Festivalul de Film Anonimul 2014: Lungmetraje din Brazilia, Mongolia şi Ucraina
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-film-anonimul-2014-lungmetraje-din-brazilia-mongolia-si-ucraina/

„Casa Grande”, de Fellipe Barbosa, „The Monk”, de The Maw Naing, şi „The Tribe”, de Miroslav Slaboshpitsky, se numără printre cele cinci lungmetraje care vor concura anul acesta pentru trofeul Festivalului International de Film Independent Anonimul, care debutează marţi, în Capitală.

Un articol de Liliana Matei|11 august 2014

Celelalte două filme care intră în competiţia de lungmetraje a festivalului Anonimul sunt „September”, de Penny Panayotopoulou, şi „Remote control”, de Byamba Sakhya.

Filmul „September”, regizat de Penny Panayotopoulou, este o dramă personală ce explorează tema pierderii şi a singurătăţii.

Un film din Mongolia, regiunea pe care publicul are rareori ocazia să o vadă în cinematografe, „Remote Control” este primul lungmetraj al lui Byamba Sakhya, oferind o perspectivă specială asupra societăţii mongole contemporane şi a schimbărilor prin care trece.

Primul lungmetraj independent din Myanmar din ultimii 50 de ani, „The Monk” este debutul promiţător al regizorului aflat în plină ascensiune The Maw Naing.

De asemenea, competiţia cuprinde un debut brazilian foarte interesant, „Casa Grande”, de Fellipe Barbosa, care dezvăluie cu sensibilitate diferenţele de clasă şi problemele din societatea braziliană.

Nu în ultimul rând, filmul ucrainean „The Tribe”, realizat integral în limbajul semnelor şi autentic interpretat de actori, este o mărturie a originalităţii abordării creative contemporane a regizorului Miroslav Slaboshpitsky.

Într-o conferinţă de presă care a avut loc luni, la Cinema Studio din Capitală, la care au participat Miruna Berescu, directorul festivalului, Irina Margareta-Nistor, selecţioner al Anonimul, Teodor Forlu, de la Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, Andreea Zidaru, de la Forum Film România, şi Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), organizatorii au anunţat că anul acesta au fost peste 400 de filme înscrise pentru competiţia de scurtmetraje.

„M-am bucurat că multe dintre ele sunt cu actori mari, importanţi şi o parte dintre ei vor veni în serile festivalului. (…) O să fie prezent şi Cristian Tudor Popescu”, a spus Irina Margareta Nistor, în conferinţa de presă.

Astfel, competiţia de scurtmetraje ficţiune cuprinde 31 de pelicule, iar cea de scurtmetraje de animaţie 17 filme.

De asemenea, în secţiunea Romanian Off Section vor fi proiectate scurtmetrajele „O lume nouă”, de Luiza Pârvu, „Bucureşti, te iubesc!”, de Mircea Ghinescu, „L1-L5”, de Letiţia Roşculeţ, „Să mori de dragoste rănită”, de Iulia Rugină, „Brigada neagră”, de Andrei-Nicolae Teodorescu, „Lumină firavă”, de Florina Dumitrache, „Şi băieţii câteodată”, de Matei-Lucaci Grunberg, şi „Zi de târg”, de Sergiu Ciorescu.

Lungmetrajul „Minuni/ Le meraviglie”, recompensat cu marele premiu al juriului la Festivalul de la Cannes 2014 şi în care rolul principal este interpretat de românca Alexandra Lungu, va deschide, marţi, Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul de la Bucureşti, în timp ce filmul „Vânătoarea de spioni/ A Most Wanted Man”, în care celebrul actor Philip Seymour Hoffman a jucat ultimul său rol principal, va fi proiectat duminică, în avanpremieră, în închiderea evenimentului.

Totodată, „Omnibusul Anonimul 10”, regizat de actorii Andi Vasluianu, Dorian Boguţă şi Emanuel Pârvu, va fi proiectat miercuri, începând cu ora 20.30, la marginea râului Dâmboviţa din Capitală. Evenimentul se va desfăşura la Centrul de Ecoturism Rowmania, pe Dâmboviţa, fiind organizat alături de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23. Filmul, produs în 2013, cu ocazia sărbătoririi a 10 ani de existenţă a festivalului, a fost prezentat în programul „Actori în spatele camerei”.

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, organizat de Fundaţia Anonimul, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), al Institutului Cultural Român (ICR) şi al Televiziunii Române – coproducător, se va desfăşura de marţi până duminică în Bucureşti, la arena Verde Stop şi Cinema Studio.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.

26
/04
/23

Ieri la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a XVII-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani. „Oameni de treabă” este marele câștigător al trofeului Gopo pentru „Cel mai bun film”. Cele mai aplaudate momente de pe scena Galei vor putea fi urmărite joi, pe 27 aprilie, de la ora 23:00, pe PRO CINEMA.

24
/04
/23

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a XVII-a ediție în Sala Mare a Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București. Evenimentul organizat pe 25 aprilie va fi prezentat, în premieră, de duo-ul format din actrița și scenarista Lia Bugnar și actorul Marius Manole.

21
/04
/23

Mai sunt 4 zile până când noul serial western „Django” va fi difuzat în premieră exclusivă în România de Focus Sat. Producția filmată integral în România este un western complet diferit de canoanele genului, care are în distribuție nume celebre precum Matthias Schoenaerts, Noomi Rapace, Lisa Vicari, Nicholas Pinnock și promite să ofere o experiență TV unică.

20
/04
/23

Începând cu acest an, Festivalul Internațional de Film Transilvania se numără printre fondatorii SMART7, o rețea de festivaluri de film europene care își propune să dezvolte industria culturală și domeniul festivalier, dar și să ofere un spațiu de întâlnire cu opere ale unor noi cineaști europeni, în cadrul unei competiții internaționale itinerante. Competiția SMART7 debutează în programul celei de a 22-a ediții TIFF, între 9-18 iunie.

19
/04
/23

American Independent Film Festival .7 începe vineri, 21 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie din București. În deschidere, publicul va avea de ales între două premiere: lungmetrajul A THOUSAND AND ONE – Marele premiu al juriului la Sundance 2023, la sala Eforie, și primul episod din miniseria HBO Europe, SPY/MASTER ce va fi proiectat la sala Elvire Popesco, în prezența echipei.