Festivalul Cinemascop ajunge la a cincea ediție
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-cinemascop-ajunge-la-a-cincea-editie/

Grădina de vară din Eforie Sud continuă să găzduiască festivalul Cinemascop, care se desfăşoară deja de cinci ani în prima săptămână din august. Un eveniment aşteptat cu entuziasm de vizitatorii fideli, festivalul revine cu proiecţii de film, ateliere pentru copii şi alte surprize, între 1-7 august 2022.

Un articol de Petre Ivan|21 iulie 2022

Festivalul Cinemascop a apărut în 2018, când grădina de vară din Eforie, ce fusese abandonată timp de 14 ani, a fost redeschisă la inițiativa Centrului Ceh. Între timp, festivalul nu doar că a continuat an de an, însă grădina a primit numeroase îmbunătățiri, iar din 2021, mulțumită Asociației Forumul Artelor Vizuale, prin proiectul Eforie Colorat, aceasta a reintrat în circuitul cultural și este deschisă pe toată perioada verii. Festivalul rămâne un element tradițional la început de august, completând programul divers și consistent pus la punct în cadrul Eforie Colorat.

Ce facem anul acesta la Cinemascop? Ca de obicei, proiecțiile de filme europene continuă în fiecare seară, de la ora 21:00. Filmele sunt oferite de membrii EUNIC România, clusterul de institute culturale europene, co-organizator al festivalului.

Festivalul se deschide și anul acesta cu un film polonez, „Șarlatanul” (r. Agnieszka Holland, Polonia, Cehia, Irlanda, Slovacia, 2020, 118 min), ce spune uluitoarea poveste a unui om înzestrat cu abilități curative excepționale, care încearcă să își croiască drum în totalitarismul anilor 1950. Filmul este oferit de Institutul Polonez. Pe 2 august, Institutul Cultural Român vă invită la „Berliner” (r. Marian Crișan, România, 2020, 93 min), ce ne prezintă un politician de nivel înalt care întâlnește un șofer de tractor dintr-un orășel de provincie și face echipă cu acesta în campania pentru alegerile europarlamentare.

A treia zi de festival vine cu povestea copilăriei pline de peripeții a lui Hans Peter Kerkeling, unul dintre cei mai iubiți comedianți germani contemporani, în filmul „Băiatul trebuie să iasă la aer” (r. Caroline Link, Germania, 2018, 100 min), de la Goethe-Institut București. Joi, proiecțiile continuă cu „Toată lumea pe punte” (r. Guillaume Brac, Franța, 2020, 95 min), un film din partea Institutul Francez, ce ne face cunoștință cu un trio improbabil și aiurit ce se încheagă cu ocazia unei excursii spontane, cu interese romantice la mijloc, prin Franța rurală.

Weekendul începe pe 5 august cu filmul ucrainean „Fortăreața” (r. Yurii Kovaliov, Ucraina, 2017, 100 min), oferit cu generozitate de Film UA Group, în care o eclipsă solară deschide un portal magic în timp, prin care Vit’ko, un elev de școală generală, călătorește o mie de ani în trecut. În sâmbăta de 6 august veți putea vedea un film suedez, „Britt-Marie a fost aici” (r. Tuva Novotny, Suedia, 2019, 94 min), despre o femeie de 63 de ani care abandonează o căsnicie eșuată și se angajează într-un orășel dărăpănat, ca antrenoare a unei echipe de fotbal de juniori. Iar pe 7 august, Cinemascop se încheie cu „Havel” (r. Slávek Horák, Cehia, 2020, 105 min), un film ceh care spune povestea transformării lui Václav Havel din dramaturgul boem al anilor 1960, în activistul pentru drepturile omului și prizonierul de conștiință al anilor 1970 și 1980 și, în final, în primul președinte al Cehoslovaciei postcomuniste, în decembrie 1989. Filmul vine din partea Centrului Ceh.

Tot în weekend, pe 6 august, de la ora 19:30, puteți vedea un spectacol de teatru comunitar. Centrul Educațional de Arte Performative CEVA vine în grădina de vară cu „Ia mai zi ceva!”. Acesta a pornit ca un demers de cercetare a ceea ce reprezintă arta pentru grupul de adolescenți care alcătuiesc trupa CEVA, dar și pentru comunitatea căreia îi aparțin. Conceput ca o interpretare a unei istorii imaginate a artei în orașul Târgu Neamț, spectacolul aduce în dezbatere preconcepțiile publicului față de artă, dar și limitele personale în vederea înțelegerii artei.

Spațiul se deschide în fiecare zi de la ora 18:00, când încep și atelierele de creație pentru copii. Anul acesta, cei mici vor desena, picta și realiza colaje, cu ajutorul materialelor oferite de Koh-I-Noor Hardtmuth România, parteneri ai festivalului încă de la prima ediție. Între timp, vizitatorii ce nu participă la ateliere pot vedea trei expoziții aflate în incinta grădinii pe tot parcursul verii, prin intermediul proiectului Eforie Colorat. O expoziție de artă contemporană de la E T A J On Wheels, o expoziție de design de la Ambasada Suediei și una de fotografie de la Institutul Polonez. Pe lângă toate acestea, grădina de vară mai pune la dispoziția celor care îi trec pragul o zonă de joacă, o bibliotecă pop-up și o zonă de bar.

Intrarea este liberă pe toată perioada festivalului. La proiecțiile de film, locurile se ocupă în ordinea venirii.

31
/07
/23

București, 27 iulie 2023 - Bucharest International Film Festival (BIFF) revine în capitala României pentru a XIX-a ediție care se va desfășura anul aceasta în perioada 15-22 septembrie, aducând în prim plan unele dintre cele mai captivante și inspirate filme din întreaga lume.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.