Fenyő László, unul dintre cei mai mari violonceliști europeni, va concerta la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/fenyo-laszlo-unul-dintre-cei-mai-mari-violoncelisti-europeni-va-concerta-la-sala-radio/

Fenyő László, deţinător al mai multor distincţii internaţionale, va concerta vineri, 15 martie, la Sala Radio începând cu ora 19 :00.

Un articol de Andrada Văsii|11 martie 2013

A fost prim-violoncelist al Orchestrei Simfonice Radio din Frankfurt, este invitat al celor mai prestigioase ansambluri muzicale din lume – Orchestra Simfonică din Singapore, Beethoven Orchester Bonn, Philharmonia Hungarica, Orchestra Simfonică din Shanghai, Orchestra Metropolitană din Lisabona ş.a. – şi este deţinător al mai multor distincţii internaţionale: FENYŐ LÁSZLO.

Vineri, 15 martie (19.00), la Sala Radio veţi avea deosebita ocazie de a-l aplauda pe unul dintre cei mai mari violoncelişti europeni, care va interpreta alături de Orchestra Naţională Radio Concertul în si minor pentru violoncel şi orchestră, creaţie a celebrului compozitor ceh Antonin Dvořák. Despre lucrarea compusă de Dvořák, Brahms spunea: „Dacă aş fi ştiut că se poate scrie un astfel de concert pentru violoncel, aş fi compus eu însumi unul acum mult timp!”

Desfăşurat sub bagheta dirijorului german GERD SCHALLER, cu o frumoasă carieră la pupitrul mai multor ansambluri muzicale din Germania, evenimentul vă propune în cea de-a doua parte a serii Simfonia în re minor, creaţie a lui César Franck, unul dintre romanticii târzii ai patrimoniului muzical.

Pentru alte informaţii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor şi Corurilor Radio vă rugăm să consultaţi site-ul orchestre.srr.ro.

Un violoncelist de excepţie ale cărui abilităţi tehnice se împletesc cu un talent muzical desăvârşit FENYŐ LÁSZLO este invitatul unor prestigioase orchestre precum: Orchestra Simfonică din Singapore, Orchestra Simfonică Radio din Frankfurt, Beethoven Orchester Bonn, Philharmonia Hungarica, Orchestra Simfonică din Shanghai, Orchestra Filarmonicii din Sofia, Sinfonietta Cracovia, Orchestra Simfonică din Coreea, Orchestra Metropolitană din Lisabona. Între 1997-2001 a fost prim violoncelist al Philharmonia Hungarica şi între 2001-2012 al Orchestrei Simfonice Radio din Frankfurt.

A studiat la Academia de muzică Franz Liszt din Budapesta şi a câştigat numeroase premii internaţionale: Concursul Rostropovici din Paris, Concursul Adam Cello în Christchurch, iar participarea la Concursul internaţional Pablo Casals i-a adus în anul 2004 Marele premiu.

Fenyő Lászlo oferă cursuri de măiestrie interpretativă în toată lumea, este profesor la Academia de Muzică şi Arte din Frankfurt şi la Universitatea din Karlsruhe. În anul 2008, Ministerul Culturii din Ungaria i-a conferit marele premiul Franz Liszt.

O prezenţă deja constantă pe scena Sălii Radio, dirijorul GERD SCHALLER şi-a început cariera colaborând cu Opera de Stat din Hanovra. Repertoriul său este extrem de bogat şi cuprinde atât lucrări din repertoriul simfonic, vocal-simfonic cât şi de operă, incluzând o variată paletă stilistică.

Gerd Schaller a colaborat cu Orchestra de Stat şi Orchestra Filarmonică Radio din Hanovra, Orchestra Filarmonică de Cameră din Leipzig, Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Filarmonică de Cameră din Bamberg, Orchestra Simfonică a Teatrului Naţional din Praga, Orchestrele Radio din München şi Budapesta, Orchestra Operei Naţionale din Varşovia, cu ansamblul Munich Bach Soloists, cu Opera de Stat din Braunschweig. A fost dirijor principal al Teatrului de Stat din Braunschweig, iar între anii 2003-2006 a fost director artistic al Teatrului din Magdeburg.

A fost director artistic al Ebracher Musiksommer Festival şi profesor de dirijat la Universitatea de Muzică şi Teatru din Hanovra, iar discografia sa cuprinde numeroase opusuri, cel mai recent CD incluzând simfoniile nr. 4, 7 şi 9 de A. Bruckner.

