în noiembrie 2020, se află deja în cele mai importante librării din Portugalia, anunță ICR într-un comunicat de presă. Sub coordonarea lui Radu Paraschivescu, albumul reunește texte ale unor personalități române care au avut prilejul să viziteze în decursul vremii Portugalia: diplomați, scriitori, artiști, oameni de teatru sau de film. Aceștia au încercat să capteze spiritul locului și să-l restituie, cu adaosul sensibilității și înțelegerii lor, publicului român și portughez, construind astfel o nouă punte de comunicare între România și Portugalia.

Cititorii românii vor avea prilejul să descopere sau să redescopere un ținut care, situat în cealaltă extremitate a Europei, s-a ascuns mereu într-un halou misterios și care, atunci când s-a oferit imaginației, prin texte beletristice sau de consemnare jurnalistică, a rămas adesea tributar câtorva locuri comune: epopeea exploratorilor, livezile de portocali, fadoul. „Azur de Lisabona” / „Azul de Lisboa” are și rolul de a integra aceste elemente de certă specificitate într-un tablou mai amplu, menit să promoveze, în același timp, valorile și personalitațile culturii române.

Pentru publicul portughez, această antologie de texte și imagini reprezintă un omagiu, dar și un prilej de a-și vedea țara prin ochii altora, de a se bucura de similaritățile de mentalitate, de civilizație și, nu în ultimul rând, de simțire, care sunt relevate în aceste povești românești despre Lisabona și Portugalia.

Albumul beneficiază de contribuția fotografului Cosmin Bumbuț, care a realizat o serie de fotografii inedite ale Lisabonei. Textele au fost traduse în portugheză de Corneliu Popa, iar conceptul grafic îi aparține Corinei Gabriela Duma.

Autorii pe care îi puteți citi în „Azur de Lisabona” / „Azul de Lisboa” sunt: Diana Adamek, Gabriela Adameșteanu, Teodor Baconschi, Tudor Banuș, Florin Bican, Ioana Bivolaru, Cristina Bolborea, Alain Bonte, Dan Caragea, Marin Cazacu, Gigi Căciuleanu, Constantin Chiriac, Ioana Bâldea Constantinescu, Marius Constantinescu, Gabriel Gafița, Gheorghe Fikl, Dinu Flămând, Manuel S. Fonseca, Sofia Fränkl, Alina Gherasim, Bogdan Ghiu, Călin Hentea, Marin Mălaicu-Hondrari, Adrian-Silvan Ionescu, Mircea Martin,  Gabriela Massaci, Virgil Mihaiu, Valeriu Mladin, Aurelia Mocanu, Daniel Nicolescu, Elisabeth Ochsenfeld, Radu Paraschivescu, Doina Păuleanu, Ileana Pintilie, Ioan Es. Pop, Simina Popa, Vasile Popovici, Simona Preda, Nicolae Prelipceanu, Andrei Rosetti, Radu Sergiu Ruba, Anamaria Smigelschi, Răzvan Suma, Bogdan-Alexandru Stănescu, Robert Șerban, Oltea Șerban-Pârâu,Virgil Tănase, Radu Toma, Alexandru Tomescu, Raluca Tulbure, Stelian Țurlea, Floarea Țuțuianu, Lucian Vasilescu, Ciprian Vălcan, Matei Vișniec, Mihai Zamfir.

18
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 630 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Cozia, construită pe vremea lui Mircea cel Bătrân, la îndemnul Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana, duhovnic al lui Mircea „întru cele Dumnezeieşti”. La Mănăstirea Cozia a luat fiinţă prima şcoală de copişti şi caligrafi din Ţara Românească şi tot acolo a trăit şi primul imnograf român, Filotei, mare logofăt al Țării Românești.

17
/05
/18

Joi, 17 iunie, în ziua Înălțării Domnului, România va sărbători și Ziua Eroilor. Cu această ocazie, vor fi organizate 172 de evenimente-sincron în diferite comunități (sate, comune, orașe, consilii județene, școli, licee, muzee, biblioteci, universități, asociații culturale și sociale, teatre, mănăstiri) din România și din Republica Moldova, având ca scop omagierea eroilor veterani și a foștilor deținuți politici, care au contribuit prin sacrificiul lor la crearea și menținerea României pentru noi, cei de astăzi, și pentru generațiile următoare.

16
/05
/18

În seara de 19 mai, cu ocazia celei de-a 14-a ediţii a evenimentului "Noaptea Muzeelor", publicul din întreaga ţară va avea posibilitatea de a vizita aproximativ 180 de muzee şi de a beneficia de pe urma unor activităţi culturale şi curatoriale propuse de peste 40 de prieteni ai muzeelor.

15
/05
/18

One Night Gallery, cea mai inovatoare galerie de artă vizuală din România, se extinde pentru cea de-a cincea ediție cu o expoziție intinerantă în care arta vine mai aproape de spectatori, într-o experienţă multisenzorială care foloseşte realitatea virtuală, realitatea augmentată și videomappingul. Pe data de 19 mai, Samsung aduce One Night Gallery la Teatrul Odeon, iar lucrările artistei Raluca Băraru vor transforma spațiul din Calea Victoriei 40, pentru o noapte, într-o scenă care se va remarca printr-un ludic noir, specific personajelor create de ea.

12
/05
/18

Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Colecțiilor de Artă în colaborare cu Federaţia Română a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO vă invită la vernisajul expoziției „Pictori comentaţi de Petre Oprea”, deschisă în perioadă 15 mai – 13 iunie la Muzeul Colecțiilor de Artă.

11
/05
/18

"După ce am fotografiat timp de doi ani distrugerea arhitecturală din epoca Ceaușescu, am decis să relatez fotografic viața de zi cu zi a oamenilor.", spunea, în urmă cu 5 ani, într-un reportaj BBC Andrei Pandele, fotograful (şi arhitectul) care a surprins, începând din 1970, România în vremea opresiunii comuniste.

08
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 115 ani de la moartea unuia dintre cei mai talentaţi, influenţi şi interesanţi artişti ai secolului al XIX-lea. În primăvara anului 2015, tabloul său “Nafea Faa Ipoipo?" ("Când te vei căsători?"), realizat în anul 1892, devenea cea mai scumpă operă de artă din istorie, după ce era achiziționat pentru suma de 300 de milioane de dolari. Recordul lui Gauguin a rezistat doar un an și jumătate, până în noiembrie 2017, când “Salvator Mundi”, pictura atribuită lui Leonardo da Vinci, era cumpărată cu 450,3 milioane de dolari.

07
/05
/18

Comunitatea “Domnițe cu altițe” vă invită duminică, 13 mai 2018, la cea de-a doua ediție a Paradei Portului Popular românesc în București. Parada va străbate Calea Victoriei pana în Centrul Vechi, la Hanul lui Manuc.