Competiția de scurtmetraje românești de la ANONIMUL – În căutarea echilibrului
https://www.ziarulmetropolis.ro/competitia-de-scurtmetraje-romanesti-de-la-anonimul-in-cautarea-echilibrului/

OPINIE Despre provocările curatoriatului de festival.

Un articol de Ionuţ Mareş|6 august 2021

A 18-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL începe luni la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. M-am ocupat pentru al cincilea an la rând de selecţia de scurtmetraje, deopotrivă româneşti şi internaţionale – un bun prilej pentru un scurt bilanţ al plăcerilor şi provocărilor unei astfel de sarcini.

Probabil a fost cel mai greu an de când fac selecţia de scurtmetraje la ANONIMUL.  Și asta pentru că au fost circa 80 de filme româneşti înscrise, multe dintre ele bune. Mai multe decât cele 13 pe care le-am ales în final. E îmbucurătoare energia cineaştilor, într-o perioadă în care nu le-a fost deloc ușor.

Primul lucru care contează în realizarea unei selecții este ca filmele să fie bune (evident, după criteriile personale). Să surprindă atât prin stil, cât și prin subiect. Să fie, pe cât posibil, îndrăznețe și proaspete. Să simt că regizorul are într-adevăr ceva de spus și, mai ales, că există, chiar și în formă incipientă, o viziune de autor, o viziune asupra cinema-ului. Dar și că cineastul e dispus să își asume riscuri – prefer un film aparent neîmplinit, dar curajos, unui film doar corect.

După asta, mă gândesc și la publicul de la festival – în fiecare an, stau cât mai mult în mijlocul spectatorilor la proiecțiile cu scurtmetraje, pentru a verifica dacă reacțiile mele inițiale coincid cu ale lor. Dacă publicul simte măcar ceva din ce am simțit și eu.

Asta nu înseamnă că filmele trebuie obligatoriu să placă – un curator trebuie să își asume responsabilitatea de a-i propune publicului o selecție care să îl scoată cât mai mult din confort și de a-i oferi, dacă se poate, unele descoperiri.

Dar îmi place să caut și un echilibru – competiția nu trebuie să fie monotonă, cu multe filme care să semene între ele. E importantă și o anume doză de diversitate. Un echilibru.

Așadar, în competiția de scurtmetraje românești de la ediția a 18-a se regăsesc filme ale unor regizori care anul acesta debutează în lungmetraj – Ruxandra Ghiţescu şi Octav Chelaru, filme semnate de cei doi tineri cineaşti prezenţi la Cannes 2021, Andrei Epure şi Andreea Borţun, sau filme realizate de doi dintre cei mai promiţători studenţi la regie de la UNATC: Alma Buhagiar şi Theodor Ioniţă.

Alina Şerban şi Valeriu Andriuţă, cunoscuţi în primul rând ca actori, revin la ANONIMUL cu câte un nou scurtmetraj ca regizori, iar regizoarea de teatru Ioana Păun debutează în cinema cu un film-surpriză.

Nici comediile, una muzicală, de Alex Pintică, şi alta cu gangsteri, de Andrei Redinciuc, nu puteau lipsi din program, alături de animații realizate de Paul Mureşan și de tânărul colectiv 4INAROOM.

 • CÂNTEC DE LEAGĂN (animaţie) – regia Paul Mureşan

 • DATORIA – regia Andrei Redinciuc

 • DESPRE NOI – regia Ruxandra Ghiţescu

 • EMILIA HOSU ARE HIV – regia Ioana Păun

 • EU SUNT DORIN – regia Valeriu Andriuță

 • EU CONTEZ – regia Alina Șerban

 • INVIZIBILII (animaţie) – regia 4inaroom

 • ÎMPREUNĂ – regia Alma Buhagiar

 • MIHAIL ŞI ACHIM – regia Teodor Ioniţă

 • POATE ÎNTUNERICUL MĂ VA ACOPERI – regia Andrei Epure

 • STATUL PARALEL – regia Octav Chelaru

 • TRECUT DE ORA 8 – regia Alexandru Pintică

 • WHEN NIGHT MEETS DAWN– regia Andreea Borţun

Foto sus: cadru din „When Night Meets Dawn”

17
/09
/21

OPINIE Mai mulţi cineaşti români importanţi, deopotrivă producători şi regizori, printre care Stere Gulea, Tudor Giurgiu, Ada Solomon şi Nae Caranfil, îşi exprimă nemulţumirea faţă de felul în care se desfăşoară concursurile de finanţare organizate de Centrul Naţional al Cinematografiei.

16
/09
/21

Caravana Metropolis- cinema în aer liber se întoarce în Piața Sfatului din Brașov cu cele mai bune filme din ultimul an, cu distincții importante la festivaluri de film internaționale prestigioase. Acestea vor putea fi urmărite între 21 și 26 septembrie, de la ora 20:00, în spațiul de proiecție amenajat în centrul Brașovului. Intrarea la proiecții este liberă.

16
/09
/21

Cea de-a 5-a ediție Bucharest Short Film Festival va avea loc în perioada 17-23 septembrie, la Teatrul Godot - Palatul Bragadiru (17 și 23, în aer liber) și Cinemateca Eforie (18 -22).

15
/09
/21

Independența Film lansează în cinema din 17 septembrie, la pachet, două noi titluri ale regizorilor consacrați Gaspar Noé și Pedro Almodóvar: „Lux Æterna”, un mediu-metraj produs de celebra casă de modă Yves Saint Laurent, cu Béatrice Dalle și Charlotte Gainsbourg în rolurile principale, și scurtmetrajul „Vocea umană”/ „The Human Voice”, care o are protagonistă pe Tilda Swinton, purtând haine semnate de Balenciaga.

08
/09
/21

PREVIEW Între 8 şi 12 septembrie, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes și Verde Stop Arena din Bucureşti, se desfăşoară cea de-a 6-a ediție a Película, singurul festival de film și cultură ibero-americană din România. Ulterior, o selecţie de filme vor fi văzute şi la Cluj-Napoca, dar şi online.

05
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Partea de început din „Întregalde” este o demonstraţie de forţă. Orăşenii, bine îmbrăcaţi şi echipaţi, se simt în largul lor. Sunt relaxaţi şi siguri pe ei. Fac glume, se tachinează. Au maşini de teren puternice, care urcă impetuos drumurile (iar camera de filmat are grijă să insiste pe asta).

31
/08
/21

CRONICĂ DE FILM Regizat de Harry Mcqueen şi cu o distribuţie formată din Colin Firth şi Stanley Tucci, „Supernova” (2020) este un film cuminte despre un ultim moment de fericire din viaţa unui cuplu de bărbaţi, înainte de căderea definitivă a unuia dintre ei în boală.

30
/08
/21

PREVIEW Trei filme realizate în anii `60 în Republica Moldova, la ale căror scenarii au contribuit scriitori basarabeni, au fost aduse la Bucureşti în cadrul unui proiect inediat intitulat „Romanul românesc din stânga Prutului”. Filmele pot fi văzute marţi, 31 august, la ARCUB.