Proiecţii şi evenimente speciale, la Festivalul Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectii-si-evenimente-speciale-la-festivalul-ceau-cinema/

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

Un articol de Petre Ivan|4 iulie 2022

Prezentat în premieră mondială în competiţia ediţiei din acest an a Festivalului de la Cannes, “R.M.N.” (2022) va putea fi văzut într-o proiecţie specială la Timişoara în prezenţa regizorului Cristian Mungiu şi a actriţei Judith State, care vor lua parte la o dezbatere cu publicul. Filmul spune o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl surprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor.

În anul centenarului Pier Paolo Pasolini, Ceau, Cinema! le propune cinefililor o proiecţie-eveniment cu versiunea restaurată a clasicului film “Evanghelia după Matei” (1964), capodopera regizorului italian, simbol al cinema-ului politic. Filmul a câştigat Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Veneţia şi a fost nominalizat la trei premii Oscar.

Cu sprijinul Centrului Ceh din Bucureşti, festivalul a programat o proiecţie specială cu “Havel” (2020, regie Slávek Horák), un puternic film biografic despre transformarea fostului preşedinte ceh Václav Havel din dramaturg în politician. Proiecţia va fi urmată de o dezbatere despre Václav Havel la care vor lua parte directorul Centrului Ceh din Bucureşti, Robin Ujfaluši, şi scriitoarea şi profesoara timişoreană Adriana Babeţi. Evenimentul va fi completat de lansarea cărţii “Deţinut politic şi preşedinte. Singur împotriva sistemului” (Editura Curtea Veche), în parteneriat cu librăria La Două Bufniţe.

De asemenea, Ceau, Cinema! va organiza un atelier despre accesibilizarea evenimentelor pentru persoanele cu dizabilităţi, la care vor participa reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din domeniu şi ai autorităţilor şi care va fi precedat de o proiecţie accesibilizată a filmului românesc “Berliner” (2020, regie Marian Crişan). Evenimentul se va desfăşura în parteneriat cu Fundaţia Cartea Călătoare şi Asociaţia Ceva de Spus, iar intrarea va fi liberă.

În premieră la Timişoara vor mai putea fi văzute filmele româneşti “Almanah Cinema. Şase filme scurte” (2022), de Radu Jude, şi “Om Câine” (2021), de Ştefan Constantinescu.

“Almanah Cinema” reuneşte filmele recente “Caricaturana”, „Potemkiniștii”, „Amintiri de pe Frontul de Est”, „Cele două execuții ale Mareșalului”, „A pedepsi, a supraveghea” și „Plastic semiotic”. Aceste scurtmetraje realizate de Radu Jude au fost selectate la cele mai importante festivaluri internaționale – Veneția, Locarno, Berlin, respectiv Cannes, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs.

Debutul în ficţiune al regizorului Ştefan Constantinescu, “Om Câine”, co-producţie între România, Bulgaria, Suedia şi Germania, are ca protagonist un bărbat care, în plină pandemie de coronavirus, revine în România de la muncă din Suedia cu bănuieli legate de infidelitatea soţiei. Proiecţia este susţinută de Centrul Cultural German din Timişoara.

Membru al juriului competiţiei internaţionale din acest an, regizorul Eugen Jebeleanu, originar din Timişoara, îşi va prezenta debutul în cinema, multipremiatul “Câmp de maci” (2020). Filmul prezintă o zi din viața lui Cristi, un tânăr jandarm din București care, chiar în timpul unei scurte vizite a bărbatului cu care are o relaţie de la distanţă, participă alături de colegii săi la o intervenție într-un cinematograf unde un grup de protestatari sabotează proiecția unui film LGBTQ+.

De o proiecţie specială de Ziua Franţei, pe 14 iulie, va avea parte cel mai recent film al regizorului Gaspar Noé, “Vortex” (2021), care are în centrul atenţiei un cuplu în vârstă cu probleme de sănătate tot mai mari. Proiecţia este sprijinită de Institutul Francez din Timişoara.

Locuitorii din cartierul istoric Fabric se vor putea bucura de proiecţii în aer liber şi gratuite în Piaţa Traian cu câteva dintre cele mai de apreciate filme cu tematică socială ale ultimilor ani, cum ar fi “Încă un rând” (2020), de Thomas Vinterberg, “Succes de public” (2021), de Emmanuel Courcol, sau “În absenţa dvs.” (2019), de Ken Loach.

Proiecţiile de la ediţia a noua a Ceau, Cinema! vor avea loc la Cinema Victoria, Grădina de Vară şi Sala Capitol de la Filarmonica Banatul, Piaţa Traian şi Faber, dar şi în cinematograful din comuna Gottlob.

Mai multe detalii despre festival se găsesc pe site-ul ceaucinema.ro, precum şi pe paginile de Facebook şi Instagram. Programul complet este disponibil pe site-ul ceaucinema.ro şi pe paginile de Facebook şi Instagram ale festivalului. Abonamentele şi biletele pot fi deja achiziţionate de pe iabilet.ro.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi Asociaţia Marele Ecran.

12
/08
/22

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care are loc la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării), se apropie de final.

12
/08
/22

Festivalul Cinemascop din Eforie Sud, ajuns la a cincea ediție anul acesta, s-a încheiat pe 7 august.

09
/08
/22

Documentarul „Mariupolis 2”, realizat de Mantas Kvedaravičius, a fost proiectat luni seară, în premieră în România, în deschiderea celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, în prezența a mai mult de 3 000 de spectatori.

08
/08
/22

Prezentat la Cannes în secțiunea „Cinema for the Climate”, „Cruciada copiilor / La Croisade”, noul film al lui Louis Garrel, distribuit de Independența Film în cinematografe din 12 august, vorbește cu umor despre una dintre cele mai importante probleme cu care ne confruntăm: schimbările climatice și lumea pe care o lăsăm generațiilor următoare.

07
/08
/22

Fix acum 100 de ani, pe 5 august 1922, se năştea Marin Preda. Pentru a marca acest centenar, vă propunem un text despre cele două filme "Moromeţii", realizate de Stere Gulea la o distanţă de peste 30 de ani.

05
/08
/22

Serile de duminică din luna august la Warner TV sunt dedicate fanilor filmelor horror, iar producții de gen devenite cult vor fi difuzate de la ora 22:00.

05
/08
/22

Când David Leitch („Deadpool 2”, „Atomic Blonde”, „John Wick”, „Hobbs and Shaw”) anunță că urmează să regizeze un nou lungmetraj, e musai să-ți cumperi bilete la cinema. Dependent de adrenalina eliberată de către filmele sale în cinefili, Leitch este și actor, cascador, scenarist, producător, un miliardar pasionat de arte marțiale care știe să folosească în cea mai recentă creație a sa un cocktail bine dozat de poveste, acțiune, efecte speciale, personaje.

04
/08
/22

CRONICĂ DE FILM Mi se pare un gest curajos să dai drumul în săli, în plină vară, unui film precum "Pentru mine tu eşti Ceauşescu" (2021, r. Sebastian Mihăilescu), destul de greu şi bizar, cel puţin pentru cinematografia română.

02
/08
/22

Festivalul Cinemascop a început luni, 1 august, și vă așteaptă până pe 7 august cu filme europene, expoziții, ateliere de creație pentru copii, un spectacol de teatru și o atmosferă de vacanță la mare aparte.