Ca un pasionat de operă, Gerd Schaller a dirijat Wozzeck de Alban Berg, Hérodiade de Jules Massenet, Die tote Stadt de Erich Wolfgang Korngold, Adriana Lecouvreur de Francesco Cilea, Fedra de Johann Simon Mayr, iar înregistrarea operei Merlin de Carl Goldmark a primit Premiul Echo Classic pentru cea mai bună înregistrare de operă a anului 2010.

30
/04
/15

Primăria Sectorului 3 îi invită pe cetățenii săi la un nou program cultural dedicat Sărbătorilor de 1 și 2 mai organizate prin Centrul Cultural Casa Artelor Sector 3. Cele două evenimente vor avea loc în ParculTitan-Parcul Artelor și reunesc nume importante ale muzicii și dansului românesc de diferite genuri.

28
/04
/15

DJ-ul şi cântăreţul american Moby îşi va deschide propriul restaurant vegan în vara acestui an în oraşul Los Angeles. Restaurantul se va numi Little Pine şi va fi amenajat în cartierul Silver Lake din metropola americană.

27
/04
/15

"Enescu şi Viena", o serie de evenimente dedicate compozitorului român, de la a cărui moarte se împlinesc 60 de ani în 2015, debutează pe 7 mai, în capitala Austriei, cu un concert care va conţine lucrări de George Enescu, Gustav Mahler şi Richard Strauss.

26
/04
/15

Joi, 7 mai 2015, de la ora 20.00, la Sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Corul Regal, format din tineri muzicieni, studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, va susţine un concert de gală intitulat „Nihil Sine Deo”, un omagiu adus celei mai longevive Zile Naţionale din istoria României.

24
/04
/15

Corul de Copii Radio, un ambasador artistic al României peste hotare, invitat frecvent la festivaluri internaţionale şi implicat în diferite proiecte culturale în ţară şi în străinătate, împlineşte în acest an 70 de ani de existenţă.

24
/04
/15

În 27 aprilie se împlinesc 100 ani de la dispariția compozitorului Aleksandr Skriabin: nu mă iluzionez crezând că sunt prea mulți cei care au auzit vreodată de Aleksandr Skriabin, deși el este unul dintre cei mai importanți și interesanți compozitori care au trăit la granița secolelor al XIX-lea și XX.

24
/04
/15

Folkul alternativ și gospelul se instalează în premieră pe 26 aprilie la Silver Church, prin trupa americană Wovenhand, care-și lansează al șaptelea album, „Refractory Obdurate”.

22
/04
/15

Cântărețul britanic de origine nigeriană, Ola Onabule, unul dintre artiștii marcanți ai soul-jazzului britanic va concerta la București, în 27 aprilie la Sala ArCub. Concertul face parte din turneul de promovare al Zilei Internaționale a Jazzului în Romania (www.jazzday.ro) și este de asemenea prilej de aniversare a celor 70 de ani UNESCO.

21
/04
/15

Tinerimea Română prezintă pe 26 aprilie la ora 19.00 la Ateneul Român, Ceaikovski in love - un concert-eveniment marca Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal.

20
/04
/15

Cu prilejul sărbătoririi celui de-al IV-lea Centenar de la publicarea părţii a doua a romanului “Don Quijote de la Mancha” de Miguel de Cervantes y Saavedra (1615-2015), Institutul Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Filarmonicii “George Enescu”, organizează marţi, 21 aprilie, ora 19.00, la Sala Mare a Atenelui Român, recitalul de muzică veche “Cervantes şi muzica. Donde hay música no puede haber cosa mala / Unde-i muzică, nu poate fi nimica rău”, în interpretarea grupului ZARABANDA (Spania).

20
/04
/15

Jazz Night Out revine la Sala Radio, pe 21 aprilie, cu trupa americană Oregon. Patru nominalizări la Grammy, prezența la Woodstock în ’69 a doi dintre membri și peste patru decenii de înregistrări sunt câteva dintre poveștile care-i recomandă. Ca să nu mai spunem că au urcat pe scene legendare precum Carnegie Hall, Lincoln Center sau Berlin Philarmonic Hall.

20
/04
/15

Vineri, 24 aprilie (19.00), Bogdan Zvorișteanu revine pe scena Sălii Radio împreună cu vioara sa de patrimoniu universal Gagliano (realizată în 1761) pentru a interpreta, alături de Orchestra Naţională Radio, Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră semnat de compozitorul francez romantic Camille Saint-Saëns.