Festivalul de Film Horror și Fantastic Lună Plină se amână pentru 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-film-horror-si-fantastic-luna-plina-se-amana-pentru-2021/

Festivalul de film horror şi fantastic Lună Plină, care ar fi trebuit să aibă loc între 20-23 august, în comuna Biertan din judeţul Sibiu, se amână pentru anul viitor.

Un articol de Liliana Matei|6 august 2020

„Din păcate, am fost nevoiți să amânăm acest festival, întrucât în zona Biertan există un posibil focar epidemiologic și atât noi, organizatorii, cât și autoritățile, ne-am gândit să nu riscăm în niciun fel sănătatea participanților sau a comunității locale. Am sperat până în ultimul moment că vom putea găsi o soluție pentru a organiza acest eveniment la care ținem foarte mult – însă am hotărât să nu sacrificăm experiența completă a festivalului care include pe lângă proiecțiile de film și o zonă de camping special amenajată, ghost-hunts, cine-concerte și tururi cu bicicleta prin împrejurimi”, declară Oana Giurgiu, directorul festivalului.

Participanții care au achiziționat deja bilete pentru ediția ce ar fi trebuit să aibă loc la Biertan vor primi banii înapoi, pe baza unui mail trimis pe adresa [email protected].

Echipa festivalului este dedicată să găsească în continuare cele mai bune soluții pentru a organiza festivalul Lună Plină – primul eveniment din România axat în exclusivitate pe cinema-ul horror și fantastic.

Organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și prezentat de Festivalul Internațional de Film Transilvania, Lună Plină intenționează să ofere publicului cele mai bune producții horror și fantastice, deopotrivă clasice și moderne, filme care fie au devenit repere ale cinema-ului de gen, fie sunt pe cale să devină.

Mai multe detalii pe pagina festivalului, cât și pe Facebook și pe Instagram.

 

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.

06
/05
/21

Dintre zecile de filme româneşti disponibile Netflix, vă recomandăm trei documentare – poate mai puţin cunoscute, dar extrem de ofertante. Există mai multe filme de non-ficţiune româneşti pe platformă, însă cele trei propuneri sunt de neocolit.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.