Cineaști români la Festivalul Internațional de Film „Nowe Horyzonty” de la Wrocław, cu sprijinul ICR Varșovia
https://www.ziarulmetropolis.ro/cineasti-romani-la-festivalul-international-de-film-nowe-horyzonty-de-la-wroclaw-cu-sprijinul-icr-varsovia/

În perioada 21-31 iulie se va desfăşura la Wrocław Festivalul Internaţional de Film „Nowe Horyzonty” (Noi Orizonturi), unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din Polonia, iar participarea românească va fi una substanţială.

Un articol de Petre Ivan|20 iulie 2022

Institutul Cultural Român de la Varșovia continuă parteneriatul de tradiție cu festivalul polonez și, alături de prezentarea celor mai recente producții românești, va susține prezența cineaștilor și profesioniștilor din România la atelierele „Studio Nowe Horyzonty+”, respectiv „A Sunday in the Country”.
În competiția oficială a festivalului a fost selectată pelicula „Imaculat”, debutul în lungmetraj al regizorilor Monica Stan și George Chiper-Lillemark. În perioada 27-30 iulie, Monica Stan și producătorul Marcian Lazăr vor fi prezenți la Wrocław cu sprijinul ICR Varșovia. „Imaculat” a fost prezentat în premieră mondială în anul 2021 la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, unde a fost distins cu trei premii.

Ca și la edițiile precedente, reprezentanța de la Varșovia a ICR susține participarea cineaștilor români la atelierele „Studio Nowe Horyzonty+”, care se adresează perechilor regizor-producător care au în dezvoltare primul sau al doilea film de lungmetraj. Anul acesta, din România vor participa Cecilia Ștefănescu și Marius Bălănescu, regizoarea, respectiv producătorul lungmetrajului de debut „Marea aventură”, aflat în pregătire și produs de Libra Film. Cecilia Ştefănescu, scriitoare, regizoare și scenaristă, este realizatoarea a două scurtmetraje, „Ferdinand 13” (2015) și „Morski Briz” (2018), acesta din urmă prezentat în mai multe orașe din Polonia, inclusiv la Festivalul Internațional de Scurtmetraje ŻubrOFFka. Marius Bălănescu colaborează din 2008 la TIFF, iar de-a lungul anilor a făcut parte din echipa de producție Libra Film, filmul de debut al Ceciliei Ștefănescu fiind primul la care va fi producător asociat.

ICR Varșovia susține și participarea criticului de film Dora Leu la întâlnirile „A Sunday in the Country” (22-26 iulie), unde sunt selectați tineri critici de film din nouă țări europene. Sub îndrumarea experților și reprezentanților Academiei Europene de Film și ai Asociației Nowe Horyzonty, invitații iau parte la ateliere despre viitorul meseriei pe care o practică, despre planurile profesionale și specificul profesiei în diverse țări. Dora Leu este redactor coordonator al revistei FILM MENU și colaborează și cu alte publicații de film din România. Lucrează în prezent la un documentar despre activitatea unui radio românesc la sfârșitul anilor ’90.

Regizorul Radu Jude a fost invitat de organizatori să facă parte din juriul festivalului, ocazie cu care va fi omagiat cu o retrospectivă a filmelor sale de scurtmetraj: „Lampa cu căciulă”, „O umbră de nor”, „Trece și prin perete”, „Plastic semiotic”, „Amintiri de pe Frontul de Est” (co-regizat cu Adrian Cioflâncă). Cel mai recent lungmetraj al realizatorului român, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” va fi proiectat la Wrocław în prezența sa.

De asemenea, în cadrul festivalului va fi proiectat și „R.M.N.”, filmul realizat de Cristian Mungiu, care a avut premiera în competiția de la Cannes. Pelicula a fost achiziționată de Gutek Film, cel mai important distribuitor polonez, și va lansată în cinematografele din Polonia în toamna acestui an. De asemenea, la Wrocław va fi proiectată și pelicula „Crai Nou” a Alinei Grigore, câștigătoare a Marelui Premiu al Festivalului de Film de la San Sebastian 2021.

Îmbucurătoare este și programarea în cadrul festivalului polonez a două coproducții româno-poloneze: documentarul „Koniec świata w Dolinie Łez”/„Sfârșitul lumii în Valea Plângerii” (r. Jarosław Wszędybył), care aduce în prim plan o poveste emoționantă despre ultima colonie din Europa de bolnavi de lepră, de la Tichilești, și „Fools”, regizat de Tomasz Wasilewski, coproducție România-Polonia-Germania a cărei imagine este semnată de Oleg Mutu.

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzută la Cinemateca Eforie.

27
/09
/22

O nouă generație de cineaști scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier și a mișcării Dogma. În acest an, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiția de la Cannes.

26
/09
/22

Cea de-a VIII-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc în 23 septembrie 2022, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, inițiator al acestei competiții prin care elevii sunt recompensați pentru creațiile lor literare.

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.

21
/09
/22

„Garantat 100%” începe noul sezon cu o ediţie eveniment. Hiromi Uehara, una dintre cele mai mari compozitoare şi pianiste de jazz ale momentului, este invitata lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”. Urmărim ediţia pe 25 septembrie, ora 19.00, la TVR 1.