Festivalul Filmului European a început pe unlimited.tiff.ro!
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-filmului-european-a-inceput-pe-unlimited-tiff-ro/

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecţie de filme scurte din 21 de ţăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

Un articol de Liliana Matei|19 iunie 2020

Dintre cele 18 scurtmetraje din colecția Cinem@casa, 7 se văd în premieră națională pe TIFF Unlimited. Duminică, 21 iunie, de-a lungul întregii zile, acestea vor fi disponibile worldwide, gratuit.

Cinem@casa: 21 de regizori au acceptat invitația festivalului de a prelua rolul simbolic de ambasadori ai cinematografiei europene.

▶️ În premieră: cele 7 scurtmetraje

?Alexandru Solomon: Călătorii reciclate / Recycled Travels

?Andrei Inizian – 22 mai, lună nouă

?Matei Branea – Exterior în izolare

?Mona Nicoară & Edin Vélez – Keep Your Splendid Silent Sun / ?Păstrează–ți soarele splendid și tăcut

?Paul Negoescu & Ana Drăghici – Școlile nu se mai deschid / ?Schools will not reopen

?Ruxandra Ghițescu – Iepurele și pisica / The Rabbit and Cat

?Vlad Petri – Cerbul a trecut prin fața mea / The Deer passed in front of me

? Celelalte 11 scurtmetraje

?Radu Jude – Stimați oameni de cultură / Dear Intelectuals

?Alina Manolache – Sunt aici / I Am Here

?Bogdan Theodor Olteanu – Ananas / Pineapple

?Vlad Popa – Jurnal cu mama / Diary with my Mother

?Andra Tarara & David Schwartz – Ținutul care nu doarme niciodată / The Land That Never Sleeps

?Sofia Nelega – Jurnal de cabină / Projection Booth Diary

?Bogdan Mureșanu – The Merry-go-round

?Matei Monoranu – Ce să faci în casă? / What To Do at Home?

?Teona Galgoțiu – Elefant departe / Elephant Far Away

?Laura Pop – Atrii, ventricule / Atriums, Ventricles

?Marius Olteanu – Unthinking. Unfeeling.

Program EU shorts

25 de scurtmetraje europene – o selecție multiculturală de filme scurte creative, care reflectă problemele, preocupările şi aspiraţiile Europei de ieri şi de azi.

? Farewell / Slovo / Adio – r: Leon Vidmar / Slovenia / 2016 / 6’ animație

? All Inclusive – r: Teemu Nikki / Finlanda / 2019 / 15’

? Cyclists / Biciklisti / Bicicliștii – r: Veljko Popović / Croația / 2018 / 8′ animație

? Tenants / Lokatorki / Chiriașele – r: Klara Kochańska / Polonia / 2015 / 30’

? Who talks / Ingen Lyssnar / Cine vorbește – r: Elin Övergaard / Suedia / 2019 / 15’

? No Ill will / Ikki illa meint / Fără intenție – r: Andrias Høgenni / Danemarca / 2019 / 21’

? Daughter / Dcera / Fiica – r: Daria Kashcheeva / Cehia / 2019 / 15’ animație

?The Glorious Acceptance of Nicolas Chauvin / Le Discours d’acceptation glorieux de Nicolas Chauvin / Gloriosul discurs de mulțumire al lui Nicolas Chauvin – r: Benjamin Crotty / Franța / 2018 / 26′

? Community Gardens / Grădinile comunității – r: Vytautas Katkus / Lituania / 2019 / 15’

? Hydebank – r: Ross McClean / Irlanda de Nord / 2019 / 17’ documentar

? Whole / Întreg – r: Slava Doytcheva / Bulgaria / 2018 / 21’

? Lauretta – r: Brauner Máté / Ungaria / 2018 / 19’ animație

? Electric Swan / Lebăda electrică – r: Konstantina Kotzamani / Grecia / 2019 / 40’

? Dummy / Atkūrimas / Manechinul – r: Laurynas Bareisa / Lituania / 2020 / 13’

? Matria – r: Álvaro Gago / Spania / 2017 / 20’

? All Cats are Grey in the Dark / Nachts sind alle Katzen grau / Noaptea toate pisicile sunt gri – r: Lasse Linder / Elveția / 2019 / 19’ documentar

? Don’t Know What / Nu știu ce… – r: Thomas Renoldner / Austria / 2019 / 8’

? Eyes That Do Not See / Ojos que no ven / Ochi care nu văd – r: Natalia Mateo / Spania / 2012 / 15’

? Bad Hair / Karv / Păr – r: Oskar Lehemaa / Estonia / 2019 / 14’

? Acid Rain / Ploaie acidă – r: Tomek Popakul / Polonia / 2019 / 26′ animație

? Drop by Drop / Água Mole / Picătură cu picătură – r: Alexandra Ramires (Xá), Laura Gonçalves / Portugalia / 2017 / 9′ animație

? Father / Vader / Tatăl – r: Isabel Lamberti / Olanda / 2019 / 24’ documentar

? SH_THAPPENS / Ți-o mai și iei – r: Michaela Mihályi, David Štumpf / Slovacia / 2019 / 13′ animație

? Symbiosis / Simbioză – r: Nadja Andrasev / Ungaria / 2019 / 13′ animație

? Zombies / Zombii – Baloji / Belgia / 2018 / 13’

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român / Romanian Cultural Institute împreună cu (Reprezentanţa) Comisia Europeană în România, sub egida EUNIC Romania, în parteneriat cu TIFF Unlimited, iar selecţia filmelor este realizată cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.

19
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Programat să poată fi văzut la noua ediţie a Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest" (23 octombrie - 1 noiembrie), adaptată condiţiilor de pandemie, „Mandibules” (2020), cel mai recent film al excentricului regizor francez Quentin Dupieux, este o comedie absurdă a cărei lejeritate este şi marele său atu.

18
/10
/20

Asociația Arta în Dialog anunță cea de-a șaptea ediției a Festivalului de Film UrbanEye, care va avea loc în perioada 4 – 8 noiembrie online, dar și în mai multe birouri de arhitectură din România.

18
/10
/20

Cinema ARTA este, în prezent, cel mai vechi cinematograf din România care încă își păstrează funcțiunea. Istoria lui nu este doar istoria unui loc, ci el reflectă istoria ultimului secol în care se intersectează straturi din istoria orașului, a filmului, precum și straturi ale memoriei – straturi subiective, personale.

Pagina 1 din 27312345...102030...Ultima »