Festivalul de Film şi Istorii Râşnov a debutat cu „Moartea lui Stalin”
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-film-si-istorii-rasnov-a-debutat-cu-moartea-lui-stalin/

Festivalul de Film şi Istorii Râşnov a debutat weekendul trecut cu o dezbatere condusă de preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, despre Marele Război în istoriografie şi în film. Prima proiecţie din cadrul evenimentului a fost „Moartea lui Stalin”, peliculă interzisă în Rusia.

Un articol de Petre Ivan|23 iulie 2018

Ioan Aurel Pop a vorbit despre rolul filmelor şi al artei în general în instruirea în domeniul istoriei, dar şi în influenţarea ideilor maselor.

Pornind de la Eminescu şi Coşbuc, prin intermediul cărora au „vorbit” unii ca Mircea cel Bătrân şi Decebal, el a îndemnat publicul „să primească mesajul istoriei prin prisma artei, să lăsăm arta să ne instruiască”.

Academicianul a precizat că şi „adevărul istoric care presupune o concordanţă a afirmaţiilor noastre cu realitatea din vremurile de demult e foarte relativ astăzi”.

„Felul în care ne reprezentăm noi adevărul, şi istoriceşte vorbind, dar şi în contemporaneitate toţi e diferit. Sunt feluri diferite, varietăţi de adevăr. Asta nu înseamnă că el nu există”.

Despre Primul Război Mondial în film, preşedintele Academiei a făcut referire la pelicule ca „Lawrence of Arabia” şi „Wings”, evocări ale perioadei 1914-1918 în cinematografia universală.

Cât priveşte România, el a adus în discuţie „Pădurea spânzuraţilor” (1965), film de referinţă al lui Liviu Ciulei, şi „Ultima noapte de dragoste” (1980) al lui Sergiu Nicolaescu. Ele au un numitor comun: „sunt făcute după romane care reflectă istoria”.

„Sunt romane celebre ale lui Liviu Rebreanu şi Camil Petrescu, care se studiază tot mai puţin în şcoală pentru că, spun unii pedagogi, se plictisesc adolescenţii să citească romane lungi. Înţelegerea filmelor acestora presupune citirea romanelor”, însă, a mai spus Pop, „tinerii nu mai au gustul prezentului oamenilor care au trăit în trecut”.

(Moartea lui Stalin, filmul care a deschis Festivalul de Film şi Istorii Râşnov  2018)

Cea de-a zecea ediţie a FFIR are loc până pe 29 iulie, iar din programul ei fac parte 46 de filme, 16 concerte, 20 de prelegeri şi dezbateri, expoziţii, iar lista invitaţilor români şi străini numără peste 70 de personalităţi.

Foto: Festivalul de Film şi Istorii Râşnov – facebook

17
/02
/15

Actorul american Kevin Spacey, care este pasionat de scrisori şi obiecte personale care au aparţinut unor celebrităţi, lucrează la o carte despre arta de a redacta o epistolă.

16
/02
/15

Filmul "Eşkiya" (Banditul) în regia lui Yavuz Turgul, unul dintre cei mai cunoscuţi regizori şi scenarişti de film din Turcia, va deschide marţi, la Bucureşti, Săptămâna Filmului Turcesc.

16
/02
/15

Filmul "Aferim!", pentru care regizorul Radu Jude a câştigat Ursul de Argint pentru regie la cea de-a 65-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, va fi lansat pe 6 martie în cinematografele din România.

13
/02
/15

Wish I Was Here / Rolul vieţii mele, comedia regizată de Zach Braff, are premiera în România azi, vineri, 13 februarie. Plasat pe o platformă online destinată strângerii de fonduri prin donaţii, filmul a reuşit să adune în numai trei zile suma de 2 milioane de dolari. După o lună se strânseseră 3,1 milioane $, adică jumătate din bugetul filmului.

13
/02
/15

Actorul spaniol Antonio Banderas a cumpărat drepturile de ecranizare a unui scenariu şi lucrează în prezent la adaptarea acestuia într-un serial TV de ficţiune, pe care intenţionează să îl lanseze în 2016.

12
/02
/15

Cinema Elvira Popescu împreună cu Asociația Macondo le propun cinefililor o seară de film cu un concept inedit în data de 18 februarie, de la ora 19:00.

12
/02
/15

Singurul lungmetraj românesc din competiția Festivalului Internațional de Film de la Berlin, “AFERIM!” în regia lui Radu Jude, a avut premiera mondială ieri în capitala Germaniei. Pelicula a fost primită cu aplauze din partea publicului prezent la Berlinale Palast iar presa internațională a publicat cronici elogioase.

11
/02
/15

Singurul lungmetraj românesc din competiția Festivalului Internațional de Film de la Berlin, “AFERIM!” în regia lui Radu Jude, are premiera mondială astăzi.Evenimentul este programat la ora 17.00, ora României, la Berlinale Palast, locația principală al celui mai important festival internațional de film al începutului de an.