Grădina de vară din Eforie Sud vă așteaptă – a început festivalul Cinemascop
https://www.ziarulmetropolis.ro/gradina-de-vara-din-eforie-sud-va-asteapta-a-inceput-festivalul-cinemascop/

Festivalul Cinemascop din Eforie Sud este evenimentul care chiar în această perioadă aduce împreună publicul de toate vârstele la proiecţii de film, dar şi la alte activităţi educative şi culturale. Între 1-8 august 2021, Cinemascop vă aşteaptă începând cu ora 18:00, în grădina de vară din Eforie Sud.

Un articol de Petre Ivan|3 august 2021

În prima seară de festival, pe 1 august, spectatorii au urmărit filmul emoționant „Grădina speranței” (r. Niki Caro, Polonia, SUA, UK, 2017, 126 min.), oferit de către Institutul Polonez. Deja ajuns la a patra ediție, Cinemascop este un eveniment mult așteptat de către localnicii și turiștii fideli din Eforie Sud, dar și din alte orașe și stațiuni. În serile ce urmează, de la ora 21:00, veți putea vedea următoarele filme:

2.08 | Astrid (r. Pernille Fischer Christensen, Suedia, Danemarca, 2018, 123 min.) din partea Ambasadei Suediei
3.08 | Tata mută munții (r. Daniel Sandu, România, 2021, 108 min)
4.08 | Varză, cartofi și alți demoni (r. Șerban Georgescu, România, 2016, 52 min) din partea Festivalului Pelicam
5.08 | Antoinette, un iubit și un măgar (r. Caroline Vignal, Franța, 2020, 95 min.) din partea Institutului Francez
6.08 | Proprietarii (r. Jiří Havelka, Cehia, 2019, 97 min.) din partea Centrului Ceh
7.08, 21:15 | Tânăr, suplu și… aproape arătos (r. Alessandro Tamburini, Italia, 2018, 80 min.) din partea Institutului Italian de Cultură
8.08 | Comoara (r. Corneliu Porumboiu, România, 2015, 89 min.) din partea Institutului Cultural Român

Chiar dacă proiecțiile de film sunt elementul central al proiectului, acesta desfășurându-se într-o grădină de vară, multe alte suprize îi așteaptă pe vizitatori la Cinemascop. Spațiul se deschide zilnic la ora 18:00, atunci când încep și atelierele creative pentru copii, în cadrul cărora aceștia pot învăța să deseneze și să picteze distrându-se. Ateliere sunt asigurate de prietenii festivalului, brandul ceh Koh-I-Noor.

Între timp, ceilalți participanți pot experimenta realitatea virtuală în colțul special amenajat, sau citi o carte din biblioteca pop-up. Trei expoziții vă așteaptă – pe pereții grădinii se regăsesc 50 de portrete ilustrate ale femeilor cehe și românce care au schimbat lumea de-a lungul istoriei, reunite sub expoziția „Eroinele”, realizată de Centrul Ceh București, iar white cube-ul E T A J on wheels, care este deja o tradiție a festivalului, prezintă în această perioadă doi artiști tineri români, Radu Panait („FATUM // I made this reality”, până pe 6 august, inclusiv) și Benny Jackson („Râsu’ Plânsu’”, pe 7 și 8 august, dar și în perioada care urmează festivalului). Iar pentru ca programul să fie complet, pe 7 august, de la ora 20:15, veți putea vedea un concert live, cu Acoustic Friends.

Cinemascop oferă și relaxare celor care vizitează grădina, fiind un spațiu primitor și colorat unde vă puteți petrece serile. Nu sunt de ignorat bomboanele M&M’s cadou oferite de către organizatori, sau de berea cehă Budweiser Budvar ce vă așteaptă să o luați cu voi după ce se încheie filmul.

Participarea la festival este gratuită. Evenimentul se va desfășura în conformitate cu regulile impuse de prevenirea răspândirii și contaminării cu Covid-19. Capacitatea maximă admisă este de 250 de persoane, iar distanța de 2m trebuie păstrată pe tot parcursul vizitei.

 

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzută la Cinemateca Eforie.

27
/09
/22

O nouă generație de cineaști scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier și a mișcării Dogma. În acest an, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiția de la Cannes.

26
/09
/22

Cea de-a VIII-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc în 23 septembrie 2022, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, inițiator al acestei competiții prin care elevii sunt recompensați pentru creațiile lor literare.

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.

21
/09
/22

„Garantat 100%” începe noul sezon cu o ediţie eveniment. Hiromi Uehara, una dintre cele mai mari compozitoare şi pianiste de jazz ale momentului, este invitata lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”. Urmărim ediţia pe 25 septembrie, ora 19.00, la TVR 1.