Festivalul de film Anonimul se mută la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-film-anonimul-se-muta-la-bucuresti/

Cea de-a XI–a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL se desfăşoară în acest an, în mod excepţional, în Bucureşti, în perioada 12-17 august, păstrând atmosfera din Deltă şi ideea de a te îndepărta de “betoanele urbane” ca să vezi filme bune într-o atmosferă specială.

Un articol de Liliana Matei|21 iunie 2014

Având în vedere că locul de desfăşurare tradiţional al festivalului, Satul de Vacanţă Delfinul din Sfântu Gheorghe, se află în renovare şi nu va fi deschis în acest an, ANONIMUL 11 va aduce Delta şi atmosfera de Festival în mijlocul Bucureştiului, oferind într-o oază de liniște şi verde, filme, concerte, workshopuri şi discuţii cu publicul.

ANONIMUL 11 va avea loc în perioada 12-17 august la Verde Stop (Strada Barbu Văcărescu 162-164, sector 2) iar intrarea la proiecţii va fi, ca şi până acum, liberă.

Festivalul îşi păstrează şi în 2014 structura, incluzând în program panorama internaţională (filme premiate la alte festivaluri importante din 2014, omagii, retrospective), secţiunea OFF românesc dar şi programul competiţional- cu secţiunile de lungmetraj, scurtmetraj ficţiune şi scurtmetraj animaţie.
Înscrierile pentru Competiţia de scurtmetraj au avut loc în perioada 31 martie-31 mai, urmând ca selecţia finală să fie realizată de criticul de film Irina-Margareta Nistor, din cele peste 450 de filme înscrise din 35 de ţări.

Competiţia de lungmetraj va prezenta şi anul acesta titlurile propuse de selectorul oficial al Festivalului, Ludmila Cvikova – Head of International Programming în cadrul Institutului de Film din Doha.
Lineup-ul competiţional va fi anunţat la sfârşitul lunii iulie.

Trofeul Festivalului ANONIMUL, precum şi celelalte premii, vor fi acordate în continuare în baza voturilor exprimate de către publicul prezent la Festival.

Foto: Andi Vasluianu, Tudor Giurgiu si Miruna Berescu, la editia din 2013 a Festivalului Anonimul

 

29
/07
/13

CRONICĂ DE FILM „Deturnarea”, regizat de danezul Tobias Lindholm, este cronica neromanţată şi anti-eroică a unui tensionat război psihologic între două lumi. Pretextul îl constituie capturarea unei nave daneze de către piraţi.

27
/07
/13

Peste 5.000 de filme documentare din întreaga lume, aflate în arhiva Studioului Astra Film Sibiu, pot fi vizionate la cerere de turişti, cercetători sau cinefili, în cadrul unui program estival. Un bilet costă șase lei, iar filmele pot fi văzute de luni până vineri între orele 9 și 15, la sediul Studioului Astra Film.

25
/07
/13

Căderea comunismului a însemnat şi desfiinţarea cenzurii oficiale şi intrarea într-o nouă estetică cinematografică. Dacă puţinii rebeli din filmul românesc al anilor `90 mai aveau de luptat cu trecutul şi prezentul, cei ai Noului Cinema sunt mai degrabă apărătorii unor cauze personale.

24
/07
/13

Cinematografia mondială a oferit în istoria sa numeroase portrete remarcabile de rebeli. Însă şi filmul românesc din timpul comunismului a avut propriii tineri nonconformişti, spirite libere şi periculoase pentru un întreg sistem.