Femei pe Mătăsari la aniversare: 8 ani sub semnul prieteniei
https://www.ziarulmetropolis.ro/femei-pe-matasari-la-aniversare-8-ani-sub-semnul-prieteniei/

Strada Mătăsari este cunoscută în capitală ca fiind strada unde prostituatele ieşeau „la lucru” pe înserat. Ideea festivalului Femei pe Mătăsari, fondat de Iulian Văcărean, a fost să facă această stradă cunoscută pentru lucruri mult mai pozitive, să invite femei şi bărbaţi, organizaţii, să-şi prezinte ideile şi să le dea oamenilor ceva creativ în schimbul unei imagini de „strada unde totul este pierdut”.

Un articol de Liliana Matei|28 mai 2018

Iulian Văcărean s-a mutat acum 8 ani pe strada Mătăsari (deşi nu ştia povestea străzii) pentru a sta cu 6 prieteni. Astlfel, a apărut Home Mătăsari, un loc în care cultura şi arta sunt la ordinea zilei.

Iulian a dorit să schimbe comunitatea de pe Mătăsari, aşa că a propus să scoată toate evenimentele frumoase care se întâmplau pe Mătăsari 17 în stradă. Aşa frumosul putea fi accesat de orice trecător. După 8 ediţii de Femei pe Mătăsari, strada a renunţat la poveştile deocheate şi a îmbrăţişat frumosul, sensibilitatea şi feminitatea. Limonada lui Iulian, proiect care și-a propus să ajute Spitalul de Oncologie Marie Curie este în aceeași măsură Limonada fiecărui voluntar, artist sau prieten care a stat zile și nopți în picioare la stand sau în spate curățând lămâi. Femei pe Mătăsari este Festivalul fiecărui expozant de frumos, al fiecărui artist care a răspuns pozitiv chemării lui Iulian, al fiecărui participant.

„Festivalul a însemnat încă de la început să închidem strada şi deschidem drumul femeilor talentate, care se dăruiesc artei. Am vrut să expunem universul feminin în toată diversitatea sa. Să ne delectăm cu prezentări de modă, concerte, proiecţii pe clădiri, jocuri, cinematograf în aer liber şi teatru în stradă. Să împărtăşim cauzele umanitare pentru care femeile luptă. Să participăm la dezbateri privind rolul femeii în societate şi seminarii pe teme controversate”, spune tânărul.

În 2018 Femei pe Mătăsari sărbătorește 8 ani de festival sub semnul prieteniei.

Femei pe Mătăsari #8 – Forever Friends! înseamnă 3 zile ce vor celebra femeia și puterea ei de a face lumea mai frumoasă. An de an, festivalul a transformat strada Mătăsari într-o poveste bine scrisă – despre prietenie, despre curajul de a construi, despre artă și frumusețe. O altă veste este că 2018 a dat echipei Femei pe Mătăsari curajul ca pentru prima oara să aducă în stradă și o ediție dedicată bărbaților, o primă ediție la început de septembrie.

Ediția de festival din weekendul 1-3 iunie aduce concepte noi, pe lângă evenimentele conexe cu istorie. Iar pentru că festivalul de anul acesta stă sub semnul prieteniei, unul dintre aceste întâmplări sunt Conferințele Femei pe Mătăsari – Prietenii Geniale, un concept ce promovează inițiativele cu impact social și proiectele antreprenoriale fondate între prieteni. Vor vorbi Iulian Tănase, Mitoș Micleușanu și Mădălina Ștefu (gașca din spatele emisiunii Războiul Sfârșitului Lumii, de la Radio Guerilla), Luca Istodor (fondatorul festivalului SUPER), Simona Cuciurianu (actriță, manager artistic și coordonator de proiecte culturale la Unteatru), Ruxandra Babici (consultant marketing, antreprenor, și specialist HR corporate), Andrei Morariu și Bogdan Costea (Optimef, proiect de design de accesorii contemporan).

Prietena mea genială, primul volum din Tetralogia Napoletană a autoarei italiene Elena Ferrante, a fost unul dintre romanele cele mai citite, răsfoite și instagramate ale anului trecut. Asta ne-a făcut să ne gândim, pe cei mai mulți dintre noi, la proprii noștri prieteni și la genialitatea lor, la puterea și fragilitatea concomitentă a prieteniilor care se dovedesc surprinzătoare, transformatoare și din care se nasc cele mai spectaculoase emoții, inițiative și proiecte care schimbă societatea. Prieteniile reale se înfiripă dintr-un impuls comun de empatie, sinceritate și conexiune, iar a le păstra și reinventa este un exercițiu constant de echilibru și grație. Am vrut să aducem laolaltă femei și bărbați din medii și școli diferite ale vieții, pe care îi leagă prietenii autentice, ne invită să explorăm povești geniale despre vulnerabilitate, optimism, creativitate și succes, care promit să mute oameni și inimi de la locurile lor obișnuite”, explică Ioana Cristina Casapu, producătoarea conferințelor.

Publicul va putea asculta povești captivante despre antreprenoriat și inițiative fondate de prieteni, povești emoționate despre oamenii care vin în viețile noastre și ce ne ajută ei să descoperim despre noi, presărate cu revelații, amintiri de luat la drum lung, în minte și în spirit, și de meditat asupra.

Scena muzicală a ediției Femei pe Mătăsari de anul acesta înseamnă concerte cu trupe ca Urma, Firma, Amadeus – Electric Quartet, Lucia, Aida și Noi, Temple Invisible, Omu Gnom, Jean Gavril, Karpov not Kasparov, Dl GOE, The Details sau Day Day, iar festivalul va include și o ediție de 16 ore de dans cu femei din zona cultural-artistică a Bucureștiului, ce vor intra în postura de selectori muzicali și vor împărtăși cu publicul festivalului obsesiile lor muzicale.

„Dacă antreprenoriat înseamnă doar să-ți urmezi visul, să faci ce știi tu mai bine, să-ți folosești calitățile personale în slujba a ceea ce faci și să nu aspiri neapărat la topurile acelea în care cifra de afaceri contează… atunci, da – sunt antreprenor. Altfel… știu despre mine că sunt un pasionat al frumosului, al evenimentelor cu o poveste în spate, al lucrurilor făcute de dragul celor dragi. Sunt mai degrabă un antreprenor social care folosește frumosul pentru a duce mai departe idealurile ideilor mele care, mulțumită celor din jurul meu, au ajuns branduri”, explică Iulian. Și adaugă: „Când am început eu nu se numea antreprenoriat. Se numea independent, se numea de unul singur, se numea libertate… Se numea, spre teama părinților și a celor apropiați, să nu ai serviciu, carte de muncă. Nu era antreprenoriat. Era pasiune și o doză necesară de nebunie. Așadar, din start era vorba de acei nebuni frumoși. Astăzi mă uit în jur și mi se pare că se ard etape foarte repede. Că ideile se transformă în business, că se vorbește întâi de cifre și apoi de idee, că primul comunicat de presă este despre cât am investit nu despre ce vrem să spunem cu asta, că dacă nu vin finanțările pe care le sperăm nu mai facem… Eu vreau să rămân același ca la început. Să mă îndrăgostesc în fiecare zi de orașul acesta și să-i dau ce am eu mai bun.”

Pentru mai multe detalii, vedeți pagina de Facebook a evenimentului!

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.