Festivalul Filmului European se vede de acasă
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-filmului-european-se-vede-de-acasa/

Cea de-a 24-a ediţie a FFE se mută din sălile de cinema în spaţiul online şi oferă acces gratuit de pe 8 până pe 21 iunie pe două platforme: în perioada 8-16 iunie pe platforma FFE.ro, iar între 17-21 iunie pe platforma TIFF Unlimited.

Un articol de Liliana Matei|8 iunie 2020

24.FFE vine cu o selecție de scurtmetraje europene (EUShorts) curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediții, cu o vastă colecție de filme realizate de regizori români în izolarea cauzată de pandemie (Cinem@casa), dar și cu dialoguri live cu realizatorii filmelor, moderate de critici de film.

Cinem@casa – FFE continuă tradiția de a invita regizorii români să preia rolul simbolic de ambasadori ai cinematografiei europene, iar anul acesta am invitat mai mulți regizori români să realizeze filme în contextul autoizolării impuse de criza sanitară. 21 regizori au acceptat să participe și să împărtășească publicului viziunea lor ca răspuns la criză: Alexandru Solomon, Alina Manolache, Andra Tarara & David Schwartz, Andrei Inizian, Bogdan Mureșanu, Bogdan Theodor Olteanu, Laura Pop, Marius Olteanu, Matei Branea, Matei Monoranu, Mona Nicoară & Edin Vélez, Paul Negoescu & Ana Drăghici, Radu Jude, Ruxandra Ghițescu, Sofia Neleaga, Teona Galgoțiu, Vlad Petri și Vlad Popa.

Începând cu 8 iunie, aceste filme vor fi prezentate câte unul pe zi, pe platforma FFE.ro, iar în perioada 17-21 vor putea fi văzute și pe platforma TIFF Unlimited.

Invitația trimisă către cineaștii români a pornit mai întâi ca un impuls moral într-o perioadă incertă pentru întreaga industrie cinematografică. Răspunsul lor pozitiv ne încântă nespus de mult – nu doar pentru că proiectul cuprinde mai multe generații de regizori (consacrați și debutanți), dar și pentru că a generat o selecție diversă: animație, ficțiune, documentar, eseu. Nivelul înalt (conceptual și calitativ) al filmelor subliniază talentul cineaștilor români și confirmă necesitatea de a sprijini arta cinematografică în orice fel.” Andrei Tănăsescu, directorul artistic al 24.FFE

EUShorts – aduce în atenția publicului o selecție de scurtmetraje europene, o veritabilă panoramă a multiculturalității și creativității cinematografice europene, a problemelor, preocupările și aspirațiilor Europei de ieri și de azi.

Cinefilii vor putea vota filmul preferat, iar filmului care va aduna cele mai multe voturi i se va acorda, la sfârșitul Festivalului – Premiul Publicului, un premiu onorific, de popularitate. Scurtmetrajele europene vor putea fi vizionate pe platforma TIFF Unlimited în perioada 17-21 iunie, iar programul complet va fi devoalat curând.

Mă bucură mult faptul că am reușit să provocăm și să sprijinim regizorii români în realizarea unor filme care oferă o reprezentare cinematografică a perioadei dificile pe care o traversăm, dar și că am reușit, și aici menționez și ajutorul important primit de la partenerii noștri, să organizăm această ediție online, extinzând accesul publicului de oriunde din România și din afara țării la acest conținut valoros.” Anca Hrab, coordonator FFE, ICR.

Europa nu și-a pierdut inspirația în timpul pandemiei. O dovedesc în fiecare zi artiștii și creatorii care au găsit alternative pentru a se apropia de public în perioada de distanțare socială. Nu ne așteptăm la mai puțin de la Festivalul Filmului European: avem o ediție foarte specială și suntem bucuroși să fim alături de cinefili și în acest an”. a declarat Cristian Buchiu, Șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul financiar al Reprezentanței Comisiei Europene în România, în parteneriat cu EUNIC România, ambasadele, centrele și institutele culturale europene și TIFF Unlimited.

Alexandru Solomon – Călătorii reciclate / Recycled Travels

Alina Manolache – Sunt aici / I am here

Andra Tarara & David Schwartz – Ținutul care nu doarme niciodată / The Land That Never Sleeps

Andrei Inizian – 22 mai, lună nouă / May 22, New Moon

Bogdan Mureșanu – The Merry-go-round

Bogdan Theodor Olteanu – Ananas / Pineapple

Laura Pop – Atrii, ventricule / Atriums, Ventricles

Marius Olteanu – Unthinking. Unfeeling

Matei Branea – Exterior în izolare

Matei Monoranu – Viața unui triunghi / A Triangle Life

Mona Nicoară & Edin Vélez – Keep Your Splendid Silent Sun / Păstrează–ți soarele splendid și tăcut

Paul Negoescu & Ana Drăghici – Școlile nu se mai deschid / Schools will not reopen

Radu Jude – Stimați oameni de cultură / Dear Intelectuals

Ruxandra Ghițescu – Iepurele și pisica / The Rabbit and Cat

Sofia Neleaga – Jurnal de cabină / Projection Booth Diary

Teona Galgoțiu – Elefant departe / Elephant far away

Vlad Petri – Cerbul a trecut prin fața mea / The Deer passed in front of me

Vlad Popa – Jurnal cu mama / Diary with my Mother

Filmele acestei secțiuni au fost realizate cu sprijinul financiar al Reprezentanței Comisiei Europene în România și al Institutului Cultural Român.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.