Festivalul de Film de la Locarno, inaugurat de zombi
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-film-de-la-locarno-inaugurat-de-zombi/

Filmul cu zombi „The girl with all the gifts”, al britanicului Colm McCarthy, a inaugurat, miercuri, Festivalul Internaţional de Film de la Locarno (3 – 13 august). Anul acesta, în competiţia internaţională, 17 filme se bat pentru prestigiosul trofeu „Leopardul de Aur” şi premiul aferent de 90.000 de euro. Printre acestea se află şi „Inimi cicatrizate”, noul film al lui Radu Jude.

Un articol de Petre Ivan|4 august 2016

Prestigioasa competiție cinematografică, care se desfășoară din 1946 la Locarno, a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri din Europa.

În fiecare seară, aproximativ 8.000 de persoane vor asista la proiecții zilnice de filme în aer liber în Piazza di Locarno, alături de mii de spectatori așteptați să intre în sălile de cinema pentru a viziona filmele aflate în concurs.

Festivalul Internațional de Film de la Locarno va prezenta și o amplă retrospectivă de filme germane realizate după al doilea război mondial (1943-1965).

Un alt moment forte al festivalului va fi decernarea trofeului pentru întreaga carieră „Leopardul de Onoare” cineastului chiliano-francez, Alejandro Jodorowsky, care va dialoga cu publicul.

Marea piață din Locarno va fi prilej de întâlnire a unor vedete precum actrița franceză Isabelle Huppert, sau regizorul britanic Ken Loach, care se prezintă la festival cu filmul său „I, Daniel Blake”, care a câștigat marele premiu Palme d’Or anul acesta la Cannes.

Foto: Festivalul de Film de la Locarno – facebook

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.

06
/05
/21

Dintre zecile de filme româneşti disponibile Netflix, vă recomandăm trei documentare – poate mai puţin cunoscute, dar extrem de ofertante. Există mai multe filme de non-ficţiune româneşti pe platformă, însă cele trei propuneri sunt de neocolit.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.