Faye Dunaway, 75 de ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/faye-dunaway-75-de-ani/

Născută la 14 ianuarie 1941, la Bascom, Florida (SUA), Faye Dunaway împlineşte, astăzi, 75 de ani. Pe marele ecran s-a făcut remarcată cu rolurile din ”Bonnie and Clyde” – în care a jucat alături de Warren Beaty şi Gene Hackman, fim pentru care a primit o nominalizare la Oscar (1968) la categoria cea mai bună actriţă în rol principal -, ”The Thomas Crown Affair” şi ”Chinatown”.

Un articol de Petre Ivan|14 ianuarie 2016

Prima ei apariție pe micul ecran a fost în seria TV ”Seaway” (1965). Doi ani mai târziu, și-a câștigat renumele cu rolul din celebrul film ”Bonnie and Clyde” (1967).

Ulterior, a interpretat roluri alături de actori precum Steve McQueen în pelicula ”The Thomas Crown Affair” (1968), Jack Nicholson în ”Chinatown” (1974) și Robert Redford în ”Three Days of the Condor” (1975).

A continuat cu filme precum ”Little Big Man” (1970) și ”The Three Musketeers: The Queen’s Diamonds” (1973).Faye Dunaway

În 1977, a fost distinsă cu premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal pentru prestația din filmul ”Network”, iar cu pelicula ”Mommie Dearest” (1981) a reușit să încânte fanii cu prestația sa deosebită.

În 1988, a fost nominalizată pentru premiul Globul de Aur pentru cea mai bună actriță într-o dramă pentru interpretarea din filmul ”Barfly”, unde a jucat alături de Mickey Rourke.

În anii ’90 a interpretat într-o serie de filme printre care ”The Handmaid’s Tale” (1990), ”Arizona Dreams” (1992), ”The Messenger: The Story of Joan of Arc” (1998), ”The Yards” (2000), ”The Rules of Attraction” (2002).

De asemenea, în 1995 i-a apărut un volum autobiografic intitulat ”Looking for Gatsby. My life”.

În octombrie 2014, Faye Dunaway a fost invitată de onoare la Festivalul de film Lumiere de la Lyon, unde a adus un omagiu cinematografiei descriind în discursul său această artă.

Excelența este unul dintre aceste cuvinte, inteligența este altul, intuiția de asemenea și, deasupra tuturor, este frumusețea. Arta noastră nu este decât frumusețe. – Faye Dunaway

Foto: Faye Dunaway – cinemagia

28
/01
/15

Compozitorul de muzică de film Hans Zimmer a fost dat în judecată, fiind acuzat că a copiat piesa principală din lungmetrajul "12 ani de sclavie/ 12 Years A Slave" din coloana sonoră a serialului TV "Neveste disperate/ Desperate Housewives".

28
/01
/15

Actorul american Sean Penn va primi premiul César pentru întreaga activitate în cadrul celei de-a 40-a ediţii de acordare a prestigioaselor trofee franţuzeşti dedicate cinematografiei, care se va desfăşura pe 20 februarie, la Paris.

26
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Un lucru e cert, iar „American Sniper”/„Lunetistul american” nu face decât să-l reconfirme: lui Clint Eastwood îi plac drapelul american, luptele şi, mai presus de orice, armele.

25
/01
/15

CRONICĂ DE FILM „Our Sunhi”, penultimul film al prolificului regizor sud-coreean Hong Sang-soo, un răsfățat al marilor festivaluri, a fost premiat în 2013 la Locarno pentru regie și a fost inclus recent de revista franceză Cahiers du Cinema în topul pe 2014.

23
/01
/15

Pasionaţii de jazz sunt aşteptaţi, sâmbătă, de la ora 18.00, la cinematograful Elvira Popescu din Bucureşti, la un eveniment dedicat muzicii, care va debuta cu filmul "Hasretim", de Marc Sinan, care a primit premiul UNESCO în 2011, şi va continua cu un concert al trupei norvegiene Helge Lein Trio.

23
/01
/15

Unul dintre cele mai discutate titluri în competiția Oscarurilor din acest an este Whiplash, drama unui student aflat la începutul unei anevoioase experienţe: transformarea în bateristul central al celei mai bune orchestre de jazz din ţară. Filmul intră în cinematografele din România pe 6 februarie.

23
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Cu „Boyhood”, probabil cel mai de succes film al său, Richard Linklater readuce cinematograful la origine, reafirmându-i capacitatea unică de a înregistra scurgerea timpului. Este un film despre fiecare din noi, despre vârstele prin care trecem fără a le conştientiza până la capăt.

22
/01
/15

Guvernul rus va prelua controlul în privinţa lansărilor cinematografice, în încercarea de a proteja şi promova producţiile locale. Vladimir Medinsky, ministrul rus al Culturii, a declarat că măsura luată va asigura refacerea bugetelor producţiilor locale, potrivit unor articole din presă.