Festivalul de film polonez CinePOLSKA, la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-film-polonez-cinepolska-la-bucuresti/

Cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia şi în lume, vor putea fi văzute în cadrul festivalului CinePOLSKA, de vineri până duminică şi la sfârşitul săptămânii viitoare, la Cinematograful ”Elvira Popescu” din Capitală.

Un articol de Petre Ivan|17 noiembrie 2017

Evenimentul debutează astazi cu proiecția filmului „Arta de a face dragoste”, despre medicul care a schimbat viața intimă a polonezilor cu ajutorul cărții sale bestseller omonimă, publicată în 1978 și vândută în aproape șapte milioane de exemplare.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc însă sâmbătă cu filmul „Tablou de vânătoare”, regizat de poloneza Agnieszka Holland împreună cu fiica sa, Kasia Adamik. Anul acesta, cele două poloneze au obținut Ursul de Argint la festivalul din Berlin, juriul apreciindu-l pentru „deschiderea de noi perspective”. Scenariul filmului, a cărui acțiune se desfășoară în frumoșii munți polonezi Bieszczady, a fost realizat pe baza uneia dintre cărțile scriitoarei Olga Tokarczuk. „Tablou de vânătoare” este și candidatul Poloniei la premiile Oscar de anul acesta.

„Ediția de anul acesta aparține unor personaje care și-au devansat vremurile, care au trăit cu visuri și pasiuni mari, oameni datorită cărora au fost făcute progrese în lumea care ne înconjoară”, spune în comunicat Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, care organizează festivalul.

Cu ocazia împlinirii anul acesta a 150 de ani de la nașterea Mariei Sklodowska-Curie, pe 25 noiembrie, va fi prezentată o coproducție internațională în regia lui Marie Noëlle — „Maria Sklodowska-Curie. Curajul de a cunoaște”.

În cadrul festivalului vor mai putea fi văzute filmele „Ultima familie” regia Jan P. Matuszynski, „Planeta celor singuri” regia Mitja Okorn și „Imaginea de apoi” regia Andrzej Wajda, peliculă care închide Festivalul CinePOLSKA.

Filmele au subtitrare în limba română și încep la ora 20,00.

Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a Cinematografului ”Elvira Popescu”, de la noul sediu Eventbook, de la librăriile Kyralina și Humanitas, în timpul programului de lucru cu publicul și în limita locurilor disponibile, precum și online pe elvirepopesco.ro.

Foto: CinePOLSKA – facebook

27
/05
/16

Festivalul Internațional de Film Transilvania se deschide astazi, 27 mai, cu premiera mondială a filmului 6,9 pe scara Richter, care va fi proiectat în Piața Unirii din Cluj-Napoca, de la 21.45, în prezența lui Nae Caranfil. Gala de deschidere care va preceda proiecția va începe la 20.45 și va include, printre alte surprize, un spectacol inedit cu acrobații la înălțime al renumitei trupei franceze Transe Express.

26
/05
/16

Relansat pe platforma gratuită Cinepub, „Roxanne” (2013), debutul lui Valentin Hotea, este un film onest, care, în pofida lipsei valenţelor cinematografice, reuşeşte să se achite onorabil de ceea ce își propune. 

22
/05
/16

Premiul pentru regie a fost câştigat, ex aequo, de Cristian Mungiu, pentru "Bacalaureat", şi de regizorul francez Olivier Assayas, pentru "Personal Shopper", în cadrul actualei ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Iată care au fost cele mai importante premii ale serii...

22
/05
/16

Nu e de mirare succesul pe care „Bacalaureat” pare să îl aibă la publicul român după primele proiecții și în rândul unei bune părți a criticii străine care l-a văzut la Cannes: Cristian Mungiu știe să apese exact butoanele care fac ca filmul să fie discutat și aproape unanim apreciat.

22
/05
/16

Câini/ Dogs, primul lungmetraj al regizorului Bogdan Mirică, a obținut Premiul criticii – FIPRESCI pentru secțiunea Un Certain Regard, la cea de-a 69-a ediție a Festivalului de la Cannes. Premiul este oferit de Federația Internațională a Criticilor de Film și vine după o săptămână de cronici laudative din partea presei internaționale.

20
/05
/16

10 actori talentați din teatrele din România vor fi prezentați publicului, presei și profesioniștilor din industria filmului la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, în cea de-a cincea ediție a programului 10 pentru FILM. Între 2 și 4 iunie, în cadrul secțiunii Zilele Filmului Românesc, actorii vor lua parte la workshop-uri, premiere de film și dezbateri și vor fi introduși regizorilor, producătorilor români şi străini, directorilor de casting şi agenţilor.

20
/05
/16

Lansarea pe platforma gratuită Cinepub a documentarului „Cinema românesc”, de Vlad Nedelcu, şi prezenţa istorică a filmelor româneşti la Cannes în acest an sunt un bun prilej pentru o (nouă) discuţie despre atât de hulitul (de marele public) Nou Val, pornind de la câteva clişee (mult prea) larg răspândite.

19
/05
/16

Între 19 și 25 mai în București va avea loc prima ediție a BLACK SEA ARTS FESTIVAL. Desfășurat în mai multe spații din București, festivalul va reuni sub aceeași umbrelă artiști din Ucraina, Rusia, Moldova, Armenia, Azerbaijan, Georgia, Turcia, Bulgaria și România prin proiecții de filme artistice și documentare, expoziții de fotografie și de caricatură politică, precum și prin elemente de arhitectură și o instalație de artă. 

17
/05
/16

Convenția de cooperare între Centrul Național al Cinematografiei din România (CNC) și Le Centre national du cinéma et de l'image animeé (Centrul Național al Cinematografiei din Franța), prin care se va pune în aplicare o politică comună în domeniul cinematografiei a fost semnată ieri, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes.