Festivalul Filmului European ajunge în Timișoara – Capitala Europeană a Culturii 2023
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-filmului-european-ajunge-in-timisoara-capitala-europeana-a-culturii-2023/

Festivalul Filmului European revine pe 10 mai în Capitala Europeană a Culturii 2023, cu o Gală specială timişoreană, în proaspăt reabilitatul Cinema Victoria.

Un articol de Petre Ivan|9 mai 2022

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu ambasadele, centrele și institutele culturale europene. Ediția din Timișoara beneficiază de sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Centrului de Proiecte Timișoara.

„În 2022, Festivalul Filmului European revine acolo unde îi este locul: pe marile ecrane. La Timișoara, Cinema Victoria a cunoscut o reabilitare istorică și e gata să intre în circuitul vieții culturale. Gala Festivalului Filmului European nu anticipează doar amplul program aflat la orizont, ci este un prilej de marcare a Zilei Europei și de afirmare a valorilor în care credem și pe care le apărăm împreună în Europa: libertatea, democrația, demnitatea și drepturile omului”, a declarat Liviu Jicman, Președintele Institutului Cultural Român.

Anul acesta, la Festivalul Filmului European, redescoperim și sprijinim împreună o Ucraină mai europeană decât oricând, printr-o selecție de filme cu și despre Ucraina, realizată de directorul artistic al acestei ediții, criticul de film Cătălin Olaru.

Ediția din Timișoara va fi marcată prin organizarea unui eveniment de gală pe 10 mai, la Cinema Victoria, de la ora 19:00, unde va avea loc prima proiecţie publică din noul cinematograf, în anticiparea deschiderii oficiale. Spectatorii vor descoperi filmul Numere (Номери / Numbers), al regizorului Oleg Sentsov, cineast-simbol al rezistenței naționale ucrainene și apărător înarmat al Kievului asediat. În urma anexării Crimeei de către Rusia, Oleg Sentsov a fost arestat în mai 2014 și condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism. A fost eliberat în septembrie 2019, în urma unui schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina. Distopia Numere are la bază piesa omonimă pe care Sentsov a scris-o în 2011 (înainte de arestarea sa) și a fost regizată de la distanță, din spatele gratiilor, cu ajutorul colaboratorului său, Akhtem Seitablayev.

Accesul la film este deschis publicului larg, prin rezervarea unor bilete cu valoare zero de pe platforma Eventbook, aici: https://eventbook.ro/film/bilete-ffe-numbers-timisoara.

În 2022 a fost reluată și tradiția ambasadorilor festivalului. Anul acesta, rolul îi revine regizoarei Monica Stan, care a realizat un spot inspirat din cel mai recent film al său, Imaculat, laureat cu 3 premii importante la Festivalul de film de la Veneția, anul trecut. În spotul festivalului, îi veți recunoaște pe Ada Condeescu, Irina Margareta Nistor, Anca Dinicu și Tudor Giurgiu.

08
/12
/13

La doi ani de la dispariţia regizorului Andrei Blaier, TVR 2 îi dedică azi ciclul „Duminica filmului românesc”. Cinefilii români vor putea urmări în această zi două dintre filmele sale reprezentative: „Fapt divers“ (de la ora 14.10) şi „Ilustrate cu flori de câmp“ (de la ora 20.10).

06
/12
/13

12 Years a Slave, regizat de Steve McQueen, a fost desemnat filmul anului 2013 în Topul 10 al revistei Rolling Stone, după ce, marţi, cineastul american a primit, pentru aceeaşi peliculă, titlul de cel mai bun regizor din partea New York Film Critics Circle.

05
/12
/13

CRONICĂ DE FILM „Majordomul”, în regia lui Lee Daniels, este un film croit pe placul Academiei Americane, dar şi al unui public dornic de poveşti motivaţionale. Transpunerea vizuală a scenariului este, însă, cât se poate de convenţională.

04
/12
/13

Lungmetrajele „Poziţia copilului“, de Călin Peter Netzer, ,,Când se lasă seara peste Bucureşti...", de Corneliu Porumboiu, şi ,,Sunt o babă comunistă", de Stere Gulea, vor fi proiectate, în perioada 10 decembrie - ianuarie 2014, la cea de-a IV-a ediţie a Zilelor Filmului Românesc de la Madrid.