Festival şi târg de poezie, la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/festival-si-targ-de-poezie-la-bucuresti/

Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB) şi Târgul Naţional al Cărţii de Poezie (TNCP), două iniţiative care au ca miză reintroducerea în spaţiul public a ideii de poezie contemporană vizibilă şi interactivă, se vor desfăşura între 13 şi 17 mai.

Un articol de Petre Ivan|31 martie 2015

Festival şi târg de poezie, la Bucureşti / În 2015, TNCP se află la cea de-a şasea ediţie în care poezia, cartea de poezie, poeţii şi revistele de cultură care publică acest gen literar vor fi protagonişti ai unui eveniment inedit în spaţiul românesc postdecembrist, un festival unic ce pune la loc de cinste creaţia poetică, marcă identitară a oricărui spaţiu cultural veritabil.

De cealaltă parte, FIPB se află la cea de-a treia ediţie în care organizatorii îşi propun să aducă în faţa publicului românesc poeţi veritabili, vizibili, influenţi din spaţiul european, care pot oferi o perspectivă de ansamblu asupra fenomenului poetic contemporan şi care, prin interacţiune cu publicul autohton, pot sugera o panoramă corectă, la zi, a fenomenului poetic viu.

Toţi autorii străini invitaţi la FIPB sunt poeţi cunoscuţi şi influenţi în cultura lor nativă, au volume traduse în mai multe limbi de circulaţie, sunt redactori şi colaboratori ai unor reviste şi platforme culturale de impact.

La această ediţie, organizatorii au invitat, pe lângă poeţi, reprezentanţi ai unora dintre cele mai prestigioase case de poezie din Europa.

Coorganizatorii celor două evenimente sunt Filiala Bucureşti Poezie – Uniunea Scriitorilor din România (USR), Institutul Cultural Român (ICR), Asociaţia Euro CulturArt şi Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Capitală.

Foto: Festival şi târg de poezie – facebook

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.