Fatih Akin, amenințat cu moartea de ultranaționaliștii turci
https://www.ziarulmetropolis.ro/fatih-akin-amenintat-cu-moartea-de-ultranationalistii-turci/

Regizorul german de origine turcă Fatih Akin a fost ameninţat cu moartea de ultranaţionaliştii turci după realizarea filmului „The Cut”, ce tratează genocidul armean din 1915, peliculă ce a fost proiectată la Mostra de la Veneţia, potrivit declaraţiilor cineastului,informează lefigaro.fr.

Un articol de Petre Ivan|2 septembrie 2014

Pelicula, care abordează subiectul genocidului armean din Turcia, din 1915-1916, eveniment pe care Turcia nu l-a recunoscut niciodată, a fost proiectată weekendul trecut în competiția oficială a Festivalului de Film de la Veneția și a stârnit protestele extremiștilor turci.

Revista ultranaționalistă Ötüken a lansat chiar un apel la boicotarea lungmetrajului în Turcia.

Fatih Akin, care a mai regizat filmul „Taverna Soul Kitchen/ Soul Kitchen”, care a avut premiera în 2009, prezintă în pelicula „The Cut” povestea unui tată care a supraviețuit masacrului asupra armenilor din 1915 și care pornește într-o călătorie prin lume pentru a-și regăsi cele două fiice.

În conferința de presă prilejuită de proiecția filmului la Mostra de la Veneția, Akin a declarat că a primit amenințări cu moartea prin care extremiștii turci îi promiteau că va avea aceeași soartă cu Hrant Dink, jurnalist turc de origine armeană care a fost asasinat pe 19 ianuarie 2007, la Istanbul, în fața sediului ziarului bilingv turco-armean Agos. Regizorul german a spus ca dorește, de asemenea, să facă un film consacrat ziaristului.

Peste un milion de armeni ucişi

Amenințările cu moartea sunt punctul culminant al tensiunii care înconjoară acest film de mai multe săptămâni. Turcia nu a recunoscut niciodată genocidul armean, eveniment care a avut loc între aprilie 1915 și iulie 1916, când au fost uciși 1,2 milioane de etnici armeni de pe teritoriul Turciei.

Potrivit autorităților de la Ankara, au fost ucise doar cinci sute de mii de persoane. Pentru cineastul german, Turcia este „pregătită pentru acest film”, potrivit declarațiilor făcute de Akin pentru revista germană Der Spiegel.

Fatih Akin, regizorul filmului The Cut, proiectat la Venezia.

Fatih Akin, regizorul filmului The Cut, proiectat la Venezia.

Imediat după articolul din publicația germană, artistul a primit o replică din partea revistei naționaliste Ötüken, potrivit căreia filmul „The Cut” nu va fi proiectat în niciun cinematograf din Turcia și ar fi „prima dintr-o serie de inițiative care vor să împingă Turcia să accepte minciuna genocidului armean”.

Subiectul filmului „The Cut” a fost apreciat de ziarul britanic The Guardian. Jurnalistul Peter Bradshaw a criticat „simplitatea emoțională” a filmului, dar a amintit că „acest episod orobil din istorie a fost neglijat de cinematografie”.

Fatih Akin s-a născut în 1973, la Hamburg, într-o familie turcă, şi a urmat, din 1994, studii de comunicare vizuală la Colegiul de Arte Frumoase din oraşul german. Pelicula lsa  „Taverna Soul Kitchen” a fost recompensată la Festivalul de la Veneţia din 2009 cu premiul special al juriului.

Foto cu Fatih Akin – Cinemagia

08
/09
/23

Legenda comediei franţuzeşti se dezvăluie drept omul modest şi sensibil Louis de Funès, în documentarul difuzat în premieră la TVR 1 sâmbătă, 9, respectiv 16 septembrie, de la ora 15.30. În aceleaşi zile, de la ora 21.00, telespectatorii TVR 1 urmăresc filmele „Hibernatus” şi „Omul-orchestră”, din colecţia Louis de Funès.

06
/09
/23

Atelierele de film documentar pentru adolescenți organizate de Asociația One World Romania capătă anul acesta o nouă dimensiune: cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele 4 ateliere (Oradea, Brașov, Timișoara, București) va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni.

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.